Ads

August 25, 2009

Rabun....


Mesti ada yang notice my eyes sangatlahhhh bercolour. Huhuhu...
Yes...i memang pakai colour contact lens. Bukan saja-saja nak melawa. Sebetulnya i memang rabun sejak zaman belajar di UiTM lagi.

Puncanya?
Dulu zaman remaja lepas habis SPM, suka baca story books dalam lampu tidur yang samar-samar terang. Memang dah jadi habbit sejak dulu suka membaca sebelum tidur. Sebab malas nak naik bangun tutup lampu. So, lampu tidur yang samar-samar tu i jadikan panduan untuk membaca. Sehinggalah sedikit demi sedikit mata jadi rabun.

Masa start study kat UiTM dah mula rasa tak nampak kat white board bila lecturer mengajar dalam kelas. So, first time pakai spec dengan power 100 for both sides. Tiap tahun power akan naik. Then bila dah start kerja, nak try pakai contact lens plak. Actually before this, i akan hanya pakai spec di dalam class or pada waktu malam sahaja. Hari biasa tak pakai pun...rimaslah. So, bila dah start pakai contact lens, terasa selesa plak. Malah dah kurang sakit kepala. I tak suka pakai spec coz mudah sakit kepala. Sehinggalah sekarang i masih setia dengan contact lens dengan menggunakan jenama Freshlook sahaja.

Dulu pakai normal lens tetapi sebab selalu tercicir bila nak pasang kat mata..cari punya cari...tak jumpa daaaa. Hmmm sejak dari itu, i mencuba pula memakai colour contact lens. Kalau terjatuh pun...still boleh nampak. Sehinggalah sekarang i menjadi pengguna tetap colour contact lens. Biasanya i akan ambil colour grey, amethyst or green. This 3 colours sahaja yang sesuai dengan my eyes. Sekarang ini my power dah 350 for both sides. Alhamdulillah sejak 2-3 tahun lepas dah tak naik lagi power. Antara sebabnya ialah faktor usia. Sampai satu tahap, power mata akan kekal dan tidak akan bertambah lagi.




Kalau nak pakai contact lens ni kena rajin. Sebelum nak tidur kena keluarkan lens tu dulu. Jangan pakai lens semasa tidur. Amat merbahaya kepada mata anda. Sebenarnya mata kita ni kena rest juga...kena bagi oksigen. Satu lagi, solution untuk merendam lens itu, jangan digunakan berulang kali. Bakteria akan melekat pada solution yang telah digunakan.

Menurut my dear friend, Dr Siti yang merupakan pakar doktor mata... jangan selalu pakai lens sebab akan merosakkan kornea mata dan boleh jadi buta. Aduhhh...gerun mendengarnya. Tulah tapi i ni degil... kalau dah pakai lens tu... dari pagi sehinggalah ke malam baru nak buka contact lens. My mum selalu bising suruh pakai spec aje waktu malam. Sebelum terjadi apa-apa, baik ambil langkah berjaga-jaga. Yeap betul tu.


6 comments:

[siti] said...

btul pasal kornea tu. last time ade org dtg opis promote contact lens die la. diorang buat skali eye check up, and my kornea mcm org aged 35+ u, padahal i blom 30 lg pun. hehehe.

so kene la kurang2kan pakai, tp mcm mane la kan. hehe

i slalu pakai amethyst, grey dgn hazel. same la brand kite!!

@xiM said...

bahaya la pakai contact lens selalu..

singAsong said...

Saya pun pakai juga Lense selalu......sampai malam je baru pakai spek....huhhhuhu...jom, sama2 kita pi check mata...

Leez said...

Siti - Yea betul tu. Bahaya kalau pakai lens selalu. Tapi masalahnya, kita lebih selesa pakai lens. Tulah...kena belajara kurangkan pakai lens.
Gerun dgr pasal kornea tu. Takuttttt!!!!

Axim - Dah terbiasa pakai lens bertahun2 lamanya. Nak tukar pakai spec selalu mcm kekuk plaklah.

Song - Samalah kita pakai lens. Orang kata bila i pakai spec mcm muka cikgu-cikgu...huhuhuh.

arelyn said...

patutlah mata kak leez cantik...alin pun rabun tp maleh nak pakai lens sb leceh nak pakailah...

Lily.Lulu said...

saya penah pakai contact lense zaman belajo2 dulu
tapi siyes mmg x larat la nak jaga
dan saya rasa mata saya tersangat sepet kalau x pakai
sbb tu saya prefer pakai spek ajo
lagi comey !!
hahahahahha !!! :P