Ads

June 26, 2012

Swimming Activity !!!!


Salam semua.
Entry kali nak citer pasal aktiviti sihat pulak. Semalam pasal makanan sihat dan kali ni aktiviti sihat plak...hmmmm skema sangat!!! Sajer jer nak share dengan kawan-kawan semua tentang aktiviti swimming aku yang dah lama tak buat. Rasanya last aku swimming masa kat Medan, Indonesia. Itupun kejap ajer. Lepas tu...aku dah tak aktif pun. Sebabnya aku ada masalah dengan tonsil - asik sakit tekak ajer. So, doctor advice me to stop for a while til aku fully recovered. 

Start aku jatuh cinta dengan aktiviti ini semenjak aku dah pandai swimming. Sanggup tu hired trainer semata-mata nak belajar swimming ni. Alhamdulillah berbaloi sangat dan akhirnya aku dapat swimming dengan jayanya. Since that, aku pantang tengok laut dan pool. Perghhhh...jadi giler meroyan tengok air. Hehehe...teruk betul. But i tell you....kalau nak bagi perut kempis swimminglah jawapannya. I can see the different dulu. Pastu satu ajer yg aku tak tahan....mudah kena selesema dan batuk. Itu salah satu kekurangan daya tahan dalam badan aku...mudah kena jangkitan. 

Sekarang ni aku sangat menrindui nak berenang dalam pool yang besar. Memang rindu sangat2. Bila lah agaknya aku dapat jadi mcm dulu....seminggu 3-4 kali mesti spent at least 1-2 hours swimming.











aktiviti snorkeling yg paling ku rindui

tidak lupa aktiviti diving yg sangat ku tunggu-tunggu....


Jika takda aral melintang lepas raya nak amik PADI licence .....kat Sabah kot. Itupun bergantung pada tahap kesihatanku camana. Kalau doctor kata ok...i will go for it!!! Insya Allah.


p/s - semoga adikku tabah dengan dugaan yg mendatang. Sentiasa ingat Allah....Dia akan melindungi kita disaat kita dalam kesusahan. 




16 comments:

@xiM said...

ehem ehem..kak leez.nak ambik jugak lesen PADI!!

~♥ iella ♥~ said...

x pandai nk berenang. Takut tenggelam... Lemassss....

Hartina Arssid said...

Jangan lupa aktiviti lasak kita after raya yer.... hehehehe

zila said...

saya dah lama tak swimming...dah lupa dah cmner..hehehe

kasihredha said...

berangan dari dulu nak belajar swimming...
sekarang ni bukan berenang tapi berendam jer :)

Anum said...

ajar anum swimming leh

Anonymous said...

kak amek private class ke tok bljar berenang? kt area kl ke?

Azizan Zolkipli said...

kata depa, berenang senaman kardiovaskular low impact terbaik diikuti dengan berbasikal.

saya kalau renang kat laut sukalah sebab senang terapung, kalau di sungai suka terjun2 tiruk aje hahaha ...

Leez M. Saaid said...

axim -

jom jom...kita gi amik kat mabul nak???
pas raya ni...hehehe

Leez M. Saaid said...

iella -

kena belajar berenang dulu....then barulah lah boleh apung2 kan diri dalam air....best tau.

Leez M. Saaid said...

tina -

insya Allah...pas raya aku dah free...coz event dah habis.
nanti will let u know kay

Leez M. Saaid said...

zila -

swimming ni kena gak selalu praktikkan....boleh lupa jugak kalau dah bertahun2 tak buat.

Leez M. Saaid said...

kak hanim -

hahahaha..kelakar akak ni.
Sya plak x leh berendam...sbb takut air melimpah...sbb berat sgt hehehe

Leez M. Saaid said...

anum -

boleh...jom ikut akak gi pool or laut. Senang ajer ajar org berenang...dgn syarat kena pandai breath dlm air,

Leez M. Saaid said...

azizan -

yeap....coz berenang ni semua badan kita bergerak...kaki tangan dan badan...sbb tu ia bagus dan digalakkan.

i dah minat cycling lah...planning nak beli satu insya allah.

Leez M. Saaid said...

Anony -

haah i amik class dgn trainer kat KL ni. Amik utk 6 jam rasanya...terus dah boleh berenang,....best.