Ads

December 1, 2011

Part 2 - Jalan-jalan ke Temerloh : Pekan Sehari Temerloh


Bersambung lagi cerita tentang Temerloh. Malam sebelum tu aku memang tidur awal sebab mengantuk sangat dan keletihan. So, jam 10 malam aku dah ngorokkk. Pagi bangun after solat suboh terus bersiap nak pergi Pasar Pekan Sehari yang dibuka setiap hari ahad di pekan Temerloh ini. Segala benda nak cari...semuanya ada di sini.


Nak cari ikan? sayur? baju? kasut? kueh mueh? ayam? ....apa sahaja...semuanya ada. Dulu aku pernah pergi sekali masa zaman my bro berkahwin dulu. Sempat lah singgah sini kejap pagi tu. And this time kami datang sekali lagi ke sini. Ikutkan hati nak jalan dari depan sampai ke belakang. Tapi memandangkan mama ku tak larat nak jalan...half way ajer kami dah pusing balik hehe. Besar gila tempat ni...ia terletak di persisiran jalan dari bulatan kecil depan masjid tu hinggalah sepanjang jalan persisiran sungai pahang tu.


masa ni ada jugak penjual baru nak siap-siap bukak meja atau bentang tikar jualan

nampak tak sungai pahang di depan tu?


menurut adik aku...penjual-penjual sayur2an kampung ni kebanyakannya datang dari kampung2 dan felda-felda berdekatan. Selain sayur2an...mereka juga meniaga hasil kampung seperti ikan sungai, pisang dan mcm2 lagi.



macam2 ada...harganya murah sikit lah daripada di KL nun hahhhh


sayur-sayur kampung yang aku tak biasa nampak...pun ada di sini.


cili padi kampung sangat pedasss uolssss....berapi mulut jika memakannya....


asam keping.....


petai ni murah...satu ikat harganya RM5....tak dapat tu kat KL....


ikan keli sungai....agaknya kot!!!


kat sana ramai betul yg meniaga ikan sungai....aku tak tau apa nama2 ikan tu. Yang udang galah di atas tu harganya RM60 sekilo fuhhhhhhhhhh.....yg pentingnya udang tu fresh.


ikan talapia pun banyak di jual si sini.....


masa ni kami duk tengah sibuk nak membeli ikan patin.... (yg dalam besen biru tu)


ikan patin yang masih hidup lagi. Sekil0 ialah RM13....ikan patin sangkar. Kalau ikan patin sungai...harganya boleh cecah beratuss. Fuhhhhhh baru ku tau. Patutlah ada orang komplen kenapa makan ikan patin tempoyak di Temerloh sangat mahal.....rupanya yang depa makan tu ialah ikan patin sungai...memang harga ikan tu mahal berbanding patin sangkar.


kami beli ikan patin 2 ekor sahaja...cukuplah tu


brother ni tengah belah ikan apa entah...besar gilossss ikan ni. Ishhhh tak reti aku nak makan ikan besaq2 mcm ni...hehehe.


Masa di pekan sehari ini....kami ada lah beli sikit beberapa barang seperti ikan patin, sayur kampung, kerepek kampung, daging kerbau dan makanan-makanan lain. Breakfast makan nasi kerabu....cili padi fuhhhh pedas gilossss. Then balik bilik di Rest House tu untuk berehat dan lepak sekejap.


Then, tengahari tu ada jemputan makan ikan patin tempoyak lagi daripada besan my mum.....ayooooohhhh nak makan lagi ke??. Tadi makan nasi kerabu aku dah rasa full semacam. Orang dah jemput kan....so pergi ajerlah. Kami bersiap pakai baju kurung sebab after that terus balik KL sebab tengahari tu ada jemputan kenduri kahwin di Wangsa Maju. Maaf gambar makan tengahari aku macam kemalasan nak snap..huhuhu.


After dah kenyang, kami pun pulang semula ke ibukota. On the way balik tu singgah jap kat simpang Bentong tu sebab ternampak orang jual durian. Wahhhhh memang kami duk mencari durian ni. Dengan ayu berbaju kurung....makan durian uolssss. Nak tau durian apa yg kami makan?????





durian musang king uolssssss!!! sedap nak mampus dan harganyapun boleh tahan nak mampusss!!! Takpalah sesekali makan durian sedap memang berbaloi dengan harganya. Durian ini ialah RM18 sekilo dan kami ambil 2 biji utk dimakan 7 orang. Harga semua ialah RM80.....terbuntang mata aku dengar harganya. Oklahhhh halal kan ajer....sib baik sedappppp!!!!


jangan terkezut ada juga durian musang king ini yang harganya RM25 sekilo...ya ampunnnn mahalnya. Mesti rasanya lebih sedapkan. Yang harga RM18 sekilo pun sedap...apalagi yg RM25 sekilo......sekali ngap terus pengsan kot!! hahaha. Betul ke orang kata durian musang king ni paling sedap yg kat area Bentong???


kalau nak makan durian kampung biasa pun ada.....


kami makan kat tepi jalan tu ajer. Tak kuasa aihh nak bawak durian masuk dalam kereta...nanti satu badan kami bau durian...hehehe.



Sampai ajer KL lebih kurang pukul 2.30 petang....terus kami pergi ke jemputan kenduri kahwin di Wangsa Maju. Aduhai...tak larat dah nak makan lagi. Dalm perut ni dah penuh dengan nasi kerabu, ikan patin tempoyak, durian...ayohhhhhh pengsan!!! Tapi aku jamah 2-3 suap jugak utk ambik hati tuan rumah.


Sampai rumah petang tu aku terus membuta....sebab keletihan dan kekenyangan. Masa tidur tu aku tak sedar seorang blogger femes ada call aku......betul2 tidur mati hahaha. Rupanya dia nak ajak dinner malam tu.....ya ampunnnnnnnnnn!!!! makan lagi ke? Ishhhhh kalau Kevin tau ni.....sure kena marah kaw-kaw punya.


p/s - saya sayang awak....tapi awak tak tau pun yg saya sayang awak. Hik..hik..hik. Maaf abang ameno!!!!




9 comments:

@xiM said...

patut buat link bawah tu..

nak baca sambungan pasal dinner masuk my blog.hehe

http://azimashaary.blogspot.com/2011/11/food-review-restoran-pak-ya-muslim.html

sila buat satu entry khas suh ur reader pi baca my blog.Over tak?heheheee

tak pun sila curi gambar dari my blog then buat entry.

okbai.

selamat hari jumaat.

Anum said...

hahahha
best kan
itu la kg anum

Anggerik Berduri said...

wah sdap nya duriannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn... favourite tu. hahahaha eh, mase kite ke Pekan hari tu ade pasar mcm tu.. best sbb kat tmpat kite xde. yang ade pasar tani. tp xde feel kampung. :)

Alin Marlini said...

ish..sedapnyer tengok cili padi kampung tu Kak Leez..mkan buat ulam sedap tu..hehehe

kasihredha said...

bestnya jalan2 kat pasar...macam2 ikan ada...udang tu yg best tu...

JHaZKiTaRo said...

salam kenal.. jemput singgah blog hamba (Aku Sebutir Pasir) kalau nak baca pengalaman hamba kembara ke 46 buah negara.. :)

JHaZKiTaRo said...

salam kenal.. jemput singgah blog hamba (Aku Sebutir Pasir) kalau nak baca pengalaman hamba kembara ke 46 buah negara.. :)

Bulat said...

kak leez

sedapnye tempoyak ikan patin! yg petin ikan freshhhh... menjilat dinding!

TK said...

Salam..rindunya nak ke pekan sari di Temerloh bila tengok gambar2 you ni.Dulu pnah duduk kat sana and tiap2 minggu mmg wajib pegi pasar ni. Sedapnya gulai ikan patin kat Temerloh! Mmg d best!