Ads

December 27, 2011

Day 3 : Trip to Hatyai & Krabi - Hatyai @ Nite


Dah beberapa hari blog ini tidak berupdate. Biasalah cuti panjang hujung minggu...memang aku busy sokmo....tak lekat di rumah. Letihhh...letih jalan dan letih makan huhuhu. Ok kita sambung pasal percutian aku di Thailand ni.

Selepas balik dari Floating Market Hatyai...terus ke hotel untuk mandi membersihkan badan. Almaklum....kebasahan dek hujan yang lebat. Ketika kami dah sampai hotel...hujan masih turun. Plan pada mulanya aku nak pergi nite market lepas tu. Tetapi memandangkan cuaca yang tidak mengizinkan....aku tak jadi pergi. Tapi teman-teman ku yang lagi 3 orang tu....still pergi gak sebab dorang nak beli something di sana. Aku lepak dulu di bilik.....kasi reda hujan dulu. Then...barulah aku bercadang nak keluar kejap.

Lebih kurang jam 10 malam...barulah aku kuar hotel. Sebelum tu...dok lepak dalam bilik sambil melayan internet and FB. Wifi di sini sangat laju dan free uolssss!!! Sempat ler aku update pic aku dengan Fizzo Omar dalam FB....kasi gempar gitiewwww. Member tu tengah panas di Mesia....pastu bawak diri ke Krabi plak.....press duk cari dia....akhirnya org press jugak yg nampak dia di Krabi. Temanku reporter hiburan di sini duk minta pic aku tu nak masukkan dalam majalah...ahaksss.

Malam sebelum tu dah gi massage di Krabi. Malam ni gatal nak pi massage lagi..hehehe. Untuk pengetahuan semua...aku adalah regular customer di Jari Spa...so tiap bulan aku mesti gi spa tu untuk massage. Biasalah rate di KL...amatlah mahal. So, alang-alang dah tiba di negara Thai...aku tidak lepaskan peluang untuk bermassage lah. Murahh uolsss berbanding kat negara kita. Aku tak suka Thai massage (sakit badan) dan biasanya aku amik oil massage. Masa kat Hatyai ni aku amik sejam ajer....cukuplah tu. Then after massage....perut lapau wei!!! So, aku dan Catz pi jalan-jalan cari makan kat area Lee Garden Hotel tu. Masa ni hujan dah reda skit.....so kami jalan kaki ajer ke sini.



nampak ada gerai muslim.....so apa kata kita mamam di sini.

aku order kuetiew sup.....very dissapointed coz kurang menepati selera aku. Sib baik order satu mangkuk kongsi 2 orang. Aku masih teringat meehoon sup di Danok yg sangat sedap masa aku makan dulu. Tapi kat Hatyai ni tak jumpa mcm tu...uwaakkkkkk :((


di kedai yg sama....order bubur cacar. Pun tidak menepati selera aku. Dulu aku makan kat satu gerai ni....sedap sangatt!!! Tapi aku lupa dah kat mana......tak jumpa aduhhh.


air mata kucing ini biasa-biasa ajer.......


gerai yang aku makan ini berhadapan dengan Indra Hotel. So, aku tak recommend korang makan disini.....tak sedap!!!! Masa ni masih kehujanan....risau plak jangan lah banjir plak esok paginya. Teringat saat2 kebanjiran di sini dulu....kenangan pahit!!!


then , jalan ke hadapan lagi....terjumpa gerai makanan muslim di hadapan Central Shopping Complex....tak order pun sebab dah kenyang.


udang-udang yg besar ini sgt terliur....tp tak sedap mana pun (menurut teman-teman yg pernah try udang ini). Harganya RM20 seekor. Colour nya nampak mengancam keemas-emasan utk meliurkan orang ramai.


aku beli ayam goreng ini...hmmmm tak sesedap ayam goreng yg aku beli di Floating Market. Tak fresh di sini sebab depa goreng balik ayam tu bila customer nak beli. Errrkkkkkkk......!!!!!!


sotong ni nampak mengancam...tapi aku tak beli pun...


2 tahun lepas masa aku gi sini.....terliur tgk nasi lemak dan teh tarik ini. But now.....aku lalu ajer tak rasa nak beli pun......rasanya biasa-biasa ajer!!!!



kat depan sebelah Lee Garden baru ni....banyak gerai jual bubur cacar dan air mata kucing yang mcm aku makan tadi. Tapi aku tengok kebanyakannya yg meniaga ialah non-Muslim....gerai Muslim pun ada. Kat area ni ramainya orang Malaysia duk melepak makan minum. Kalau nampak sekumpulan lelaki Mesia duk berlonggok di Hatyai...tetiba fikiran aku melencong pikir something. Sama tak apa yg korang pikir??? ahaksss!!!



waktu ni dah lewat malam....agaknya makanan lebih ni dorang buat apa?? Possible tak dorang akan recycle makanan semua ini untuk dijual keesokan hari nya...errkkkkkk!!!!



Aku suggest kat korang semua kalau nak makan food yg sedap di Hatyai ni......pergilah ke Floating Market Hatyai yang aku gi petang tadi tu. Ayam goreng di sana fresh dan sangat sedap. Makanan lain pun sedap-sedap belaka. Kalau nak siang nak makan nasi campur di Hatyai ni pula....boleh makan di bangunan pasar di tingkat atas (ada gerai makan Muslim yg banyak). Itu untuk makan siang.


Ok.....jam dah menunjukkan jam 11.30 alam. Aku rasa mcm penat semacam masa ni. Penat berjalan dan penat makan. Aktiviti aku di sini ialah makan, jalan dan massage. Percaya tak aku tak bershopping barang pun di sini. Satu lagi aku suka beli buah kat sini. Sangat manis uolssss. Aku puas makan nenas manis, mangga manis, mata kucing yg tebal dan manis, buah tembikai manis dan buah berangan. Tidak dilupakan pulut mangga (my favourite).......mangga depa manisnyaaaaaaaaaaaaa.....puas!!!!!


Balik hotel.....hujan turun lagi dan agak lebat jugak. So, aku terpaksa berteduh di kedai-kedai berhampiran masa nak balik ke hotel. Penat sangat masa ni wei. Sampai bilik.....terus kebabommmmmmmm!!!!! Ngorok ~~~~~~~~



p/s - plan nak cuti-cuti mesia yg dekat2 ajer dengan family new year ni....tapi di mana best????



14 comments:

fatt said...

vote for Langkawi!! bleh konvoi je pegi cni.

leez, aku pun sbnnrya pikir camtu, makanan yg belambak2 tu takkan dia nak buang kan? mesti perangat balik esoknya. tapi yg pelik tu nampak cam segar je, berkilat2 cantik...rasanya? wallahualam..jgn sakit perut sudah

ada sekali tu aku tanya rm30 sekor udang. putus selera. baik aku beli udang byk2 pastu masak sendiri. lagi berbaloi.

pd pendapat aku harga mknan kat cni cam sama je kat mesia. cuma aku rasa pulut mangga cam mahal...rm5..klu dpt rm4 ke okla..

Anum said...

wow seronoknya sis

Marsha~ said...

pergh... mantap btol entries hatyai-krabi leez! rindu sangat dgn hatyai.. last pergi tahun 2004.. lama dah tuuuu

Wak Gelas™ said...

wak pon baru balik dari krabi niii hiks2...,, eeeeE wak dh dateng niiii nk komen komennnnn..........

Azian Elias said...

Leez,

akak teringin sangat nak ke floating market tu.. mmg best ye..INSYALLAH lah one day nanti..

kasihredha said...

alahaiii kalau makanan tak sedap...frust je kan.
Nakkk massage jugokkk...

lelaki di larang lepak di sana...bahaya...hihi

Leez M. Saaid said...

fatt -

hehehe tak gi langkawi lahh....jauhh tu. Gi yg dekat2 ajer.

Cuba ko fikir.....takkan dia nak buang ayam semua tu...padahal masa aku snap pic tu dah lewat malam. Aku ada beli hari sebelum tu masa baru sampai...hmmmm tak sedap mana pn.

aku setuju dgn ko...pulut mangga depa naper mesti mahal kann...padahal pulut kat sana murah ajer....mangga plak local fruit....lainlah mcm negara kita ni....mangga pun import dr thailand.

Leez M. Saaid said...

anum - seronok menghabiskan duit namanya..hehe

Leez M. Saaid said...

marsha -

hehe..nampaknya u kene repeat hadyai lagi.
Dulu first time i gi 10 tahun yg lepas...pastu 2 tahun yg lepas. Sama ajer tak byk berubah...

thanks yea baca my blog :)

Leez M. Saaid said...

wak gelas -

mekasih wak sudi singgah sini dan bagi comment. Nanti singgah lagi yeaaa :)

Leez M. Saaid said...

kak yan -

kena try kak gi floating market tu...mmg best. Sy tak puas pergi hari tu....kena repeat lagi ni hehehe

Leez M. Saaid said...

kak hanim -

mmg tak sedap langsung food di sini....kt KL lagi sodapp.

Betul kak...ramai kaum lelaki suka gi sini.....tetiba pikir lain kannnn hehehe

Anonymous said...

float market waktunya bila? hari apa? lokasinya kt mana? satu lgi hotel apa yg bagus, bersih n murah..blh rekomenkan? tmpt mssge yg best kt mana? apa yg best kt hatyai selain shopping, mkn, mssge?

princesslavender said...

Dari Krabi pergi Hatyai naik apa?