Ads

September 7, 2011

Juadah dan Hiasan Raya 2011


Ikutkan hati malas nak update blog. Tapi bila pikir kesian pulak readers yang tertunggu-tunggu new entry from me.....ku gagahi juga. Hari ni dah start puasa sunat....so lepas berbuka tu memang macam penat semacam. Nak update blog pun malas tau..huhuhu.

Aku nak citer persiapan raya kami baru ni. Petang raya tu sibuk dah memasak itu ini. Semua adik-adikku berkumpul membantu mama ku memasak. Bantu kacau masak rendang ajer....bukan berat pun. Cuba lihat gambar di bawah. Aku pulak sibuk membaking kek lapis masam manis. Tiga jam aku mengadap benda tu.....pengsan ahkak tau. Tobat malas nak buat lagi.

Selesai memasak petang tu...kami 4 beradik gi pusara ayahanda....nak bersihkan kubur. Dah masuk kali ke tujuh raya ayahanda tiada bersama kami sekeluarga...sedih pulak. Aku bab2 ni memang mudah sangat sedih....diam2 air mata mesti mengalir. Sebab....bila time nak raya arwah lah orang yang paling sibuk ke sana sini membuat persiapan. Next entry aku masukkan gambar2 kami di pusara ayahanda.



adikku izam yang paling sibuk membantu mama ku memasak....masa ni tgh masak rendang

lepas masak rendang....masak sambal goreng pulak


menu utama di pagi raya ialah ketupat nasi.....favourite kami sekeluarga


org Jawa kalau tak makan lontong tak sah......ni pun mesti ada di pagi raya. Dalam tu ialah rebusan beras yang dibalut dgn daun pisang.....



kami ada tetamu dari turkey....so permintaan my bro utk masakkan nasi beriyani.


daging rendang sahaja...tahun2 dulu mesti ada limpa, hati dan paru


ayam beryani...sedap gilosss. Tahun2 dulu mama masak ayam percik.


sambal goreng jawa juga wajib setiap tahun...kami kan ada darah jawa gitiewwww


kuah kacang...dalam tu kami letak perut usus...sedapppp


kuah lodeh wajib makan dengan lontong.....khas utk datukku


kek lapis asam manis home made...aku ler yg buat....kombinasi warna sgt garang gitiewww heheheh. Satu lagi tu kek buah.....mama ku yg buat


kek sandwich.....resipi my mum. Tahun ni ramai yg order kek ni.


tadaaaaaaaaaaaaaaa......my moist choc cake. Tahun ni buat 3 kali.....habis semua..licin!!!


biskut raya semuanya buat sendiri dan kerepek2 yang lain beli ajorrrr.





simple ajer.....sama mcm tahun lepas...cuma ada pertambahan lemari baru huhuhu...aku letak hiasan piring. Umah aku ni berkonsepkan kayu.....tahun depan nak wat konsep modern plak lah







gossip area ni paling mendapat sambutan tetamu...sebab depan mata byk kueh raya...sambil bergossip mulut mengunyah....tangan mencapai kueh apa yg ada...hahahaha.



ok....next entry aku letak gambar semasa kami di pusara arwah ayahanda yg dirindui. Al-fatihah.






11 comments:

kasihredha said...

alFatihah
banyaknya menu list
semua sedap2 belaka :)

Anum said...

bestnya menu hari raya dia

laniey said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri K.leez..Meriahnyer makanan dekat umah k.leez..sume nampak sedap..hee..:)

~♥ iella ♥~ said...

tngk mknan..fuhhh..sedap tue... berselera ja tengok...

cantik rumah...


salam kenal,
http://fadthnwan.blogspot.com/

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

1st time taw dgr kuah kacang letak perut.. mcm mana lah rasanya..

Leez M. Saaid said...

kak hanim -

mak saya mmg suka memasak...sebab itu menunya banyak. Jemput kak dtg umah sy.

Leez M. Saaid said...

anum-

memang best...tapi kepenatan sbb byk benda nak masak..heheh.

Leez M. Saaid said...

laniey -

same here..selamat hari raya. My house memang meriah dgn makanan....mum pulak suka masak sedap2. Sebab tu tetamu ramai..hehehe

Leez M. Saaid said...

iella-

thanks.
selamat singgah ke blog ini.
nanti kunjung lagi tau

Leez M. Saaid said...

needa-

resipi taruk perut ke dalam kuah kacang tu turun temurun dari arwah nenek. Sedapppp....semua tetamu yg dtg mmg suka makan. Perut bahagian usus tu tau...bukan yg babat tu.

Yanti Othman said...

wah leez ada darah jawa jugak ye.. same le kite..

yg pasti menu mmg menggiurkan..