Ads

December 19, 2010

Resipi Apam Balik



Baru-baru ni aku telah mencuba untuk membuat apam balik my favourite. Aku dapatkan resipi ni daripada Little Parlour. Thank you..memang menjadi resipi ni. Cuma aku terpaksa gunakan sauce pan utk membakarnya. Okayla tu...asalkan sedap..huhuhuhu.


Bahan-bahan :

Tepung gandum 2 cawan
Air 1 1/2 cawan
Gula 1/2 cawan
Telur 1 biji
Soda bikarbonat 1 sudu teh
Baking powder 1 sudu teh

Kacang tumbuk
Jagung dalam tin
Gula
Butter




goreng kacang hingga garing


pastu tumbuk kacang tu...jgn hancur sangat


gula dan telur hendaklah dipukul hingga kembang


masukkan air, soda, baking powder dan esen kuning


masukkan tepung gandum


pastu tuangkan sesenduk adunan tepung ke dalam sauce pan. Taburkan gula, kacang tumbuk tadi, sedikit butter dan jagung.

Siap dahh...jom makan.





5 comments:

Lady of Leisure said...

hehe best kan bila boleh buat sendiri, boleh letak jagung extra sesuka hati hehe.. glad u like it.. :)

Yan said...

Salam Leez,

eeiii..akak nak cobalah..hubby sangat2 suka apam balik.. pelik kekadang..he.e.

syarqiah75 said...

Salam leez,
yummyyyyy...terliur gillerr nehhh...

kasihredha said...

Bestnya...ikut resepi Lady sure mjadi punya kan.
Kalau beli kat kedai, jagungnya cuma secoit saja..

orangrawa said...

Leez....apam balik ni memang saya sukeeee!! Selalu beli kat pasar malam.