Ads

December 28, 2011

Day 4 : Trip to Hatyai & Krabi - Souvenirs & Back to KL



Ini ialah entry terakhir pasal trip ini. Ok sebelum aku citer pasal perjalanan pulang ku ke KL....let me share with you guys apa yg aku beli di sana. Huhuhu...aku tak beli apa-apa punggg. Skit2 ajer benda souvenir. Yang lain aku spent utk makan dan massage sahaja. Beli souvenirs adalah more priority than other things.

Nampak tak gambar di atas...itu saje tshirt yang aku beli utk diri sendiri. Tshirt yang lain aku beli utk my bro n sis-in law and my lil nephew. Sebab dah jatuh cinta dengan Krabi...so wajiblah aku membeli tshirt di atas. Tshirt Hadyai tak beli pun sebab aku tak jatuh cinta dengan tempat tu...ahaksss :p

Jom tengok apa barang souvenir lain yang aku beli. Jommmmsss!!!




kusyen cover ......souvenir utk teman. Aku tengok kusyen cover di sana cantik-cantik jugak. Tapi utk diri sendiri takda...boleh??? Harga 100Baht (RM10)



FM adalah benda wajib. Aku dah ada banyak FM Thailand...tapi yang ni aku beli khas yang ada tulisan Krabi sahaja. Yang tulisan Hatyai aku tak beli pun. Kesemua di atas dah ada orang tertentu yang aku nak bagi. Bila orang ingat kat kita....kita pun mesti ingat kat orang tu sebagai balasan penghargaan ingatan mereka pada diri kita. Maaf yea...takda lebih.

pising hiasan Thailand. Ni juga benda wajib tiap kali aku gi melancong ke sesebuah negara. So far aku belum ada piring hiasan tulisan Thailand. Yang ni nampak unik...sebab tu aku beli. Harganya 220Baht (RM22).



inilah dia make-up pouch yang aku beli kat Idea Market tu. Masa tu duit Baht dah habis...ini ajer yang aku mampu beli masa tu. Harganya 120Baht (RM12). Hmmmm....aku suka sebab handmade and nampak cute ajer. Boleh letak make-up aku dalam tu..hehehe.



Gambar di atas ialah lobi hotel yang kami stay tu. Dah janji dengan teman-teman nak jumpa di sini pada jam 2.00 petang. Beg-beg kami pun memang kami letak disini. Then, kami bersiap apa yang patut dan mengemas bag dengan barang-barang yang baru beli tu. Lebih kurang jam 2.30 petang kami mula bergerak ke Hatyai Train Station. Naik tuk-tuk depan hotel dengan bayaran seorang 20Baht (RM2).


Station tu dekat ajer....hmmmm normallah tu rate tuk-tuk memang RM2 seorang. Dengan kami yang lima orang ni termasuk beg-beg yang sudah beranak pinak...sib baik satu tuk-tuk muat and just nice. Datang dengan satu beg....bila balik beranak jadi 2-3 beg. Aku cukuplah beranak satu beg ajer....tupun penuh dengan makanan ajer. Kena gak bawak ole-ole untuk family walaupun hanya makanan ajer.


masa ni dah nak Krismas.....maka terpacak lah pokok ni di lobi hotel


dah nak balik....tak payah nak bergaya sakan......sempoi ajer cukup


yeaaaaa....dah sampai train station


tengoklah beg kami yg dah jadi beranak pinak.....





ok byeee Hatyai.....kami nak balik dahhhhh!!!!!


ginilah Hatyai station yang uzur dan nampak daif sangat......sian!!!!



train station di sini nampak sangat tradisional....tengok tu siap boleh melintas rail gitiewwww. Kat tempat orang ramai tu....penuh dengan orang meniaga kecil-kecilan


menurut pekerja train ni kami kena menunggu di platform 3.....so, kami menunggu di sini. Masa ni dah menunjukkan jam 3.20 petang. Aikkk tak nampak train KTM punnn.


kami pun menunggu di sini...tetapi di dalam hatiku tetiba resah semacam. 10 hari aku di Europe turun naik station di pelbagai negara aku dah lali dengan experience kejar train.....so aku rasa tak sedap hati kalau aku tak nampak kepala ketapi KTM ni. So, kami tanya pekerja station yg lain pulak.......train ke KL dah sampai ke?????


masa bergambar ni....kami belum tanya lagi kat pekerja train ni. Member lain duk sibuk membeli buah berangan kat makcik2 gerai nun sana tu. Aku tak beli sebab dalam hati rasa keresahan lagi.


sempat lagi berposing di train Thailand......buruksnya!!! Then.....kami pun tanya kat pekerja tu.....train ke KL mana? Depa kata....tuuuuu kat platform 5. What?????? Masa ni dah menunjukkan ke jam 3.45 petang waktu Thailand. Train suppose bergerak jam 3.30 petang. Apa lagi aku paling depan berlari sambil tarik beg bagai pelari pecut 100 meter negara...hehehe. Teringat plak masa kat Europe sekali lagi. Kat sana train sangat panjang.....nak cari nombor gerabak punyalah susah...sebab jauhhhhhhh dan panjangggg!!! Itu belum lagi bertembung dengan passenger dari arah berlawanan...asik nak berlaga ajer time berlari. Sampai tempat duduk......tarik napas panjang. Lari sambil tarik beg.....cuba imagine???? Hehehe!!!!!

Now.....tengok apa dah jadi kat aku masa berlari kat Hatyai tu


>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>



muka aku merahhhh sebab penat berlari!!!!


cuba tengok......sempat senyum lagi tu sambil peluk bantal...muahahahahah!!!!!!!


Rupanya....kami adalah antara passenger yang awal sampai...muahahahah wat suspend ajer. Train ini lambat bertolak.....after one hour baru gerak. Masa ni aku penat giler....letak kepala atas bantal....terus hanyut!!! Sempat mimpi lagi tu. Tau-tau aku terjaga member kata dah sampai Padang Besar sebab nak cop passport. Aduhhhh malas tul nak bangun.


Masa ni kami kena bawak beg sekali untuk pemeriksaan kastam dan cop passport. Jangan tak tau.....semua orang kena bukak beg. Wahhhh...strict betul. Depa takut kami beli beras kottt...hehehe. Tapi kalau naik kereta melalui Danok.....tak check beg punnnnn. Then, kami naik semula ke train.....ok sambung tidur lagi. Masa balik memang aku tidur nyenyak dalam train.....penat wei!!!! Kat Bukit Mertajam train ni berhenti lama skit.....so member2 aku pi turun beli food kat cafe di situ. Hanya ada nasi campur ajer. Kami pun dah lapaq naaaaa....belasah ajer lauk apa yang ada.


Then, sambung lagi tidur hinggalah sampai KL tepat jam 7 pagi. Train ni lambat sampai sebab depa berhenti di satu-satu station tu agak lama jugak. Tak kisahlah....janji aku tidur nyenyak. Alhamdulillah trip ini sangat interesting dan kami enjoy sangat. Syukur takda apa-apa masalah sepanjang perjalanan.....semuanya berjalan dengan lancar. Ameen.


Ok...itulah serba sedikit journal perjalanan aku ke Krabi dan Hatyai. Cinta ku tertinggal di Krabi......ahaksss!!! I love Krabi...Insya Allah will be back soon.


p/s -Yahooooooo...esok aku cuti dan nak jalan-jalan lagi. Tunggu entry aku seterusnya.........

8 comments:

Rozita said...

Hahaha..I tak boleh banyangkan betapa kiutnya U berlari sambil seret beg tuuu..Mesti enjoy kat Krabi tu, I yang membaca entri U ni pun terasa nak ke sana jugak

aRjuna said...

wow..bestnyer, adventure gak pi Krabi & hatyai ni...ala2 backpacker...

rasa mcm nak pi je hujung minggu nie...hehehe...

fatt said...

hahaha...lari2 sakan sekali sampai coach terus peluk bantal..sabor jela. mmg nak tido sgt dah tu. hehehe...

tetiba rasa nak naik ketapi...motipnya???

Leez M. Saaid said...

Rozita -

hehehe ginilah kehidupan traveller...berlari sambil heret beg....dah biasa sangat.
berlari kejar teksi, bas dan train dah terlalu biasa sejak jadi traveller ni.
Cuma belum pernah lagi kejar flight....tp boleh ke? hehehe

Leez M. Saaid said...

arjuna -

ok saya suka gak gi krabi ni.....sesekali turun naik train, van dan bas.....backpackers.
Enjoy sakan dan release segala masalah.

Leez M. Saaid said...

fatt -

cepat fatt booking train...hehehe.
Aku dah lama giler x naik train....bila dpt naik mcm ni aku enjoy giler hehee.

Haah aku pegang bantal...sebab time nak landing setelah penat berlari hehehe.

Anonymous said...

Salam Akak,

Saya planning nak pegi krabi naik ktm mcm akak...tadi saya nak booking online tiket..tarikh yang saya nak pegi tu tak available lagi..mungkin dlm system tu dia update utk bulan jan je..buln feb belum..masa akak booking hari tu bape hari sebelum akak pergi sana?? satu lagi bila dah sampai ke hatyai station mcm mane nak pegi area lee garden hotel (lama) nak dapatkan van...pls help

latifah suleiman said...

Om.semua n3 hadyai akak kita dah bace, best n enjoy!
thanks akak♥