Ads

December 22, 2008

Day 1 : Trip to Ipoh for Shafiq's Engagement



Last weekend teramatlah busynya. Early morning on Saturday ke pasar, bank and car wash. Then balik rumah, mengadap tv tengok live telecast from Masjid Sultan Abu Bakar at JB for Mawi and Ekin's akad nikah. Akhirnya kawin jugak si Mawi tu dgn Ekin ya after pelbagai tohmahan dan caci-maki from peminat Mawi terhadap isterinya. Tapi, Allah dah tentukan itu memang jodohnya. Tetapi siapalah kita untuk menidakkan ketentuan Allah. Semoga Mawi dan Ekin berbahagia ke anak cucu.
Then, after solat Zuhor around 1.30 pm, kami (me, mama, idham and lya) berangkat ke Ipoh untuk memeriahkan majlis pertunangan Shafiq dan pasangannya Ida. Shafiq is my cousin my mum side. Actually the ceremony will be on the next day. But, kami datang sehari awal untuk memeriahkan suasana dan membantu apa yang patut.

kat PLUS Highway

lagi 102 km nak sampai Ipoh
jalan highway ok...tak jammed pun


wahh.... dah nak sampai....tu exit ke Simpang Pulai
We arrived Ipoh after 2 hours journey from KL. Sampai aja Ipoh tol, kami melalui short cut di sebelah pondok tol untuk ke Tambun. My auntie stayed at Desa Tambun. So, tak payahlah kami menempuh town untuk sampai ke rumahnya. Ikut short cut aja. Masa ni perut pun dah lapar. Tak amik lunch lagi, so headed to Restoran Mee Rebus Ramly. Not sure what's the name of this area. Tapi, on the way to this place, kita akan jumpa Lost World of Tambun Water Park di belah kanan. Jalan terus after traffic light, turn to left and about 1 km can see this restaurant on your right side. Kalau tanya org Ipoh, memang semua orang tau pasal Mee Rebus ni. The best Mee Rebus i ever tasted. Ada 3 branch kat Ipoh ni.
Actually my other 2 brothers also joint for this trip tapi depa dah bertolak awal lagi. This is because they wanna took their kids to Lost World of Tambun Water Park untuk bermandi-manda. And they stayed at nearby hotel. But, kami plak stay at my auntie's house. Walaupun my auntie's house tu double story house but tak muatlah kalau semua stay kat rumah dia. Itu pun sorang lagi my auntie and her family stayed at my uncle's house yang satu lagi kat Ipoh ni.


Mee Rebus Ramly Restaurant

Tempat ni memang besar dan selesa

Nasi Ayam pun ada.....idham and Lya order this food
Mee Rebus..... idham lapar lagi....order one more food
Mee Rebus Ayam..... sedap hingga menjilat jari

After kekenyangan, kami pun terus ke rumah my auntie. Sampai rumahnya lebih kurang pada jam 4.30 petang. Actually before that, nak singgah kejap kat Lost World of Tambun Water Park but after several times tried to call my brothers, he never pick up the phone. Rupa-rupanya tengah sakan melayan their kids mandi-manda.



1 comment:

abe ahmad said...

hmm..dulu arwah papa said pon ske sgt mee rebut ramli ni