Ads

September 28, 2010

Day 2 & 3 : Terengganu - Redang Trip : Makan-makan



Gambar di atas ketika kami makan ikan celup tepung kat pantai Mengabang Telipot. Tempat yang sama kami pergi hari sebelumnya. Ada orang tu kan...dia dah jatuh cinta dengan ikan tuuu.... huhuhu. Asik termimpi-mimpi ajer. Mulutnya tak habis sebut ikan celup tepung...hehehe.

Memang sedap bangetlah makan kat sini. Lain kali nak mai lagi dan nak mamam lagi kat sini. Ikannya fresh sebab tulah sedap. Kak Rose...you're the bestlah. Nanti kita balik kampung lagi yea...ehh...ehh....aku berangan plak macam kampung sendiri. Tapi yang pasti kami ni puas makan kat sini. Segala benda makanan terengganu kami dah cuba. Ada yang tak pernah nampak pun ada. Anyway, really enjoy the food!!!. Jom kita tengok makanan-makanan yang best di Terengganu. Kalau aku tersalah quote...minta maap yea.



balik ajer....actually kami dah kenyang makan ikan celup tepung. After dah mandi semua...still nak amik dinner lagi di rumah kakak kepada kak rose. Sedapp!! Macam-macam makanan yang ada.

ni pulak...pisang rebus dengan air gula.....tak tau apa ke namanya..hehehe

malamnya kami santap lagi sekali ikan celup tepung...jemputan makan daripada ibu kepada kak rose...kami mai ke rumah dia. Ikan ni fresh baru naik ke darat. Terima kasih acik!!!


perut dah kenyang...kami ke rumah kakak kepada kak rose yang satu lagi. Kali ni kami makan durian lagi. Aduhhhhhh..perut ku sudah pening dengan makanan.


beginilah jadinya. Kata kenyang kan...tapi duriannya tetap laku dan selesai. Hanya tinggal biji dan kulit durian. Huhuhuh....perut setokin!!!


Esok pagi kami dah nak balik ke KL. Sarapan pagi macam-macam ada. Yang ni kuetiaw goreng.....masakan kakak kepada kak rose .


yang ini pulak....pulut kelapa makan dengan ikan masin. Aku tak pernah makan sebelum ni pun.

this is my favourite...nasi kerabu tersedap di dunia....betul tak tipu!!!!


nasi dagang....makanan wajib orang ganu!!!


masa on the way balik...kami singgah beli otak-otak...pun tersedap di dunia.....pun aku tak tipu.


ni pun makanan orang pantai timur...sata.....meletup sedap!!!!


aku sempat snap masa akak ni tgh buat sata tu...


jalan-jalan...singgah lagi....beli kueh akok pulak.....aku memang suka banget kueh ni.


ini namanya kueh akok....harganya 3 for RM1


tu diaaaa.....my favourite dah mai. Kopok lekor ganu terbaiklah!!!!!

beginilah tuan-tuan dan puan-puan...cara-cara nak buat kopok lekor...




- alahai terliur aku tengok makanan-makanan di atas. Terus terang cakap aku memang suka makanan di sini. Nak mai lagi tahun depan Insya Allah. Next entry citer pasal jalan-jalan balik KL...sempat lagi tu menyinggah byk tempat lagi...tungguuuuuuuuuuuu!!!!!! -

16 comments:

fatt said...

sedapnye keropok lekor :P~
klu kat kl ni keras kejung tak sedap >___<

che'Burn@che'Qis said...

rindunya kak kat tganu!!!!insyaallah next year kami kembali lagi ye!!

kasihredha said...

Leez, pisang tu namanya sira pisang.Akak suka entry kali ni sb akak suka makan...hehehe

abiummi_khalish said...

assalamualaikum..first time tgk blog awak...rindunya nk makan makanan mesoa expecially makanan t'ganu..mmg best kn?huhu...salam ukhuwah dri sy.. dil..

Wahidah said...

pisang rebus ngan gula...tk pernah try best ke sis...


salam ziarah..selalu dgr nama je dr zie...br tinggal jejak kali ne..:)

ct_nurmarlissaa said...

beshh nyerr.....nak ikutt laaaaa...

@xiM said...

makanan di terengganu memang lah best!hehheeee

hannahsarah said...

Mknan Tganu mmg besssttttt!!! Org Tganu pun tak pernah miss dgn semua tu bila balik kg. Waaa....rindunya kg ku!!

Syarliz M. Saaid said...

fatt -

mmeg sedap sebab baru kuar dari periuk panas. Kopok tganu mmg terbaik!!!

Syarliz M. Saaid said...

Qis -

mmg akak pun rindu kat Tganu. Next year kita gi mencandat dan p.perhentian plak yea.

Syarliz M. Saaid said...

kak hanim -

oooo yea...namanya memang sira pisang. Saya dah terlupa!!

Entry ni mmg khas utk peminat makanan Tganu.

Syarliz M. Saaid said...

abiummi -

thanks singgah blog ini. Salam perkenalan.
Kesian kat orang perantauan rindu makana mesia.

Syarliz M. Saaid said...

wahidah -

namanya ialah sira pisang. Manis sangat sebab bergula. hehehe.

thanks sebab sudi singgah blog saya....oooo ni kawan zie ke? salam perkenalan.

Syarliz M. Saaid said...

ct_nurmalissa -

jom ikut saya next year.
lagi ramai...lagi best!!!

Syarliz M. Saaid said...

axim -

org tganu memuji makanan negeri sendiri. hehehhe...tapi akak akui mmg best!!!!

Syarliz M. Saaid said...

hannah -

wahhh...seorg lagi org tganu. Yea saya pun memuji makanan tganu mmg besshhhh. Slurrpppp!!!!