Ads

October 12, 2011

Day 2 - Penang Trip 2011 : Batu Feringghi


Perjalanan kami ke Batu Feringghi malam tu smooth ajer sebab takda traffic jam pun. Yelah....apa taknya dah pukul 11.30 malam ketika kami sampai itiewww. Sib baik dah booking hotel awal-awal. Sampai ajer kami tuju ke Hard Rock Cafe dulu sebab nak beli tshirt. Wallaaaaaa...udah tutup kok nya. Frust gak aku masa tu. Niat di hati mmg nak beli tshirt HRC sebab tshirt yang ada tidak berkenan di hati. Mengada kan minah ni...haishhhhh!!!


Agak frust masa tu. So, nak mengubat hati...kononnya nak gi nite market pulak...pun aku frust jugak. Sebabnya ketika itu semua duk tengah kemas barang nak tutup dah. Aduyaiiii awatlah cepat sangat korang tutup. Malam minggu mcm ni tutuplah lambat sikit ker...hmmmm.


So, kami plan nak check-in ajer dulu. Kami stay kat D'Feringghi Hotel. Tempatnya betul-betul di hadapan nite market dan agak strategik jugak. Rate per nite utk standard room ialah RM120 (weekend) dan utk triple room ialah RM220....waduhhhh beza RM100 weii..mahalnyaaaa. Hmmm....agak frust dengan service yang diberikan. Muka receptionist tu mcm hampeh.....tak senyum langsung. Muka ala-ala berkerut....aku pun tak paham kenapa orang mcm ni boleh bekerja di front desk sebuah hotel yg terkenal dengan kedatangan pelancong luar negara. Agaknya depan kami yg locals ni dia buat muka mcm tu kot...pangggg sekali!!!!


triple room bilik utk si gadis 4 orang ni......sempit weiii......bathroom tu seksiiiii....leh nampak dari luar ahakssss. Frust tgk bilik ni.

ni pulak standard room tuk 2 jejaka tu....lagilah sempittt!!! mcm bilik pengantin plak korang dapat kannnnn...ahaksss!!!:p




Kami diberi masa sejam untuk mandi-manda sebelum keluar semula untuk mencari makanan dan celebrate besday 2 jejaka tadi. Lebih kurang jam 1 pagi kami keluar semula. Banyak restoran dah tutup. Maka kami have no choice terpaksalah makan di restoran seperti gambar di atas... Riverside Tomyam Cafe. Bolehlahhhhhhh......apa nak buek. Hehehe. Kebetulan pulak restoran ni memang tutup lambat hingga jam 3 pagi.


Sebelum acara makan-makan bermula, kami ada upacara pemberian hadiah untuk 2 orang jejaka tadi. Dorang berdua tu sebenarnya berkongsi tarikh lahir yang sama 6 September (kira belated lah ni)...sebab tu dipanggil kembaq. Ada serupakah muka depa? Aku tengok tang rambut tu agak serupa lah....tetapi tang lain...hmmmmm memang tak serupa langsung. So, depa berdua boleh dikategorikan kembaq tak serupa. Si abang keluar dari perut ibunya terawal beberapa tahun dan si adik pulak sangat lambat keluar dari perut ibunya. Maka ditakdirkan mereka berdua berbeza tahun yang agak jauh jugak....apa nak buek.....dah ditakdirkan tidak dilahirkan pada tahun yang sama. Ahakksssss.........(sila ketawa!!!)



si abang begitu menyayangi si adik. Hadiah special untuk si adik......tengok tu kotak hadiah siap ada bunga2 lagi......kelas kau jahhh!!!!



maka si adik pun tersipu2 malu....wahhhh sayang jugak abang kat aku yea. Tapi malangnya si adik terlupa pulak nak membeli apa2 hadiah utk si abang. Maka abangnya pun merajuk.....



muka si abang tersenyum di depan kamera....tetapi dalam hati berkata "mahal2 aku beli hadiah ni utk dia....utk aku satu pun takda.....cehhhh kedekut!!!"


tiba-tiba.........si abang kembali ceria senyum sampai ke telinga. Sebab dia pun dapat hadiah daripada kawan2 nya yang tidak sanggup melihat kesedihan yang terpancar dari muka si abang. Terdetik di hati si abang " kau ada????"...ewahhhhhh!!!!




"Aku pun ada hokay!!".....wallaaaaa si adik pun dapat jugak. Tengok tu.....baik tak hati kawan2 mereka. Membelikan hadiah untuk si kembar sama rata....takda beza harga sesen pun. Kau mampu???



si abang pulak buat-buat muka terkezut bila membuka hadiah ini. Kesian dia kan.....tadi muka sedih...pastu muka tersenyum...ni pulak muka terkezut. Kau pura-pura yeaa????



Baiknya hati kawan-kawan si abang......"Aku dapat baju Adidas uolssssss!! Ori hokay!!! Kau mampu???".


tiba-tiba si adik.....aikkkk apahal pulak tu sampai menangis tersedu-sedu. Tutup muka sebab nak cover line lah tu. Sorry hokay.....you're on candid camera.


propa sungguh lakonan tadi tu. Rupanya dia pun dapat baju Adidas. Fuyohhhhh...untung korang dapat kawan-kawan yang baik hati tu. Ahakkkkssss.


" Kau ada....aku pun ada hokay. Aku dapat 2 hadiah lagi...kau???" Uikkkk.......


Alhamdulillah mereka berdua sudah pun berdamai sebab masing-masing mendapat hadiah baju Adidas harga yang sama...cuma saiz ajer berbeza. Hadiah itu adalah pemberian aku, Zaharah, Norma dan Syazanah. Kelasss kau mariaaa!!!!!


Selesai sudah drama minggu ini si kembaq tak serupa....hahahaha. Selepas itu makanan yang kami order dah pun tersedia di atas meja. Kami order masakan Thai.....rasanya memang sedap and highly recommended. Kelakar lah pulak makan malam-malam buta ni. Heheheh.....itulah adat menjadi pelancong ...waktu makan tidak mengira jam. Main terjah ajer.


Makanan untuk malam itu khas untuk meraikan besday si kembaq tadi. Aku dan zaharah berkongsi untuk belanja semua orang makan malam tu. Sesekali apa salahnya sebagai tanda mengingati dan meraikan hari kelahiran mereka berdua. Maaf kek tak sempat nak beli. Jom tengok makanan kami.



tomyam campur....sedapppp !!


siakap tiga rasa...pun sedappp


kailan ikan masin...ok sedap jugak


kerabu ikan bilis...hmmmm so-so ajer....sebab ikan bilis tu mcm lemau


telur bungkus.....sedap jugak


sambal belacan...........


inilah hidangan juadah kami....


masa ni kami dah kenyang dan mata pun dah mulai mengantuk....sebab jam menunjukkan ke angka 2 pagi....huhuhuhu


licin gitu makanan kami.......


semua memandang ke arah yang sama.....pandang sapa yea????



Malam tu kami terus balik ke bilik. Badan dah penat, perut dah kenyang dan mata dah mengantuk. Memang flat habis .....seharian berjalan dan makannnnnnnnnn ajer. Penangan bercuti di Penang memang best....sebab meriah dengan makanan yg sedap2. Alhamdulillah. Esok aku sambung lagi acara berikutnyaaa....pun byk lagi acara makan2.




p/s - this saturday ialah acara jungle trekking. Waduhhhh boleh ke aku naik bukit yg tinggi2 tu...ada canopy walkway lagi. Huhuhuhu.




11 comments:

kasihredha said...

ingat betul2 kembar tadi..hihi
meriah betul leez...suka tengok :)

Anonymous said...

Pembetulan... si abang lahir dua tahun lebih awal. Makanya si abang yang di sangka abang rupanya adik kepada adik yang di sangka adik - PA Gadhogadho

ogy azmin said...

pasar mlm tue buka tiap2 mlm ke?

Rozita said...

bestkan dapat kenkawan yang sporting dan satu kepala. Enjoy aje..

Miss. Tina said...

Kat Puchong Prima aku pernah makan ikan siakap 3 rasa...memang meletops rasa dia...maybe kita bulih pegi sama² kalo nak hehehe

Leez M. Saaid said...

kak hanim -

kembaq tak serupa dorang ni kak...hehehe.
Yes kami mmg meriah...meriah makan..hehehe

Leez M. Saaid said...

gadhogadho (kambaq si abang) -

amboi2.....ada hati nak jadi si adik. Ko kena mintak permission kat si adik....boleh kita tukar status??? hehehe.

Leez M. Saaid said...

ogy -

yea ogy...mmg tiap2 malam.
tp frustnya awal sgt dorang tutup.

Leez M. Saaid said...

rozita -

alhamdulillah dorang mmg sporting.
Bila berkawan dgn org yg lebih muda...tetiba terasa kita mcm muda pulak...hehehe.

Leez M. Saaid said...

Tina -

jom kita gi. Tunggu sampai aku punya event habis....then i'll be free. Roger kay.

@xiM said...

PA GADHO GADHO katanya.

tu pun aku dah gelak...hahahaha..

okbai.

*Thanks belikan hadiah tu!!:)