Ads

August 23, 2009

Pasar Ramadhan Desa Pandan


Hari kedua berpuasa......
Pertama kali pergi ke Pasar Ramadhan Desa Pandan untuk tahun ini. Kali ini i nak cerita keistimewaan Pasar Ramadhan di Desa Pandan. Ramainya orang bersesak-sesak. Rasa macam tak selesa pulak. Mana nak beli makanan....mana nak snapping gambar...huhuhu. Ini aje gambar yang sempat ku ambil. Macam-macam jenis makanan ada. Cuma sedap tak sedap aje. So, kena pandai pilih mana yang sedap.

Makanan yang paling istimewa di sini ialah Popia Pak Ya....sedap giler. Harga satu popia ialah RM1. Agak mahal tetapi yang pasti memang sedap. Kalau nak beli popia ini kena tahan sabar beratur panjang. Mana nak jumpa gerai popia ini? Kalau you all datang dari arah depan khemah Pasar Ramadhan ini, gerainya adalah yang pertama. Kalau u all tengok yg ramai beratur panjang tu...hmmm itulah gerainya. Selamat mencuba!!!!

Inilah keistimewaan bulan Ramadhan. Jualan makanan macam ini hanya kita jumpa di bulan Ramadhan sahaja. Nak cari kueh yang kita tak pernah jumpa di hari biasa...hmmmm semuanya ada di bulan Ramadhan. Cuma jangan ikutkan nafsu lapar kita nak beli itu dan ini. Akhirnya lepas berbuka tak terjamah makanan semua tu. Selepas habis bulan Ramadhan mesti kita akan merindui suasana sebegini.



inilah dia Popia Pak Ya.....gerai pertama sekali
nampak tak....tengah beratur panjang...sabar yea
gerai Roti John...
gerai nasi lemak dan nasi ayam
gerai kebab
gerai nasi beriani
gerai sata...
gerai otak-otak
gerai roti john.....untuk enciksepul yg sibuk nakkan roti john
tengoklah ramai orang bersesak-sesak
gerai murtabak
gerai nasi beriani
gerai kueh-mueh
gerai kepak ayam
gerai cucur udang
gerai ikan bakar
gerai nasi kerabu
gerai rojak singapore
gerai rendang minang

slurrrpppp.....air tembikai


p/s - thanks for calling me, dear...yes, i miss you...but sorry i can't make a decision yet !!!


3 comments:

sepul said...

wahhhhhhhhh roti john. sedap sedap! nyum nyum...
hmmmm kak leez dulu saye penah tinggal kat desa pandan blok G lebih kurang 8 bln la. hmmm rindu pulak area situ.

Leez said...

Sepul - Ohhh...duk Desa Pandan ke dulu??? Tapi pasar ramadhan desa pandan memang best kan.

Roti john...roti john...opsss...u nak nasi beryani kan??

Lily.Lulu said...

saya suka pasar ramadhan desa pandan
macam2 ada ...
pak ya popia tu kan kak, kat ttdi pun ade
mmg beratur panjang laa ...
:D