Ads

November 23, 2010

Juadah Aidil Adha 2010





Salam Aidil Adha semua. Dah nak seminggu baru nak wish kan..huhuhu.

Nak citer sikit pasal pengalaman aku beraya raya haji ni di negara orang pada tahun lepas. Pertama kali aku beraya di perantauan. Ingat lagi pada petang menjelang hari raya, ketika itu aku masih berada dalam train dari Brussels menuju ke London. Sampai London petang tu .... sempat tolong M memasak kat rumah dia. Then, malam after dinner kami pi tengok cinema. Orang duk bertakbir aku plak selamba gi cinema..huhuhu.

Esok paginya plak, awal pagi dah berangkat ke London for sight seing and shopping. Takda langsung suasana beraya. Dalam keta M, aku sempat call my mum to wish Selamat Raya Haji..hehehe. Macam kelakar plak rasanya. Siap bgtau my mum kami nak pi beraya kat London ni..huhuhu...beraya apa bendanya....tapi berjoli shopping. Hahaha. Itulah kenangan aku beraya di London. Gambar di atas mengimbas kenangan di hari raya....tak kuasa mak nak pakai baju kurung gi London. Mak siap posing gitu di London Tower Bridge....wehuuuu.

Tahun ni aku beraya sakan dengan bermacam-macam juadah yang aku buat sendiri. Sakan naaa!! Masa raya puasa lepas macam-macam nak buat tapi sebab aku busy sangat tiap kali hujung minggu dan masa raya tu jugak aku kan baru lepas baik sakit....tak berkesempatan. Sempat buat choc cake ajer.

Kali ni sempena raya haji aku pulun sakan nak masak macam-macam. Bukan pasal ada open house ke apa tapi pasal aku bersemangat nak buat macam-macam. Maka jadinya aku buat choc cake, caramel puding, trifle, sheperd pie dan mak aku buat sandwich cake. Mak aku jugak masak nasi beriyani, ayam beriyani, daging dendeng dan acar timun. Licin semua lauk pada hari raya haji tu. Kepada yang datang raya haji tu memang rezeki korang lah yea. Pada yg tak datang tu...hmmmm memang anda rugi...hehehehe!!!

Semoga di tahun akan datang, aku dapat beraya di tanah suci sambil mengerjakan rukun Islam ke lima. Insya Allah. Doakan semoga rezeki aku ada di sana. Ameenn!!!




sandwich cake...made by my mum


caramel puding...aku yg buat


moist choc cake....aku ler yg buat...saper lagi??


first trial for trifle...aku juga yg buat.....siap buat 2 bowl lagi....yg ini utk kami yg makan


yg ni plak trifle untuk tetamu yg hadir...


penuh satu meja dessert yg disediakan


nasi beriyani yg meletop....my mum ler yg masak


ayam beriyani....lauk dendeng dan acar timun aku lupa plak nak snap..huhuhu


ini plak...sheperd pie....wehuhuuuuu....!!!


tetamu pertama yg hadir....teman-teman opisku. Yang sebelah aku tu Kak Shikin (editor Mangga), Nik (reporter Wanita) dan Aqilah (secretary bos)...thanks uols datang ke rumahku...agak2 kenyang tak makan hari tu?..heheheh


ni plak tetamu kedua...opssss silap...budak kecik ini dah dikira tuan rumah...bukan tetamu. hehehehe....


bersama 2 og anak buah yg sering menggamatkan suasana rumahku


dua cousin yg sangat rapat......teman bergumpal.


inilah family ku yg ada di pagi raya tu.....adikku izam takda masa ni...dia beraya di temerloh.


petangnya plak.. my uncle and family datang beraya tapi aku terlupa plak nak snap gambar....sorry kak nor.....lupalah nak snap gambar!!!! Gambar makanan di atas ketika opismateku datang...kak Rose and family.


anak dara kak rose....ameerah dan alia


ni dia pengantin baru...ahkak rose and hubby....bak kata kak rose hari2 pengantin baru...hahahaha.


kami bergambar beramai-ramai. Azuan pun hadir ketika ini. Then lepas makan, kami bergerak ke Pusrawi melawat abg Joha yg sakit.


malam tu jugak adikku izam and family dtg ke rumah. Danish anak buah ku itu seorang peminat choc cake. Bak kata Danish...."kek olet along best!!!!!" ..yeahhhhhhaaaaa. Walaupun daddy dia belikan cake cake di bakery tapi dia tetap nak kan choc cake mak sedaranya ini...wehaaaaaa.



ni plak adikku izam and family sedang menjamah dessert yg ada. Malam tu jugak makanan habis...Alhamdulillah dengan rezeki Allah dan terima kasih kepada tetamu yg hadir.



6 comments:

kasihredha said...

sedapnya menu leez...dan sangat rajin..bagus2!!

Anggerik Berduri said...

sdap gila makan smpai nk terpengsan..nasi briyani mmg meletop seyh..hahahaha

che'Burn@che'Qis said...

rukun 'haji' ke 5??..erk..??? kakleez, masak la lagi..kitorg nk dtg ni..huhu

Leez M. Saaid said...

kak hanim -

taklah rajin pun kak.
sajer nak mencuba resepi baru utk dessert.

Leez M. Saaid said...

aqilah -

Sib baik kata kenyang. kalau tak kenyang.....susah akak nak jawab. Or qilah malu kot nak tambah nasi...heheheh

Leez M. Saaid said...

Burn-Qis -


alaaa....silap daaaa.
rukun Islam kelima namanya.
tunggu raya tahun depan lah akak masak lagi sedap2.....huhuhu.