Ads

August 7, 2009

Melawat UiTM Shah Alam - Kenangan Silam


Last Sunday night after maghrib kami bertiga iaitu me, Yat and Wanie pergi ke UiTM Shah Alam menghantar cik adik kita ni, Wanie pulang ke kampus. Yelah dah bercuti selama seminggu setelah ditutup kerana kes H1N1 di kampus Shah Alam. A day before dah lepak-lepak kat NLA Melati. Kali ni Yat ajak ke Shah Alam pulak.

Al-maklum nak imbas kembali kenangan belajar kat UiTM Shah Alam. Banyak sungguh dah berubah. Memang totally lost kalau jalan sorang-sorang. Lebih kurang dah berbelas tahun i meninggalkan kampus Shah Alam. Bila dah sampai, macam teringat-ingat pulak zaman belajar dulu. Antara kenangan kat sana :

1. Mendaki bukit tonggek setiap hari ke kelas. My class kat Menara ITM. Selepas bukit tonggek, kena lalu depan Hot-Cat...pastu lalu engine street...daki lagi tangga hinggalah sampai lift menara. Kalau lift penuh, kena menapak daki tangga lagi. Aduhhhh berpeluh giler bila dah sampai kelas.

2. Dulu stay kat Kolej Seroja, so dah dekat dengan Section 2. Kalau rajin, jalan kaki aje ke sana. Tapi selalunya naik bas mini No.2 (betul ke??? lupalah). Pergi Section 2 biasanya kalau nak binding assignment ke, print assignment ke, fotostat buku ke, beli stationary dan last sekali mesti makan-makan kat food court Section 2.

3. Naik bas panjang no.222 untuk balik KL. Stop kat Bustand Klang. Lepas tu menapak lagi ke Menara Maybank naik bas mini no.25 untuk balik ke Kg Pandan.

4. Every 2 weeks mesti balik KL. Balik KL biasanya naik bas aje. Tapi balik semula ke kampus samada arwah papa hantar petang/malam hari minggu or pagi-pagi buta jam 6 pagi hari Isnin dah keluar rumah naik bas balik Shah Alam. Terus ke kelas di menara.

5. Zaman belajar dulu tak banyak kolej kediaman macam sekarang. Yang i ingat dulu, Kolej Seroja, Perindu, Delima, Cempaka, Kenanga dan Jati. Itu aje. Tapi sekarang ni dah bertambah-tambah kolej. Suasana kampus pun dah cantik dan banyak bangunan tinggi setiap fakulti. Zaman i dulu yang paling tinggi Menara ITM tu lerr. Huhuhu.

6. Kat kolej yang i stay tu, ada Seroja Inn. Kalau malas nak makan kat dewan makan, i makan kat Seroja Inn aje. Dekat yang amat dengan my room. Satu level aje coz dulu i stay kat Seroja 2...bawah sekali.

7. Dulu memang aktif dengan macam-macam aktiviti. I pernah wakil kolej untuk pertandingan ping pong. Kira ikut zaman dulu, antara top player gak..huhuhuhu. Sekali smash...terpegun orang tenguk...huhuhu. Betul ni tak tipu. Ikut dari zaman sekolah dulu kat BBGS memang dah aktif main ping pong. Pastu aktif masuk group Gamelan UiTM. Lupa dah camana nak ketuk ting-ting tu.

Ishhh...banyak lagi sebenarnya kenangan di UiTM. Nantilah senang-senang i kongsi cerita kat sini. Sekarang kita tengok apa yang i buat kat sana last week.



inilah dia food court di Section 2 yg sudah berwajah baru....pelbagai jenis makanan ada
nampak tak signboard kanan sekali tu...Rojak Ayam my favourite...tak sangka still ada lagi...
kami bertiga.....
ABC special.....duta ABC sapa lagi...Yat lah...huhuhuhu
dulu suka makan ABC coklat kat section 2......tak jumpa plak kedai tu....tapi yg ni sedap gak
Chicken Chop...sedap gak
Lamb Chop....boleh tahan
inilah rojak ayam my favourite ....tapi dulu portion lagi besar
kedai di section 2...sama aje...tapi byk kedai baru lerrr..
kat kedai mamak depan tu...dulu selalu beli biskut kati....hehehe buat kunyah2 kat bilik
ni kat depan bilik Wanie...kat Kolej Mawar....dulu mana ada kolej ni..
suasana di kolej mawar....


6 comments:

Lily.Lulu said...

kenangan terindah masa kat uitm shah alam .. lily pun dah lama x ke sana .. rinduuuu je rasanya !!

mmg bukit tonggek tu famous sangat. dulu kelas lily pun kat menara tingkat 4 .. sib baik x tinggi .. especially kalau lift rosak, letih nak mendaki .. hihihi ~

bila sebut seksyen 2 .. teringat ada satu kedai nasi ayam pakcik tu .. mmg best dan sedap sangat !! tatau la skarang ni masih ada lagi ke x ...

Leez said...

Yelah Lily, banyak sangat kenangan kat uitm shah alam. Walaupun dah berbelas tahun berlalu, tetapi masih dekat dihati ini...Hehehe.

Kedai nasi ayam yg mana satu tu yea??

dnrmummy said...

syarliz...thanx for the memories...teringat sgt aku zaman2 itm dulu...seronok sgt!! Sect 2 tu dah macam 2nd house cz aku dulu stay kat Jati, beli biskut timbang kati - biskut chipsmore (a.k.a cheapsmore) hehehe...Makan ais kacang coklat kat gerai ayahanda, nasi goreng ayam pedas kat gerai no 22 (Gerai Haniza) chewah, siap ingat lagi tu :) banyak kenangan tu...sabtu jer mesti gi KL ronda2...or dating...ehem ehem...rasa mcm baru jer...but it has been almost 16yrs then...

Leez said...

dnrmummmy - ooo...u duk kat jati ke? Huhuhu...lagilah banyak kenangan kat sec tu. Depan mata aje.

Bestkan ABC coklat kat sana....teringat2 sampai sekarang tapi tak jumpalah hari tu. Coklatnya penuh....puashati giler.
Biskut timbang kati memang selalu beli buat stok kunyah2 kat bilik..hehehe.

Ishhh....banyak tul kenangan..

@xiM said...

UiTM tetap di hati ku..

dulu stay kat kolej JATI..fakulti sains gunaan..dekat ngan Menara tuh..

memang kenangan terindah la kat UiTm ni..

Anonymous said...

i dapat tawaran belajar kat sini,, kolej mawar die tempatkan,,course law,,hurm,, takut plak rase nk lngkah kaki kat U ni,, aiyyaa,,