Ads

January 10, 2011

BBQ & Birthday Celebration with Family




Minggu lepas punya acara....BBQ bersama family dan juga sambutan besday for my 2 sis in law Nor and Azam. Happy Birthday to both of you!!

Asik makan kat luar ajerkan...apa kata kita wat makan-makan kat rumah pulak. So, lepas berpakat dgn adikku Izam dan my mum...kami mengambil keputusan wat BBQ ini di rumah bersama semua ahli keluarga. Alhamdulillah semua ada. Aku telah ditugaskan untuk membuatkan moist choc cake for besday girl dan juga buat dessert. Satu lagi utk memenuhi permintaan anak buah ku Danish yg suka sgt makan kek aku tu.....hari-hari duk tanya bila kek nak siap..hahahaha.

Segala persiapan utk makanan for BBQ mama ku yg siapkan. Aku tolong sikit-sikit. Makanan utk BBQ yg kami sediakan...perghhhhh memang pilihan kami anak-beranak...lamb, ayam, daging, ikan pari and ikan kembung....memang terangkat. Makanan lain pulak mamaku masak udang galah masak pedas dan coleslaw. Sedapppp!!!!


ni ayam BBQ yg belum dimasak

daging BBQ


lamb BBQ...paling sedapppp


ikan pari dan kembung


air pun sempat snap..huhuhu


segala jenis sos BBQ



Kami adik-beradik membakar makanan-makanan tersebut belah petang sebelum magrib lagi. Then, after solat maghrib barulah bermula acara potong kek dan makan-makan. Rumah aku sangat bingit dengan pekikan suara anak buahku yg 4 orang itiewww.

Acara makan-makan kami diadakan di garage kereta...so selesalah sikit bila kumpul semua kami anak-beranak. Nak makan kat dalam rumah tak muat satu meja. So, kami bentang meja panjang sikit dan kumpul semua di sini. Seronok kan sesekali berkumpul macam ni dan wat acara makan-makan. Hmmmm...tak habis-habis...asikkk citer pasal makan ajer kannn. Sesapa yg boring nak baca pasal makanan...hmmm ada mak kisah??? gitulahhhhh!!!


lamb ini sgt mantoppp


dah juga ayam ini...


selit jap... anak dan bapak yg mukanya sama....


adik-adik lelaki aku sdg sibuk memanggang......


budak ini..... sudah semakin lasak....


budak ini pulak......semakin hensem tapi kuat nangiss..hahaha


kelasakan dia.....sibuk nak kuarkan diri dari stroller itieww...


inilah rupa lamb yg sudah dimasak.....cedapppp


ayam yg cedap jugerr


daging lembu ini untuk mereka-mereka yg tidak makan lamb...rugi tau sesapa yg tak suka lamb..huhuhu




ikan pun ada.... di cicah dengan air asam yg pedas dan pekat....terbaik resipi mamaku






coleslaw yg sedapppp....


udang galah ni sedapp sangattt!!!






After maghrib kami berkumpul semua utk acara memotong kek pula. Kebetulan pulak memang utk celebrate besday Nor and Azam....besday dorang pada tarikh yg sama....heheheh...senang buat sekali. Yang kelakarnya....ni besday emaknya tapi yg sangat excited ialah anak-anaknya. Budak-budak kannn...suka sangat potong kek dan nanyi lagu happy besday. Padahal bukan besday depa pun. Aku gelak jer tengok telatah anak buah aku yg 2 orang tu. Yang kecik 2 orang lagi tu....apa yg depa tau. Hahahaha.

Lepas tiup lilin....tak sabar nak makan kek pulak...gitulah telatah anak buah aku yg selalu membuatkan aku tertawa. Then, kami semua makan dengan penuh lazatnya. Alhamdulillah dengan rezeki Allah dan thanks juga to my bro Izam yg sponsor semua makanan-makanan tadi. Alhamdulillah murah rezeki dia sejak jadi taukeh tepung ni. Teringat pulak pada arwah papa yg tidak ada bersama-sama kami semua anak-beranak. Walaupun arwah tiada tetapi rohnya sentiasa bersama-sama kami. Sangat sedih dan terkilan bila arwah papa tidak ada bersama-sama melihat kejayaan kami semua adik-beradik dan juga tidak sempat melihat cucu-cucunya yang 4 orang ini. Alahai tetiba jadi sebak plak aku ni.


para ibu sibuk memasang lilin...tengoklah anak-anaknya tak sabar-sabar menanti nak tiup lilin.




amboih banyaknya lilin...... sapalah yg buat kek ni yea???




excited meniup lilin......anak-anak juga yg duk tengah..hehehe


tengoklah telatah anak buah yg baju biru tu.... "yeahhhhh nak makan kek olet along".... heheheh along pun kembang kempis jadinya...




harijadi emaknya tapi anaknya tetap yg paling excited duk tengah....


ala comelnyaaaa.....


ni family my bro izam...... for azam's besday


ini baru besday girl yg betul....nor and azam


ni family bro izuan.... for nor's birthday




yang bapak-bapak pun sakan bergambar.....sorry gambar aku takda dalam entry ni sebab aku telah dilantik menjadi tukang amik gambar yg tak bergaji....siankannn!!!!


lepas potong kek.....tengoklah anak buah aku tu...dah tak sabar nak makan kek yg aku buat ni....sejak semalam dok tanya bila kek nak masak...aduhai anak buah ku...


masa kami berkemas ....budak-budak kami letakkan dalam benda ni....hmmmm baru senyap sikit......... suka plak depa duk dalam kandang ni... tengoklah si kecik baju merah tu..








Sekian cerita tentang acara makan-makan bersama family ku. Di tokok tambah dengan celoteh tentang telatah anak buah ku itieww. Alhamdulillah dan bersyukur dengan kebahagiaan kami sekeluarga. I luv my family sooooo much!!!



7 comments:

ummi_khalish said...

bestnyer makan2 bersama keluarga...msti sronok..tmbh2 telatah anak buah kn?huh.tetiba indu ple...wow menarik kek tu?mintk ckit blh?hihi...

Yan said...

Seronoknya Leez.. kumpul dgn keluarga makan di rumah sebenarnya lagi seronok. Akak pun suka sangat cam ni..

ALFATIHAH utk arwah papa...

ashikin said...

leez.. best la yang 1st photo tu... kek or puding cocktail? minta resepi sikit.. eemm.. sedapnya..

Leez M. Saaid said...

ummi -

memg seronok bila berkumpul dgn anak bauh yg sdg lasak tak....penghibur hati.

nak kek?....dtg msia nanti akak buatkan...

Leez M. Saaid said...

kak yan -

thanks kak.
yelah seronok...bukan selalu pun dpt mcm ni

Leez M. Saaid said...

ashikin -

kalau nak cuba resipi trifle ni...pergi kat link bawah :

http://syarliz.blogspot.com/2010/11/resipi-trifle-selamat-mencuba.html

Anonymous said...

kak..bbq tu nmpk seeeeedap sgt..boleh mintk resepi tak?