Ads

September 26, 2009

1st Day Hari Raya : Beraya Bersama Mama's Family


Selepas beraya sakan di rumah my datuk dan his jiran, kami pulang semula ke rumah dan menanti pula kedatangan saudara-mara tadi. First group yang sampai dulu ialah family my auntie yang stay kat Ipoh. Sambil makan-makan kami berposing lagi. Masa ni i malas nak berposing coz dah sibuk sangat di dapur dan lari jap ke depan menghidangkan juadah untuk tetamu.

Kami semua turun padang ke dapur termasuk my bro, Izam and his wife, Azam. Mama pulak sibuk melayan tetamu di depan. Selalunya yang membantu ialah my bro yang bongsu tu tetapi dia beraya kat rumah mertua tahun ni. So, awal lagi i minta tolong bro, Izam tolong pulak. Hehehe...kena dera semua orang.


mak sedara and family from Ipoh
sedapnya korang makan...tak pandang kiri kanan yea...

sedang menjamu selera masakan my mum

siap senyum berposing lagi tu si pengantin baru berdua ni...



ni plak pak sedara and family from Ipoh gak...



Lepas dorang dah balik, ada lagi 2 family datang ke rumah tetapi i busy yang amat sampaikan tak sempat nak snap foto dengan dorang. Ingat tak i ada mention pasal ketupat my mum yang 50 biji sahaja tu?? Huhuhu...memang tak cukup. Lauk punyalah banyak lagi tetapi ketupat dah habis. So, i asked my bro to cari lontong kot-kot ada orang jual kat area my house ni. Alhamdulillah ada jual. My bro beli ketupat dan lontong lagi but punyalah mahal sampai RM30 semuanya. Ishhh....mahal betul. Dapatlah jamu sikit tetamu yang datang. Dalam jam 6.30 petang semua tetamu dah balik.

Then, after maghrib kami keluar rumah untuk beraya rumah pak sedara kat Cheras pulak. Perut ketat giler coz makan nasi beriyani dengan kebab kambing. My bro 2 orang tu sempat tengok live MU punya game kat Astro. After half time barulah kami bergerak. Pastu sambung lagi beraya kat rumah mak sedara kat Ampang. Makan buah aje dah tak larat nak makan lagi. Dah jam 10.30 malam singgah lagi beraya ke rumah my cousin kat Bandar Baru Ampang. Masa ni ramai betul sedara mara berkumpul. Balik rumah dekat jam 12 malam gak. Penatnya....kenyangnya... tapi best sebab masa ni lah nak berkumpul bersama saudara-mara. Memang enjoy lah!!!

rumah pak sedara kat Cheras.....bergambar dengan cousins and mak sedara


ni plak kat rumah mak sedara kat Ampang.....

form left : farhana, fendi, ieda and azam.... with my cousins

kat umah my cousin at Bandar Baru Ampang...

From left : yat, me , my auntie and nor


melepak lepas habis tengok bola MU punya game....


2 comments:

Curitiba-Parana'-Brasil said...

I love your blog. Once in a while I come to see it ...

Leez said...

Curitiba - Oh ya !! So surprise!! Thanks dear for reading my blog. Hope u can understand our language. Hahaha. Once in a while, i will write in English . It depands on my mood. Hehehe.