Ads

July 2, 2013

Day 1 : Krabi Trip 2013


Salam pembaca blogku yg budiman. Tuan tanah baru balik dari percutian singkat ke Krabi, Thailand. Sebaik habis ajer event hari Sabtu yg lepas....then beberapa hari kemudian aku menjejakkan kaki ke lcct bersama seorang teman. Last minute punya planning and alhamdulillah i managed to get promo package RM400 hotel+flite 3d2n. Hotel berbintang2 hokay. Overall memang berpuashati.

Flite aku early in the morning pukul 7am. Perjalanan ke Krabi menaiki flite mengambil masa 1 jam 25 minit sahaja. Pagi buta ke lcct memang buatku mengantuk....tak cukup tidur beb. First time in my life pergi ke lcct naik bus melalui Terminal BTS Bandar Tasik Selatan. Naik bas hanya RM8.00 sahaja terus berhenti di LCCT. Dekat sikit dengan rumahku. Selalunya sebelum ni aku naik melalui KL Central. Thanks teman sudi hantarku ke Terminal BTS pagi2 buta. Sian dia bangun pagi hanya sebab nak hantar ku ke terminal ini. Kalau ada sesapa yg nak tinggalkan kereta di Terminal BTS pun okay....satu hari bayar RM3 sahaja...murahkan!!!!

Lebih kurang jam 7.25 pagi waktu Thailand aku sampai di Krabi International Airport. Selepas melepasi imigresen di sana...aku terus mencari public transport untuk ke Aonang. Kami decided nak naik bas ajer....cuma bayar 150Bant (RM15) seorang. Bas akan hantar direct ke hotel yang kita stay. Masa bayar tu kita kena bgtau nama hotel. Agak jauh perjalanan ke sana...lebih kurang 45 minit macam tu. Mengantuknya sebab 3 pagi dah kuar umah.....so memang terlelaplah dalam bas cik kiah oi!!!


bas di airport yang aku naiki ke Aonang. Bila dah penuh baru bas ni jalan.

tadaaaaa....inilah dia hotel yg aku stay....Aonang Buri Resort (4*)

Disebabkan kami sampai di awal pagi lebih kurang 9 pagi macam tu.....so tak boleh nak check-in awal. Kalau hotel tak ramai memang dah boleh masuk awal ...tapi hotel bgtau datang balik jam 1 tengahari. Ayohhhh lamanyaa. Planning nak masuk hotel dulu and tidur 1-2 jam utk melepaskan lelah. Hmmmm.....jawabnya kami kena jalan2 dulu baru boleh check-in.

Lokasi hotel ini sangat best.....mengadap laut uolsss. Seberang jalan terus nampak pantai. Angin pagi tu sangat kencang bertiupan...laut bergelora. Alhamdulillah tak hujan pun. Seram jugak....esok kami nak join island hoping....kalau laut bergelora camana yea?? Tawakal ajerlah. Then kami berjalan kaki ajer untuk mencari package island hoping esok punya. Banyak sungguh travel agent di tepi jalan Aonang beach tu...pilih ajer mana2 yg bagi good price. We managed to get 800Baht (RM80) untuk island hoping (4 islands) iaitu chicken island, tup island dan ada lg 2 ku lupa dah huhuhu. Ketika aku pergi ni low season....so harga agak berbeza bergantung kita pergi bila. Cubalah nego harga semurah yg mungkin. Kalau depa tak bagi harga yg kita ni....try cari travel agent lain. Selalunya kalau gi Krabi orang akan ambil package Phi Phi island tapi aku tak amik pun sebab dah pergi ke situ masa travel ke Phuket dulu. Lain kali lah boleh gi lagi.

Memandangkan lokasi hotel yg aku stay ini terletak agak jauh dengan halal food restaurant.....kami bercadang nak sewa motor. Hmmm kalau tanya aku....memang aku tak reti pandu motor hahaha. Sib baik kawan aku ni pandai pandu motor uolsss.....wanita kental!!!! Aku jadi passenger di belakang ajerlah huhuhuhu. Aku tengok kat blog...sewa motorbike sehari ialah 250 Baht (RM25) termasuk minyak. Hmmm....baik punya nego....kami dapat diskaun 50 Baht lagi. Seronok betul naik motor.....hehehehe.


swimming pool...bilik kami di tingkat atas mengadap pool. Orang tak ramai....best swimming hehehe.

cik kiah nak posing...jangan marah yea


hotel ni konsep resort...so lobby hotel adalah open concept...sangat santai. This area ada wifi free. Kalau kat bilik kena bayar uolsss.

travel agent yg kami amik...dekat ajer dengan hotel kami

tadaaaa...jom naik motorbike

posing di tepian pantai Aonang. Cik kiah rasa lapang fikiran bila bercuti di tepian pantai...enjoys sangat. Lupakan kerja dan masalah seketika juga.

then...kami plan nak gi tengok shell fossil yg terletak agak jauh jugak dari Aonang ni. Dalam perjalanan tu...aku ternampak gerai pancake....jom pekena sat. Kami lapaq masa ni....jom kita try

yeaa dah siap. Aku order pancake pisang+cheese+coklat.....sedap hingga menjilat jari uolsss. Then...aku order mangga shake.....sedap jugakk...nyumm nyumm

coco shake tu kawan aku punya....

dah sampai fossil.....sekali kami tengok entrance fee waduhhhh mahalnya. Untuk adults ialah 200Baht (RM20)....gilossss. Nak tengok shell fossil kena bayar RM20 seorg.....idoklah teman yea.

teman berposing ajer lah yea. Tengok dari jauhh...

posing di tepi pantai fossil

kedai jualan di sini....temanku semangat membeli-belah. Aku tengok2 ajer....tak minat uolsss. Jom kita balikkkkkkkk.....penat dah.

kat tepi jalan nampak orang jual pulut durian....hanya 20Baht (RM2).....sedap plak tu. Menyesal beli sebungkus ajer. Then....aku beli ayam goreng dan nasi kerabu di gerai lain. Plan nak makan di hotel ajer. Balik hotel kami makan dan tidur untuk seketika......penat gilossss. Pukul 5 petang kami kuar balik.....nak jalan2 pulak di gerai tepi aonang beach....then gi dinner.

tidak beberapa jauh dari hotel aku nampak beberapa gerai jualan pancake dan makanan bergoreng. Happening tempat ni sebab harganya murah dan halal.

jauh kami meronda hingga nampak kedai makan ini....dekat dengan masjid di Aonang. 

the most important nak rasa tomyam siam yg sedap. Order tiga lauk ajer....tomyam, kerabu mangga dan ayam gajus. Overall boleh tahan.....tapi taklah meletop2 sedapnya.

kalau uolss tak tau camana nak ke kedai makan ni dan takda kenderaan ke sini....boleh hubungi mereka melalui phone number ini....ada pick-up service....free ajorrrr

patutnya kalau dah kenyang mana boleh massage. Tapi kami yg degil ni nak gak pergi. Survey harga yg paling murah....hmmmm tak boleh murah lagi....semua sama ajer. Kami nak oil massage...250Baht (RM25) sejam. Kalau thai massage hanya 200Baht (RM20).

Agaknya kepenatan sangat kan.....sampai tertidur masa diurut. Aku hanya sedar masa dia kejut suruh alih badan dan bangun. Fuhhhhh best dan segar badan. Balik hotel layan wifi jap...then balik bilik tidur kebabommmmmmm.

Tunggu esoknya plak...kami gi island hoping. Tunggguuuuuuuuuuu.

p/s - tak sabar nak bercuti 2 bulan lagi.....here i come.



21 comments:

Nieda ramly said...

Bunyi macam best saja

harrizam said...

Bila la nak sampai ketempat best cam nie.

Badar The Great said...

sis ...mana dpt pakag rm400 tu? tersgt la murah ...jeles akak.

Norharyani Sanusi said...

Wah..nak jgk la ke Krabi suatu hari nnt.In shaa Allah...

zila said...

pancake tu memang sedappppppp!!!!

Anonymous said...

Best nya bila la nk g ni

Mie said...

Cuti2 ni memang wajib bagi kaki jalan, dekat pun takpe janji dapat jalan-jalan.

Saya pun teringin nak mengulang ke sini...

Leez M. Saaid said...


Nieda -

Bunyi ajer tak cukup best...kena rasainya sendiri baru best...huhuhu

Leez M. Saaid said...


Harrizam -

Boleh jer sampai...kena rancang betul2. Kos pun tak lah byk sgt pun.

Leez M. Saaid said...



Kak Badar -

I beli kat kawaan travel agent masa tgh offer. Mmg murah dan puashatti kak.

Leez M. Saaid said...


Norharyani -

Insya Allah boleh pergi. Kena rancang dan kos pun taklah byk pun. Sesekali bercuti tepi pantai di negara org.

Leez M. Saaid said...


Zila -

saya rindu dgn pancake tu. padahal boleh jer kalau nak wat sendiri kannn hehehe

ShimaShimy said...

Salam kak leez, kak leez ni cantikla..ape rahsia?

Janggel / Rain said...

Cantiknya hotel!
Kalau ke krabi atau phuket memang tak lepaskan order pancake pisang atau coklat sedap!

Suka tengok motor diorang, sangat kalerpul dan helmet pon kalerpul jugak. :)

Zura Lee said...

nyesal tgk gmbr mknn time tgh poser gini...huwaaaa...

doakan saya said...

nak gi krabi tapi xde geng nak jln sama.ada planning nak gi krabi lg x kak. leh join skaki..geram tgk pic tu ar dan2 lagi arini airasia ada oromo redeem point gi sana free jer bestnya..

Anonymous said...

dah pegi on march aritu...tapi rasa nak pegi lagi...bez giler phi phi island...awesome :)

Anonymous said...

As salam kak,
nak tanye,parking kt TBS tu dkt belah mana eh? and lagi 1, ada bas dari TBS direct ke lcct eh?

Anonymous said...

As slm kak,
nk tanye,ada bus dari TBS direct ke lcct eh?
parking kt TBS tu kt belah mana yer?

Anonymous said...

as slm kak,
nk tanye, ada bas terus dari TBS ke lcct yer?
parking TBS tu yg kt belah mana yer?
bole share tak?

Sbipk said...

Thank you nice article.
your next trip…Phuket is the best choice for you!!
I love here Surin Beach Hotel This hotel is very nice clean and the people are friendly. VERY nice hotel with helpful staff.
And I really love white sand, crystal clear waters at Surin Beach too.
Thank again.