Ads

January 5, 2011

Jalan-Jalan to Kuala Selangor-Shah Alam : Pantai Remis & Seafood


Selamat Datang ke Pantai Remis, Kuala Selangor.
Di petang yg mendamaikan aku bersama-sama dengan teman-teman tersayang telah meredah segala ceruk daerah di negeri Selangor ini dan akhirnya terdampar kami di daerah Kuala Selangor. Selalunya aku hanya lalu lalang ajer tak sempat nak singgah. Kali ni memang niat di hari nak menyinggah dan mencari kedamaian di tepian pantai. Tetapi malangnya....lautnya idok ler cantik pun. Bau hanyir laut semacam. Orang yang datang pulak....fulamak ramainya. Almaklumlah masa ni cuti perayaan Krismas. So, ramai yg bawak family dan berkelah di tepian pantai.

Apa lagi...kami meneruskan misi untuk mencari segala jenis binatang cengkerang utk dijadikan lauk. Apa yang korang nak...semua ada. Ada kerang....mentarang....siput sedut....kepah...ala-ala...satu lagi ni entah apa namanya...lupa dah. Aku beli sikit semua di atas tu utk dibawa pulang ke rumah.



pelbagai jenis layang-layang pun ada....angin kuat sesuai sgt nak main layang2

jom beli....tgh tu ramai duk membeli...


inilah dia mentarang....sedap aku suka...rasanya lemak-lemak manis bila di masak..1 kg = RM5

kerang ni 1 kg = RM2


ini plak kepah....


ala-ala......sedap gak tapi comel sgt lah...lambat kenyang. 1 kg = RM2


siput sedut ni besar tau... harganya 1 kg = RM10


lupa plak apa namanya ni.... tak beli pun





ikan masin pn banyak di jual..


sayur-sayur kampung pun banyak....




Di kawasan Pantai Remis ini jugak kami makan malam. Menu utama sudah semestinya seafood dan binatang-binatang cengkerang tadi. Untuk pengetahuan semua binatang-binatang cengkerang yg aku capture tadi sangat terkenal di kawasan Kuala Selangor ini....memang fofular lah. Korang tak dapat ler nak cari kat tempat lain. Kerang kat sini gemuk- gemuk tetapi sedihnya masa aku nak beli...udah habis ler. So, aku beli yg sedang-sedang ajer.

Malam tu kami makan sakan....jangan terkezut kami makan sebanyak 8 jenis lauk semuanya. Adohai...teruknya nafsu makan kami. Kami makan di Restoran Nur Cahaya Seafood which is recommended by Kak Yan rakan blogger. Makanan di sini boleh tahan murah dan rasanya oklah. Ada yg sedap dan ada yg kureng.

Bila dah malam restoran ni memang penuh dengan orang yg dtg nak makan. Sib baik kami tercepat sikit....oklah tak lambat sangat. Kami sengaja pilih banyak lauk sebab nak bagi rakan pelancong dari Jepun, Taichi merasa makanan laut di sini. Dia makan dgn kusyuknya sampai berpeluh-peluh. Sedap dan pedas katanya...hahahaha. Sebenarnya idok ler pedas pun. Sengaja kami tak order makanan yg pedas-pedas.


restoran ni terletak betul-betul di tepi laut....permandangan memang cantik lah walaupun air lautnya keruh..huhuhu


bagi ahkak posing sat naaaa......


banyak menu di sini.....dan juga segala jenis fresh seafood ada....pilih ajer.








tengok tu... Qistina bersama sotongnya yg besorrrr......


aku dan qistina ditugaskan utk memilih seafood mengikut lauk yg sesuai....


kami posing sat sambil menunggu makanan di masak...masa ni Buzu and Zul still on the way utk joint kami makan-makan...


Burn dan Taichi dgn penuh kesabaran menunggu makanan sampai...huhuhu


udang goreng kunyit...... ikut menu kak yan....udangnya besar dan sedap....puashatilahhhhhh


kailan ikan masin


tomyam...rasanya biasa-biasa ajer....


ala-ala masak tiga rasa....hmmmm kureng skit


ketam masak sweet sour...boleh tahan sedap


sotong goreng tepung ni sedap tapi mcm tawar plak rasanya


mentarang masak halia.....yg ni sedap aku suka


ikan siakap bakar...alahai dah jadi hitam ler tapi aku tak suka takat bakar mcm ni....kalau dibakar masak pais....memang aku suka


sebahagian lauk-pauk kami


dan ini lagi...


meriah tak lauk kami utk dimakan seramai 6 orang....harga semuanya RM159.00. Lebih kurang seorang dikenakan RM26.50 . Dengan 8 jenis lauk....harganya memang murah!!!!


akhirnya...semua licin kecuali ala-ala yg ada lebih..... terlalu byk plak kami order......


tolongggg...perut kami sudah kenyang!!!! burn, taichi and zul.....


tersenyum kami bertiga sebab dah kenyang...yeaahhhaaaaa...... buzu, me and qistina.


Perut kami semua dah kenyang. Then, kami meneruskan perjalanan lagi untuk melihat kelip-kelip di Kampung Kuantan. Tungguuuuuuuuuuuu....next entry plak!!!!!





19 comments:

Yan said...

Emmm tunggu gak mana N3 jenjalan ke Pantai Remis. ALHAMDULLILAH u suka. Akak mmg suka udang goreng kunyit tu..

Anggerik Berduri said...

sis..omg..nak seafooodddddddddddddddd..kne pgi ni..nnti bagi direction ea..

sepul said...

likes

Buzu Ediany said...

Kak Leez...daku maseh terngiang2 mentarang yg sedap...nyum nyum...

kasihredha said...

sungguh menawan kalbu makanan2 tu...

!eNa PnG said...

k.leez...



beshnya...<3... bila nak p lagi?

momma said...

meriahnya lauk-pauk tu. arghh jauhnya nak p

Madam Sooyaree said...

Tengok ni rasa gatal kulit, hihihi.. Saya alergik! :(

Yanti Othman said...

wah happening la yg bercengkerang kat sini.. tak pernah tengok pun..

Leez M. Saaid said...

kak yan -

thanks kak rekemen kami tmpt ni..
sy suka sgt udang dan ketam yg fresh tu....

Leez M. Saaid said...

qilah -

pergilah....seafood di sini sgt fresh..
directionnya senang ajer..
dari kelang-bandar meru-bandar sg buloh-pantai remis

jalannya terussss ajer....then nak ke pantai remis belok ke kanan...ikut signboard.

Leez M. Saaid said...

sepul -

me too...likes :)

Leez M. Saaid said...

buzu -

sedapkannnn mentarang tu..
akak beli sekilo ajer bawak balik umah.....tak cukupppp!!!!

Leez M. Saaid said...

kak hanim -

menawan kalbu hingga tak sedar order sampai 8 lauk..huhuhuh

Leez M. Saaid said...

iena -


insya Allah nak pi lagi....
kita wat khemah berbbq nak....jomss

Leez M. Saaid said...

momma -

mmg meriah lauknyaa....
seafoodnya pun sgt fresh

Leez M. Saaid said...

soyaree -

alaa sayangnya alergik pulakk......kalau tak boleh pulun makan seafood.

Leez M. Saaid said...

yanti -

mmg bermcm jenis cengkerang kt sini... sgt terkenal di daerah kuala selangor...
pergilah mencuba.....

orangrawa said...

nampak sedap!