Ads

October 16, 2013

Day 1 : Journey to New Zealand - Christchurch Airport & Ashburton



Tadaaaa.....selamat datang ke New Zealand....ehhh tetiba.
Super excited sebab akhirnya negara yang aku nak sangat jejak....termakbul sudah. Syukur Alhamdulillah dengan rezeki dari Allah aku dapat menjejakkan diri ke negara yang sangat cantik ini. Setelah bertahun-tahun kumpul duit nak datang sini...akhirnyaaaaaaa. Dulu aku nak sgt gi Switzerland sbb aku tahu akan keindahan negara itu juga....dapat jugak aku jejakkan kaki. Now....satu lagi negara yg aku dah capai impian. Nak mencapai cita2 ini bukanlah semudah yg disangka. Nak cari travel buddy yg sungguh2 nak ke NZ bukan senang nak cari. Ada sekali tu dah dapat 2-3 orang....tak jadi jugak akhirnya. Memang rezeki aku berjumpa dgn Ogy my blog reader pd awalnya....kami dengan kata sepakat sungguh2 nak ke NZ tahun lepas sepatutnya...memang bukan rezeki kami. Akhirnya tahun ni....tercapai sudah impian ini. Thanks Ogy.....this trip was great.

Dari Sydney kami menaiki Qantas Airline menuju ke Christchurch. Perjalanan mengambil masa 3 jam setengah....kami ambil flite awal pagi jam 7.15 waktu Australia. Malam tu mmg tak dapat tidur di airport...so sebaik masuk ajer flite...memang aku terlelap tidur dengan nyenyaknya. Pulak tu dapat seat kat tepi tingkap...sebelah aku takda orang....memang bestlah tidur. Kawan2 lain semua duduk belakang...kami terpisah. Cuma terbangun masa dorang nak bagi breakfast ajer....sib baik terjaga. Lepas makan....aku sambung tidur lagi hehehe. Sehingga lah aku terjaga dengan tiba2....memang rezeki akulah. Suatu permandangan yang saaaaaaangat cantikkkkkkkkkkkkk.....tidak terkata cantiknya. Sure korang dah agakkan. Tuuuuuu gambar di atas tuuuu....gambar itulah yg membuatkan aku terjaga dan terkaku seketika. Subhanallah cantiknyaaaa.....permandangan gunung ganang bersalji dari pandangan atas. Superb lah!!! Cepat2 aku keluarkan camera utk merakamkan detik2 indah ini. Lama pulak tu.....perghhhhh.


 permandangan cantik dari atas.....siap nampak saliran air salji2 yang mula cair....
 
 Qantas Airline...on board.....passenger tak ramai pun pagi tu.

 breakfast kami pagi tu...sedap sgt yogurt tu

 sebaik sampai di airport....kami melengah2 masa sambil update fb iaitu sebelum cop imigresen. Tetiba ada pegawai di airport tu tegur kami sebab hanya kami ajer yg tinggal sebab orang imigresen tengah tunggu kami di kaunter. Apaaa???...hahaha kelam kabut kami bergerak hehehe.


 nampak tak luggage aku tu?? Beg biru tu penuh dgn souvenir di Sydney ajer....tu belum lagi souvenir di NZ....pengsan!!! Masa ni tengah tunggu Watie sebab hanya dia ajer yang belum selesai urusan di kastam. Rupanya dia kena tahan sebab dia buat complete declaration utk food yg dia bawak....kastam sajer nak tgk apa brg yg dia bawak. Terjumpa plak beras yg ada seekor semut....hahaha lawak betul. Sib baik tak kena fine apa2. Alhamdulillah semua settle.

 keluar dari airport kena jalan kaki di sini menuju ke parking kereta. Kami ada sewa Estima MPV di sini dan menurut company tu kami dikehendaki tunggu di kawasan parking ini. Kami booking di websiti ini www. shoestringrentals.co.nz

Kos MPV Estima seperti berikut :
1. MPV NZD55/day + Insurance NZD10/day
2. GPS NZD8/day
3. Travel insurance NZD10/day
Kami berada di sana selama 8 hari...so total seorang bayar lebih kurang NZD100 (RM260)...tidak termasuk fuel.

Sebaik wakil dari company ni sampai di sini...dia terkejut beruk sebabbbbb.....pengsan tengok beg kami yg banyak. Ayohhhhh camana nak sumbat dalam estima ni....huhuhu. Takpa pandailah kami nak adjust camana. Masa sampai ni dia yg tolong susun beg kami....lepas tu lantak ko lah ...dia kata agaknya hahaha.


 condition kereta tip top...semua okay. Main driver kami ialah Norlia dan 2nd driver ialah Watie. Tapi sepanjang perjalanan kami di NZ ni memang Norlia seorang yang drive. Tabik spring kat dia...sebab berjaya mengharungi cabaran di sini. Nak tau apa cabarannya.....tunggu episod akn dtg di blog ini. Masa ni kami excited giler sebab dah settle semua.....nak teruskan perjalanan ke Ashburton plak. Lebih kurang sejam lagi perjalanan nak sampai hotel. Terpegun...terpaku tengok bumi Kiwi ni. Tengah asyik menikmati permandangan......tetiba apakah yg kami nampak? gomoknyaaaaaaa......

>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>

 ladang biri-biri.........terkinja2 sekejap dalam keta bila tgk biri2 yang banyak ini...gomok2 plak tu....padahal lepas ni pun ada lagi banyak...sampaikan tak larat nak termuntah tengok...banyak giler!!!!!


 sempat snap dari dalam kereta.......excited masa ni

Setelah sejam perjalanan iaitu lebih kurang 90 km dari Christchurch kami tiba di Ashburton, Berpandukan pada GPS...kami berjaya sampai ke tempat penginapan yang telah di booking awal. Kami stay di Coronation Holiday Park. Seorang bayar NZD30 (RM78).

 Satu lagi nak pesan....kalau nak bawa kereta di NZ janganlah pandai2 nak pecut laju...sila ikut had laju yg ditetapkan. Kalau korang degil...ada yg memburu anda di belakang...siapakah dia? sendiri mau ingatlah..... Tak payah nak terburu2 sebab kat South Island ni kereta tak banyak dan memandu pun relax ajer. Permandangan pun cantik...memang tak boring langsung.


 wahhhhh.....cherry blossom banyak giler di sepanjang perjalanan kami ke Ashburton. Sebaik sampai di hotel....depan pintu pun ada pokok ni. Terkinja2 aku dibuatnya. Sebab....aku memang nak sgt tgk bunga cherry blossom in live. Dulu tak dapat tgk di Korea sbb habis musim.

 orang lain dah masuk rumah....aku masih di luar snap pic ini....giler excited

 inilah rumah yg kami stay di Ashburton. Comel ajer...just nice for 6 of us

 Estima mpv yg kami sewa....semput kereta sbb terlebih had muatan hehehe

 ruang tamu yg comel....beg terpaksa letak di luar sebab bilik tak muat.

 kami mmg amik rumah yg ada dapur....utk memudahkan kami memasak setiap hari...

 bilik ni utk 3 orang

 geng cik kiah...amboih ganaih muka masing2 hehehehe

 petang tu lepas mandi dan solat semua...kami nak pi kedai cari sayur, roti dan brg2 lain utk dimasak dan dimakan. Sebelum tu kami dah buat collection seorang NZD100 (RM260)



 kat sini malam memang sunyi giler dan sangat sejuk. Cuaca hampir 1C ketika ini.....hampir beku tau. Yang bukak ialah supermarker Countdown. Aku jadi giler tgk vege kat sana....ikutkan semua benda nak beli hehehe. Aku memang suka pergi supermarket di overseas....sbb banyak choice.

malam tu Chef Norlia masak makanan ini...sedap dan menyelerakan. Alhamdulillah.

Kami tidur dengan nyenyak malam tu...sebab penat sangat dan kurang tidur hari sebelumnya. Esok pagi kami nak bangun awal sebab perjalanan agak jauh jugak untuk sampai destinasi seterusnya. Dalam perjalanan itu....kami telah menceroboh satu kawasan ini......sehinggakan sesuatu telah berlaku.....wahhh suspen ni. Apalagi....tunggu episod seterusnyaaa.....huhuhuhu :p

p/s - salam Aidiladha semua.....








22 comments:

Jari Manis said...

Dari mual sampai habis penuh dengan suspen..saje ja tau heee...

Mhh canti gila view dari dalam flight tu..NZ jugak antara destinasi impian JM tapi itulah belum tercapai2 lagi..kalau Leez ckp bertahun kumpul duit..lama lagi lah jawab nya turn JM pulak..

Tapi tak per..that time will come..nak layan entry2 menarik Leez dulu sbg panduan ke sana nanti

Badar The Great said...

leez ....bpa jam flite sydney ke christchurch? mcm kenal aja dgn Ogy tu....

Nurzakiah Hanum said...

seronoknya

rainini said...

tabik lah dgn chef norlia, masak pun dia, supir pun dia.

jalan sana tak banyak kereta tapi saman mudah dapat, termasuk lane lain sikit pun dah kena saman. seriau drive

miesha said...

salam perkenalan. pertama kali jejak ke sini. Bestnyer dapat gi NZ. Cantik sangat gambar salji dari pemandangan atas : )

Jamaliah Ahmad said...

Leez lain x ajak akak tau akak nak join group leez pi jenjalan menarik sgt2.

shah_rule said...

Bench bace entry ni, jelessssss

Haha nak sangat merasa spring kt no, cantik sungguh bunga2 tuh...

Post la gamba2 lagi, memang terasa nak kembali..

kasihredha said...

Akak dtg nak Baca n3 nz...Wowww best gilerrr
Nanti Kalau akak nak pergi *berangan* akak akan merujuk pada Leez..in shaa Allah.
Leez...cantikkknya view dari atas flight tu..subhanallah.
Kesimpulannya...Jgn bawa seekor pun semut dari msia...haha

aigooo_aishhh said...

Salam akak. Wah dah sampai ke NZ plak. Saya dah follow blog akak dari time g korea lagi. tak lama lagi saya pun nak ke korea. itenary lebih kurang macam akak. salam perkenalan

Leez M. Saaid said...


JM-

hahahah...saje buat suspen nak bagi org tertunggu2 next episod.

Kumpul duit pelan2 yea. Boleh rujuk blog ni sbagai panduan

Leez M. Saaid said...


kak badar -

3 jam setengah dari sydney ke christchurch..

Yea ogy pun kenak akak....geng forum cari yea? hahaha

Leez M. Saaid said...


Nurzakiah-

mmg seronok sangat.........

Leez M. Saaid said...


Rainini-

dia mmg cekap...sbb tu semua benda dia yg buat...jadi driver...jadi chef hahaha.

Mmg undang2 jalanraya sana sgt strict....

Leez M. Saaid said...


Miesha -

salam perkenalan juga....singgahlah sini lagi.

pergi musim bunga mmg cantik....

Leez M. Saaid said...


shah_rule -

kami mmg dah buat research...pergi musim bunga mmg cantik berbanding musim sejuk...agak merbahaya skit.

pergilah lagi....saya pun cadang mcm nak gi lagi.

Leez M. Saaid said...



kak hanim -

pasal seekor semut tu mmg lawak....mat salleh ni takut mati kot...tu yg semut pun jadi masalah.

mmg gambar dari atas tu sgt cantik.....rezeki sy dpt snap...kalau tak ketiduran ajer sampai airport

Leez M. Saaid said...


aigooo_aishh -

salam perkenalan jugak...singgah lagi di sini menikmati percutian NZ ini.
Thanks yea.

Norazlin Abusman said...

hi imie...hihi ada jugak imie kat sini..

Norazlin Abusman said...

woww akak best gilerr...

HaFizaH aYu said...

subhanallah cantik view kt sana..lps bc entri ni dlm hati trs kate 'nz mu tggu aku mai' hehe

Miss said...

hi hi!!! kak syarliz!!! akhirnye sampai gak ke belog akak nih...puhuhu..ni MISS, kita penah gi korea poya2 sama arituh dgn Kak G..thehehhe...nak ceduk skit ilmu ke New zealand ni ye.. ^^

Krishna Thapaliya said...

Pedal to enjoy the greatest landmarks of Nepal
Mountain biking tours in Nepal is the fastest growing alternative adventure activities. Nepal is definitely a great destination to experience the cycling adventure in the rugged trails of mid-hills and Lower Great Himalayan Trail.