Ads

June 28, 2012

Cabaran Sihat Musim 2 : Majlis Pelancaran & Sessi Bengkel Kaunseling



Salam semua.
Lately ni kesibukan melanda sebab busy dengan aktiviti Cabaran Sihat Musim ke-2 bersama Kevin Zahri sekali lagi. Sebagai organizer..... pelbagai cabaran, dugaan, suka dan duka aku mengendalikan event ini. Selain motivate para peserta ...ia juga memotivatekan diri aku sendiri jugak. Dorang timbang berat, jalani latihan kecergasan dan melalui pelbagai cabaran....aku pun joint sekali. Alhamdulillah ada nampak positive sikit.

Last year masa musim pertama aku tidak berkesempatan mengikuti kelas kaunseling bersama Kevin sebab masa tu busy sangat. Yelah....kelas dan pelancaran dalam hari yg sama. Kelam kabut aku ke sana ke mari. So, this year aku mengambil peluang duduk sekali mengikuti kelas kaunseling ni. Kevin mengajar tentang tahap metabolisma bagi setiap individu...di mana ia bergantung pada faktor berat, tinggi dan usia seseorang. Then....pengiraan kalori. Berapa kalori yg kita ambil dan bakar setiap hari. Berapa banyak kalori yg diperlukan tiap individu juga berbeza. Apa aktiviti kita setiap hari dan apa yg kita makan setiap hari pun kena amik tahu. Setiap makanan yg kita ambil kena tahu berapa kalori. Tidur kena cukup 8 jam...akan membakar lebih kurang 500 kalori. 

Ooooo baru paham. Sebab tu ada org dia exercise bagai nak rak....tapi tetap tak kurus. Kenapa agaknya? Mungkin dalam masa yg sama dia mengambil banyak makanan yg berkalori tinggi. Satu kg yg susut bersamaan dengan 7,700 kalori yg terbakar. Just imagine...kalau kita hanya membakar 1500 kalori sehari termasuk berjalan, exercise, tidur , memandu, basuh kain, memasak...tetapi dalam masa yg sama kita makan banyak sampai 2000 kalori (cth: ais krim, nasi beriyani, roti canai, ayam goreng dan mcm2 lagi dalam sehari). Apabila ditolak...berapa ajer yg tinggal....so tak mencapai matlamat utk menurunkan lebih kg sehari atau seminggu. 

Kalau korang nak tau lebih lanjut pasal pengiraan kalori ni boleh beli ebook Kevin Zahri di website dia sendiri : www.kevinzahri.com


 30 orang peserta bergambar masa hari pelancaran

 sessi menimbang berat peserta

 Kevin sedang memberi sedikit ucapan kata semangat kepada para peserta

 the next day ialah sessi bengkel dan kaunseling di Prince Court Med. Ctr

 mcm masuk kelas Matematik...sbb banyak pengiraan!!! kira apa? Kira kalori lahhh.

 bersungguh-sungguh Kevin memberi penerangan kepada peserta

 dia akan pergi seorang demi seorang peserta tengok sama ada peserta faham atau tidak

break time.....pun ada yg sempat bertanyakan soalan. 


Nanti next entry aku share dengan korang aktiviti2 mingguan yang dijalankan. Nampaknya semua peserta berpuas hati dengan progress penurunan berat badan masing-masing. Setiap pagi sebelum start aktiviti peserta diwajibkan menimbang berat badan. Syukur sangat...bolehlah aku tersenyum lebar lepas ni.


p/s - stress...stress..stress....closing ceremony ada lagi 2 minggu tapi byk benda x siap lagi uwakkkkk



7 comments:

Chik Na said...

menarik tu, cara mengira kalori... chik na pun nak belajar :D

Arelynn Sulastri said...

kawan saya ada kat situ nama dia rozilawati kidam.. kim salam kat dia tau.. hehehhehe

Dynamic Aerobic Studio said...

hi syarliz...dah kuar pasal isihat 2......best nie.....by the way...saya Rozilawati Kidam....Arelynn Sulastri tu kawan saya....

Arelynn Sulastri said...

hehhee ape la kak rozie nih.. lawaknya statement tu.. hehehe

Leez M. Saaid said...

ChikNa -

memang bagus dan menarik. Kena beli buku kevin tu.

Leez M. Saaid said...

Arelyn -


hahaha...yea Rozi mmg peserta cabaran sihat yg sporting dan sgt peramah.

Leez M. Saaid said...

Rozi -

saya sedgn mencuba nak update pasal cabaran sihat nanti....heheh busy sgt.