Ads

December 28, 2010

Tips for Budget Travelling


Nak share pasal melancong lagi. Aku ni kalau pi melancong memang trip yg budget-budget ajer. Tk kosa mak nak habiskan duit gitu-gitu ajer. Baik mak guna duit tu untuk shopping kat sana. Betul tak? Kalau korang tengok kebanyakan trip yang aku gi adalah free and easy tanpa menggunakan travel agent. Tak payahlah bayar mahal-mahal unless kalau negara tu memang ada masalah bahasa....aku terpaksa lah guna travel agent. Lagipun kalau trip mahal-mahal jawapnya aku memang lah tak mampu nak gi oversea every year.

Jom aku nak kongsi tips-tips sebelum pergi melancong budget ni.

1. Airline -Kena check nak naik what airline. Biasanya aku naik airline tambang murah ajer spt Air Airsia. Memang AA selalunya menjadi pilihanku. Jimat duit. Lantak pi lah apa orang nak kata or lantak pi lah kalau ada orang nak berlagak naik airline mahal. Itu semua tak penting bagi aku. Yg penting asalkan aku selamat sampai dan dapat jejak negara tu. Kalau takda tambang murah ni....jawabnya tak dapat jejak ler London aku ni. Keselesaan dalam flight tu perkara kedua. Kena sabar sikitlah duk berjam-jam. Kalau tak boleh nak sabar naiklah flight mahal...senang citer.

2. Hotel - Normally aku gi hotel murah ajer mengikut rate yg aku mampu. Lain ler aku gi honeymoon. Selalunya aku kuar pagi dan balik malam, so tak payahlah duk hotel mahal-mahal. Kalau kat oversea negara yg mahal aku stay kat hostel ajer walaupun ratenya dah setaraf mcm hotel kat Msia. Aku akan buat online booking terlebih dahulu. Ada yg aku terus bayar thru online atau booking ajer dan bayar di sana. Mudah dan jimat. Caranya kena tgk tiap satu online agent....yg beri rate murah aku akan terus grab.

3. Transport - Depands on what country aku pergi. Kalau kat Indon, aku dah booking siap2 mobil termasuk sopirnya. Suruh terus ambil di airport. Kalau negara tu ada tram or train...aku dah siap buat research kat internet pasal negara tu. Siap print train/tram route dari sini. Tambang pun kena ambil tau jugak. Kena ambil tahu where to go and which station to stop. From airport nak naik apa....taxi ke...bus ke..compare price. Kena tau nak gi kaunter mana. Aku terpaksa bersusah-susah sikitlah kalau nak jimatkan duit. I don't mind to do those things coz di samping itu aku dah ada knowledge pasal negara tu. Idok ler teman pergi membabi buta. Sampai sana tercengang ehh ni kat mana...ehh apa nama tempat ni.

4. Place of Interest - Ini yang paling penting sekali. Contoh: pergi London. Aku kena buat research sikit apa yang menarik di London. Mana tempat yang aku mesti pergi. Berapa jam aku kena spent ke tempat itu. Semua tu kena pikir. Selalunya aku search kat blog sesapa pengalaman dorang ke sana. Kalau blogger tu kata tempat tu mesti pergi dan best...so aku kena highlightkan. Or sometimes aku refer travel agent punya itinerary. Bila dah confirm where to go...aku akan buat itinerary sendiri from day 1 to final day. Inilah cara aku buat selama ni. Kena usaha sikitlah dari segi masa.... mengadap pc tiap malam cari info.

5. Shopping - Selalunya aku akan cari tempat shopping yg murah-murah dulu. Aku akan search kat internet tempat shopping yg menarik dan murah. Kalau melalui agent, mesti dorang hantar ke tempat shopping yg khas utk pelancong...mahal plak tu. Satu lagi yg penting where to find the cheapest souvenir shop...heheheh wajib tu.

6. Food - Ini pun wajib. Kalau gi negara omputih yg susah nak cari halal food...memang aku kena wat reseach dulu kat mana kedai tu. Siap print map sekali. Kalau gi negara Islam plak...aku kena tau apa makanan tempatan yg sedap kat sana. Aku wajib mencuba. Yelah bila lagi kan. Semua tu aku search kat internet or tanya kawan-kawan yg pernah jejak ke negara-negara tu.

Itu ajerlah tips-tips yang aku boleh share dengan pembaca semua. Ini cara aku dan selalunya mana-mana kawan yg nak joint trip aku....memang boleh masuk cara aku dan mereka pun selesa jugak. Tak taulah senyap-senyap dorang tak suka..hehehe. Kalau korang nak stay hotel mahal.....tak bolehlah ikut mak melancong sebab mak tak nak membazir tau...baik mak gunakan duit tu utk shopping,...kennnn!!! Satu lagi....selalunya trip aku memang banyak berjalan kaki....dari pagi sampai malam asik berjalan ajer. Larat tak larat korang nak ikut aku. Pakai kasut leper ajerlah....jgn berangan nak pakai high heel...lupakan sajer!!!

Nak share satu benda. Satu tabiat buruk aku tiap kali nak gi melancong...mesti beli baju baru sebelum gi. Sebab aku tak suka tgk gambar dengan baju yg sama. Ada tu baju baru sekali pakai tapi dah beli baju lain. Itu lah tabiat buruk aku yg membuatkan mak aku selalu membebel kat aku ni...hehehe. Pastu aku suka sgt mengambil gambar permandangan dan gambar sendiri. Siap ler sesapa yg nak ikut aku melancong...jadi mangsa utk jadi tukang snap aku..hahahaha.



14 comments:

missT said...

salam.. i'm ur silent reader.. thanx 4 the info.. ur blog mmg sgt berguna utk wt reference for travel... :)

Buzu Ediany said...

Terima kasih atas tips anda...sy sgt menyokong tambang murah AA...hehehe

kasihredha said...

good info...TQ
kalau gi mlancung pakai high heel...gimana gamaknya ghupe ye? heheheh

Yan said...

Salam Leez,

kurang lebih cam akak lah.. walaupun tak penah pegi jauh2.. Paling jauh pun Beijing. Kalau sendiri pegi dgn kengkawan, suka search dulu... Tpi kalau dgn family kena lain sikit lah leez..

!eNa PnG said...

TQ kak...:D



sy suka tips kamu..:D

zarirah zabidi said...

tips yg bagus ni kak..TQ..kalo dberi peluang irah teringin sgt nk p melancong ngan kak leez...heheh..mesti bestkan..nyibuk ja kan :P

Leez M. Saaid said...

miss T -

thanks for reading my blog..
rajin2 lah singgah lg yeaa....

Leez M. Saaid said...

Buzu -

hehehe...sebab budgetkan...maka AA lah menjadi pilihan kannnnn.....

Leez M. Saaid said...

kak hanim -

kalau pi melancong pakai heel..alamat masuk sepital sebab kaki terpelecuk..hahahah

Leez M. Saaid said...

kak yan -


sebb sy nak jimat duit...maka kena susah sikit cari info sana sini...tapi puashati sbb at least dah ada info sblm pergi.

Leez M. Saaid said...

iena -

thanks dear.....
semoga byk membantu semua reader di sini.

Leez M. Saaid said...

zarirah -

boleh ajer nak pi jalan2 dgn i..
lagi ramai lagi meriah kannn
bila2 free do contact me kay....

Anonymous said...

so informatif...suka sgt..love travelling like u...AA pun AA lah kannn..janji smpai tempat yg nak tu, insyaAllah..asmak

Mememe :| said...

i.. salah satu ur silent reader gak ni... suka bace ur travel blog. Nak gak g jalan2 cara budget ni ... tp cam takut aar... boleh bg tips yg lebey lanjut x..