Ads

July 17, 2010

Day 5 : Ho Chi Minh City Trip - Shopping & Transfer Out


Hari ke - 5 iaitu hari terakhir aku berada di bumi Vietnam.
Flight kami pada jam 4 petang. So, ada masa nak shopping lagi menghabiskan saki-baki duit yang ada. Aku kena habiskan duit Dong hari ni gak coz nanti dah balik Malaysia tak leh guna lagi. Entah bila lah aku nak mai sini lagi...mungkin tak kot. Cukuplah dah sekali jejak Vietnam. Aku tak mau datang lagi. Baik aku gi negara lain plak. Aku dan penat bergaduh dgn orang Vietnam ni. Geram sangat aku dengan depa.

Pengalaman aku membeli buah kat sini. Udah ler mahal...boleh pulak dia halau aku. Cisss...memang biadap orang sini. Depa jual buah manggis dengan harga 40,000Dong (RM8) untuk sekilo. Mahal !! So, aku minta kurang ke 20,000Dong (RM4). Boleh pulak dia halau aku siap dengan aksi tangan sekali. Hangin betul aku. Ok takpa!! Aku boleh cari kat kedai lain. Aku jalan kat kedai depan skit, then boleh plak dapat kurang hokay. Then, aku lalu balik kat depan kedai tadi, aku siap melambai-lambai plastik manggis tu kat depan muka Vietnam berlagak ni. Ada aku kisah dengan manggis ko yg mahal tu??? Hahahaha puashati aku.

So, uols kalau nak membeli apa2...tak payahlah dok merayu-rayu mintak kurang kalau depa tak bagi...angkat kaki ajer. Pastu cari kat kedai lain...melambak-lambak orang lain menjual benda yang sama. Kalau misalnya harga yang uols minta tu memang semua kedai tak bagi...memang murah sangatlah tu. Kena ups skit harganya...then cuba lagi kat tempat lain. Itulah cara aku nak bargain harga. Orang Vietnam ni kuat menipu...so, kita jangan jadi bodoh ikut rentak depa. Kalau dorang keras...kita kena tunjuk keras jugak. Haaaahhh... itulah tips dan resepi aku berbelanja di Vietnam ni. :P



buah durian sana besar sungguh...mcm durian siam

buah ciku sana memang besar dan manis. Aku sempat bawak balik 2 kg. Sampai airport masa nak balik, aku mcm tersedar beg aku bau ciku...ghopanya ciku aku dah hancur lembik..hohohoho...kat situ gak aku makan sampai kekenyangan ciku.


ni dia mata kucing yang besar tu....tapi isinya nipis jerkk....berair plak tu..

buah tembikai yang panjang....isinya merah dan manis

buah nona....

buah laici ni mahal RM8 sekilo.....dah habis season sebab tu mahal...
fresh flowers kat sana....


Pagi tu aku pergi ke Ben Thant Market sekali lagi untuk perabiskan duit yang ada. Aku membeli Vietnam silk yang dipesan oleh teman office ku. Untuk diri sendiri pun aku ada borong gak. Aku pergi ke kedai yang sama semalam. Awek Vietnam yang jaga kedai ni baik tau. Bagus dia layan kami dan tak tunjuk muka marah pun.

Shima sempat tempah buat baju tradisional Vietnam kat kedai ni. Siap dalam tempoh 24 jam ajer. Hari ni tempah...esok dah boleh ambil. Murah tau ....beli kain kat kedai dia dan tempah baju sekali. Aku dah terlupa berapa harga tempah tu. Jahitannya pun nampak kemas ajer.

ni kedai kain yang aku banyak borong Vietnam Silk tu....

Awem Vietnam yang baik melayan kami tu... yang belah kanan (baju putih). Suka dia bila aku ajak bergambar..hehehe.

niplak kedai jual baju gaun kanak-kanak pompuan...cantik2 belaka dan murah.
ni kedai buah dalam Ben Thant Market

Jam 1.30 petang kami dah check-out dari hotel dan terus ke airport. Rasanya tak sempat nak singgah mana-mana lagi. Sebab aku dah sesak nafas tengok beg aku yang terover berat. Seram sejuk aku entah berapa AA nak charge aku excess baggage. Aku dah try nak tambah excess secara online semalam kat AA website tetapi line AA mcm hampeh kan. So, bersiaplah aku kena bayar excess kat airport nanti.

Sekali lagi aku hangin dengan orang Vietnam. Kali ni kat airport. Amboihhh...berlagak betul. Mamat Vietnam ni dengan muka serious kata aku kena excess. So, aku dengan cara penuh diplomasi minta dia consider kami skit bagi free 1 kg setiap sorang. Dengan berlagak jawab...now dah new procedure and strict tak boleh bagi. Pastu boleh pulak dia check hand luggage kami setiap orang...only allow to carry one bag each person. Sekali masa aku sampai kat airport waiting room ....ramai plak orang Vietnam yang bawak beg kiri kanan penuh sarat. Aikkk...orang depa boleh plak bawak hand luggage banyak...kami ni tak boleh. Memang hangin jer aku dengan dorang. So, cukuplah yea aku nak jejak Vietnam ni. No more Vietnam country in my list. Enough!!!


kat airport

kat airport waiting room



gambar diambil dari atas flight....



11 comments:

@xiM said...

pengalaman tak best yer di Bumi Vietnam..biasa lah,ada pro dan kontra nya..:)

Leez said...

Axim -

Yelah tak lah semuanya tak best...ada gak yg best.

Kak leez suka wat comparison with other country also. Kalau that country membuatkan ku jatuh hati...tak mustahil i will repeat again.

Yan said...

Bila tgk gambar2 u, rasa nak tukar plan nak ke sini je next year..But bila baca yr experience, rasa mcm cuak pulak..Any tips? Company trip next year dlm Feb...

Leez said...

Yan -

janganlah cuak..hehehe...pergi ajer.
setiap orang mempunyai pandangan yg berbeza kan.
So take the experience...at least merasai sekali kita jejak kat vietnam kan.
tips? redah ajer...hehehe

!eNa PnG said...

rindu la nak jalan2 kat thailand <3<3

putribongsu said...

salam kak,

sy dtg sini cari info psl HCM. Nak pegi this week. So nak dptkan tips dr cerita2 akak ni. Tp kat sana urusniaga elok pakai USD ke Dong ye?

Aliana Isma said...

salam akak...

nak tanya hotel mana yg ok kat sana?? kalo travel sensorg ok ke??? dr airport nak ke hotel jauh tak???

bincang2u said...

Saya baru balik last week. 3h 2m kat HCM city. lapan org pergi. mmng pengalaman yg paling x bagus kat airport bila mamat vietnam poyo x nak checkin kan kami coz terkejut bila kami kata 8 person of us. Siap cakap next time read carefully coz kat atas dia tulis document check only. tapi blh pulak checkinkan org2 dia yang beg besar2. memang poyo rasa macam nak bagi penampar je. tapi kami x serik ke sini sebab pengalaman berjalan ramai2 cari post office tu yang paling seronol.

kayrol said...

dah baca semua post akak pasal vietnam, menarik dan byk info kat sini....mmg boleh dijadikan panduan untuk melancong kr vietnam, Insyaallah bulan 12 ni akan ke sana...

balqis said...

kak leez, thanks for sharing your stories..sy nk pegi HCM bulan 9 ni dgn adik..sy plan nk pi redah jek kt tempat tu...

Muna said...

Salam n Selamat Tahun Baru..Thx for sharing your travelling experiences. Very informative and can be a good guidance for 1st timer...InsyaAllah akan ke sana 24/1 ni..4 days 3 nights