Ads

June 12, 2011

Homemade Apam Polkadot & Carrot-Walnut Cake




Apam Polkadot. Dah jadi trend plak skrg orang buat apam ni kan. Sebabnya tarikan pada warna polkadot yang sangat menarik. Warna yang menarik perhatian kanak-kanak. Anak buah aku suka makan...hehehe.


Masa gi kenduri kahwin kat Singapore...dua-dua majlis menyediakan apam polkadot ini. Wahh trend dah sampai ke sana gak. Tapi rasa tak semuanya sama...ada yg sedap...ada yg biasa2 aje. Aku dapatkan resipi apam ni di internet. Korang google ajer type apam polkadot resipi... melambak-lambak keluar. Sama ajer resipinya.


Untuk filling yang aku buat ni...aku letak perisa coklat (coklat Tobleron tu), perisa rasberry dan perisa kaya. Memang sedap setiap satu perisa tu. Cubalah korang buat.


aku pilih 3 warna utama- biru, pink dan hijau.....cantik dan striking


Sangat gigih nak design polkadot pada apam ni dan bila masuk ke dalm mulut kejap jer dah habis. Hmmmm







Then, aku buat pulak carrot cake yg dihias dengan cream cheese dan kacang walnut. Dapat resipi dari teman pejabat yg mengikuti kelas kek. Hmmm...rasanya camana? mestilah sedap...ngeh3 :p




Sekian sahaja entry my food utk hari ini. Al-maklum dah nak masuk bulan Ramadhan ni....terlebih rajin pulak aku mencuba pelbagai jenis cake. Sesaja nak mengisi masa lapang.






13 comments:

@xiM said...

tak bukak untuk tempahan ker kak??

bdk2 said...

comelnya tgk apam polkadot ni akak! hihihi...kalo time raya ni msti kejap je licin. kekeke

Anggerik Berduri said...

nk sikit carrot cake..hiks favorite kiter tu..wakakaka

Yanti Othman said...

pinggan corelle - plum tu yg mahal..
i minat plum - tapi terbeli european herbs plak :(

Yan said...

macam seddap je. tp macam susah je kan nak buat..lecehhh..

kasihredha said...

kanak2 sure suka tengok colour apam tu kan....mak kanak2 pun suka juge :)

Leez M. Saaid said...

axim -

itu percubaan pertama hehehe. If nak tempah...bgtaulah...boleh ajer

Leez M. Saaid said...

bdk2 -

tulah....plan nak buat byk2 masa raya nanti. Ni baru trial....comel2 kan

Leez M. Saaid said...

aqilah -

dah habis lah dik...nanti akak wat lagi yeahhh.

Leez M. Saaid said...

yanti -

hehehe...ingatkan nak puji apam comel tu...rupanya puji pinggan :p

Leez M. Saaid said...

kak yan-

nak adun senang aje tpi nak decor polkadot tu agak leceh sikit. Tu pn adik ipar tolong hari tu..hehehe

Leez M. Saaid said...

kak hanim -

bukan budak2 ajer suka....semua org suka. tak jemu memandang terus kenyang heheh

putribongsu said...

uishhh menarik utk dicoba ni...comel sgt