Ads

October 25, 2010

Journey to Melbourne : Great Ocean Road Part 2


The Great Ocean Road again.
Recognised as one of the world’s most scenic drives, the Great Ocean Road follows the stunning coastline of Victoria’s south-west. Stretching 243 kilometres from Torquay, just south of Geelong, to Allansford, just east of Warrnambool, the road winds along cliff tops, up to breathtaking headlands, down onto the edge of beaches, across river estuaries and through lush rainforests offering panoramic views of Bass Strait and the Southern Ocean at every turn.

Perjalanan kami diteruskan lagi.
Kali ini destinasi kami ke Port Campbell National Park. First at Twelve Apostles. The Twelve Apostles are giant rock stacks that rise majestically from the Southern Ocean and are the central feature of the rugged Port Campbell National Park. This is the most famous section of the Great Ocean Road featuring an amazing collection of rock formations known as the Twelve Apostles which have been carved out of the headland by the fierce waves of the southern ocean.

Kami diberi masa selama 45 minit untuk melihat an amazing collection of rocks yang sungguh ajaib. Sungguh cantik permandangannya dan tidak jemu mata memandang. Salah satu batu ajaib ini dikatakan telah runtuh pada tahun 1990 kalau tak silap. Ianya atas faktor perubahan cuaca, hakisan air laut dan usianya yang telah berjuta-juta tahun dahulu.



kena berjalan kaki menuju ke batu ajaib Twelve Apostles





The Twelve Apostles have been created by constant erosion of the limestone cliffs of the mainland that began 10–20 million years ago. The stormy Southern Ocean and blasting winds gradually eroded the softer limestone, forming caves in the cliffs. The caves eventually became arches and when they collapsed rock stacks up to 45 metres high were left isolated from the shore.

Sunrise and sunset offer particularly impressive views as the Twelve Apostles change colour from dark and foreboding in shadow to brilliant sandy yellow under a full sun. The Twelve Apostles are located just east of Port Campbell, along the Great Ocean Road. Parks Victoria has built boardwalks, tracks, and viewing areas to ensure you get spectacular views of the Twelve Apostles.
Jika anda ingin menaiki helikopter untuk permandangan yang lebih jelas dari atas juga disediakan. Mengambil masa 10 minit sahaja dan harga seorang kalau tak silap aku ialah USD75 (RM225). Maaf kalau aku tersilap. Our Jakarta friends yang bgtau aku harganya. Mereke berdua pun tidak melepaskan peluang menaikinya.


nampak tak cebisan batu yang mcm dah kena runtuh tu? Dulunya berdiri gagah...now dah runtuh.

i likeee and its so beautiful....satu keajaiban



derusan angin dan ombak yang sangat kuat. Ketika ini cuaca sejuk dan berangin


with my travelling partner, Siti

tak habis-habis aku berposing kat sini......pelancong pun sangat ramai





baru ku perasan...gambar ku asik-asik buat peace...hahahaha.





di celah pokok pun sempat nak berposing kan...wajibbb!!!!


Kami menaiki bas semula dan selepas 5 minit perjalanan, kami turun lagi untuk melihat batu ajaib ini lagi yang dinamakan Island Arch. Jika anda perhatikan pada gambar di bawah, batu ajaib ini sebenarnya berbentuk arch. Akan tetapi telah runtuh juga dan jadilah ia seperti gambar yang dibawah (terbahagi dua).

The Arch is a natural rock formation formed through erosion. It is best seen during rough seas when the waves crash in and around the arch. The platform has excellent views back towards the 12 Apostles. 6 kilometres west of Port Campbell.

The arch of the nearby Island Archway collapsed in June 2009. The feature now appears as two unconnected rock pillars.They have since been officially named Tom and Eva after the two teenage survivors of the Loch Ard shipwreck


perhatikan dua batu di tengah-tengah tu. Asalnya berbentuk arch dan ianya telah runtuh maka terbentuk dua seperti gambar di atas

ada sesapa nak tinggal di tengah-tengah tu? ada berani?

Kejap nak selit pasal Aussie ni. Aku perhatikan sepanjang aku bercuti di sini, orang sini sangat menghormati tourist. Mereka tidak memandang sama ada u all ni bangsa apa, agama apa or dari negara mana...asalkan dia nampak u bawak camera ke hulu ke hilir dah tentu namanya tourist.... memang sangat dihormati.

Aku kan pergi ke sana berdua dengan my travelling partner, Siti. Maka kami ni sama ada aku amik gambar Siti atau Siti yang amik gambar aku. Then, mesti ada yang volunteer nak ambilkan gambar kami. Bukan sekali tau...malah dah banyak kali berlaku pada kami. Walaupun kami ni memakai tudung, ianya tidak menjadi satu jurang masalah bagi mereka. Malah kami dilayan dan diberi senyuman yang sangat manis. Thanks to Australian. Its not like Europe..... tak jumpa pun mcm ni.




Then, we move ahead along the Great Ocean Road dengan menaiki bas. Kali ini kami berhenti pula to another twelve apostles. The razorback lookout. It was so beautiful. Amazing!!!! A really spectacular sight and i felt privileged to see it.

Sukar untuk dinyatakan dengan kata-kata. Hanya gambar-gambar ini aku boleh gambarkan pada pembaca sekalian betapa cantiknya tempat ini. Sungguh kagum dengan keajaiban Allah. Bagaimana batu-batu ajaib ini terbentuk dari berjuta-juta tahun dahulu tetapi masih utuh berdiri gagah di sini. Subhanallah!!!!!






Razorback, Port Campbell National Park




Amazing!!! The Port Campbell National Park

cantikkan......


kali ini gambar yg aku ambil sampai seribu lebih keping....penat aku nak pilih dan edit. Bukan mudah nak buat entry ini.... cabaran!!!!








The Loch Ard Gorge is part of Port Campbell National Park, Victoria, Australia, about 10 minutes drive west of The Twelve Apostles. It is a visible example of the process of erosion in action

The gorge is accessed via the Great Ocean Road, several kilometres past The Twelve Apostles. Stairs allow visitors access to the beach which is otherwise undeveloped. There are numerous plaques and a small museum detailing the sites history, as well as a rest area, and cemetery housing many of the people that died.

This was the location for a number of scenes of the 1982 film The Pirate Movie and also the 1999 TV series Journey to the Center of the Earth with Treat Williams. The uncommon Rufou Bristlebird (Dasyornis broadbenti) is often observed around the Gorge





another twelve apostles..... cantik banget!!!



Loch Ard Gorge is one of the places to visit in the Port Campbell area and in summertime you absolutely have to pack a picnic basket and spend the day there. It really is one of those sensational spots where you can relax, have a swim or muck about on the beach.

Ketika ini kami dibenarkan turun untuk mengambil gambar di persisiran pantai di bawah ni. Tetapi aku dah tak larat nak naik turun tangga. Siti yang turun ke bawah. Aku tunggu kat atas ajer sambil snapping ambil gambar sana sini. Ambil gambar dari atas ni pun sudah memadai dan cukup puashati.











Next, our last lookout is London Arch ( formerly known as London Bridge). London Arch is a natural arch in the Port Campbell National Park, Australia. The arch is one of the tourist attractions along the Great Ocean Road near Port Campbell in Victoria. This stack was formed by a gradual process of erosion, and until 1990 formed a complete double-span natural bridge.

The arch closest to the shoreline collapsed unexpectedly on 15 January 1990, leaving two tourists stranded on the outer part: they were rescued by a helicopter. Fortunately nobody was injured in the event. Prior to the collapse, the arch was known as London Bridge because of its similarity to its namesake.





Dulu namanya London Bridge.....akan tetapi selepas arch tu collapsed pd tahun 1990 telah ditukar nama kepada London Arch




but pada papan kenyataan ini still diletakkan nama London Bridge



Selesai sudah perjalanan kami sejauh 243 kilometer sepanjang persisisan south-eastern coast Australia ini - Great Ocean Road ( was built 1919-1932). Perjalanan yang sangat menakjubkan dan tidak jemu mata memandang di sepanjang pantai dan lautan yang indah. Then, lebih kurang jam 6 petang kami beredar dari situ dan kami melalui jalan lain untuk pulang semula ke Mebourne City.

Sepanjang sejam setengah perjalanan, kami dijamukan dengan permandangan countryside yang sangat indah. Ada ladang kambing biri-biri, ladang lembu dan perkampungan yang sangat cantik. Dulu aku frust tak dapat jalan-jalan ke countryside England tetapi kali ini sangat gembira dapat melihat contryside di Australia pula. Indahnya bumi ciptaan Allah. Maaf gambar aku tak sempat nak ambil. Next entry ada pic countryside di kawasan lain pula.

Sampai di Melbourne City pada jam 7.30 malam. Perut kami sudah lapar gilos. The guide turunkan kami di Swanston Street. Oklah tu sebab kami memang nak ke sana untuk mencari halal food di sini. Ada 2 halal restoran di sini iaitu 77 Es Teler dan Nelayan - semuanya an Indonesian Food Restaurant. Kami berdua berjalan bersama-sama dengan our new Jakarta friends iaitu Sonya dan Judi. Nice knowing both of you. Mereka ialah teman kami yang sama-sama mengikut tour ini. Jumpa pun di tempat ini. Kami semua makan di Es Teller sambil berborak-borak dan melepaks.

Then, after dah kekenyangan kami pun beredar dan pulang ke hotel. Penat sangat tour hari ini tetapi ia sangat membuatkan kami tersenyum puas. Tidak sia-sia kami datang ke sini.....padat dengan pelbagai aktiviti.


restoran ini terletak di Swanston Street....street yang paling happening di kota Melbourne


nasi uduk.... sedap!!!


nasi pecel... sedap!!!...kalau tgh lapar semuanya sedap kan...hehehe


our Jakarta friend, Jatu Purbandini


antara menu yg ada di sini

poster konsert Siti Nurhaliza di Melbourne tergantung di restoran ini....sehari sebelum kami pulang.


alamak kesian pic aku dan Siti...hehehe. Seorang lagi teman Jakarta iaitu Sonya.


bergambar di luar restoran.......




next entry - Philip Island Tour Part 1






8 comments:

fatt said...

yeke leez org belah2 europe ni kekwat? baru ku tahu...

tp mmg org2 oz sgt peramah lelagi yg pokcik mokcik...senang2 je tegur dan senyum..very warm ppl :)

@xiM said...

waaaahh banyaknya gambar..
tengok gambar tepi pantai tu teringat uluwatu kat bali..hahaa..

ntah bila nak sampai melbourne ni..nak pi jugak!!

mEiZ SHA said...

bestnyerrrrrrrrrrrrrrrrrr..:)

sepul said...

nak tanya memang kak leez tak bawak langsung ka bekalan makanan dari tanahair?

Syarliz M. Saaid said...

fatt -

Europe byk yg kekwat. Tapi buat selamba ajerlah.

Setuju sgt....org Australis mmg hormat tourist. I likeee.

Syarliz M. Saaid said...

Axim -

hahaha,,,mmg byk sgt gambarnya.
Betul kata azim...kat sini mcm kat Uluwati Bali. Akak pun terpikir benda yg sama masa kat sana.

Boleh ajer gi sana...kumpul duit pelan2.

Syarliz M. Saaid said...

Meiz -

cpt kumpul duit honeymoon kat sana nanti. hehehe.

Syarliz M. Saaid said...

Sepul -

memang tak bawak langsung. Malas nak pikir takut kena campak ke dalam tong sampah jer.
Kat sana mmg strict ttg makanan dari luar.