Ads

April 29, 2012

Corat-Coret Pasal Travel ........






Salam kawan-kawan semua.
Entry kali nak nak borak-borak pasal travel dan kehidupan seharian aku yg tersangat busy sekarang ini. Sesekali berborak mcm ni pun best jugak . Asik nak cerita bergambar ajer pun boring jugak. Kenapa yea tetiba aku meletakkan gambar peta dunia di atas tu? Hehehe...ni mesti nak citer pasal travel tak habis-habis kan. Hahaha...sesapa yg faham dengan jiwa aku....angan-angan aku...mesti dah boleh tau apa yg aku nak merepek kat sini. Huhuhu.

Setiap manusia mesti punya cita-cita dan perancangan dalam hidup. Ada yang nak membina kehidupan yg sempurna punya kerja yg bagus bergaji lumayan, suami/isteri yg hensem/cantik dan kaya, anak-anak yg comel, rumah besar, kereta berjenama dan melancong ke luar negara setiap tahun. Percaya tak.....semua orang mengimpikan apa yg aku tulis tu kan. Tapikan....tak semua apa yg kita nak...kita akan dapat. Mungkin kita punya keluarga yg bahagia ada suami/isteri, anak dan pekerjaan ...tetapi tak mampu nak berjalan-jalan ke luar negara mcm orang lain. Ada juga yg tak punya semua di atas kecuali dia boleh berjalan-jalan serata dunia hampir setiap tahun. Itulah namanya rezeki Allah. Allah takkan bagi kita semua yg kita nak....Dia akan bagi yang ini tapi yang itu Dia tak bagi. Tapi kena ingat....ada orang yang dia dapat semua yang aku nyatakan di atas...hidup mewah...tetapi kita tak tahu adakah dia bahagia dengan apa yg dia dapat semua tu. Sedikit pun tidak...mesti dia rasa hidupnya SUNYI...husband sibuk kerja cari duit pergi outstation berhari-hari....anak-anak semua di asrama...dan macam-macam lagi. 

Oleh itu kawan-kawan....apa sajer rezeki yang kita dapat sekarang ni kena banyak-banyak bersyukur dan jangan ada perasaan hasad dengki pada orang lain. Orang lain gi oversea tiap bulan ke...tiap tahun ke...biarlah itu rezeki dia. Kita yang tak dapat pergi oversea ni berdoa banyak-banyak agar diberikan rezeki pula nak macam kawan kita yang dapat ke oversea tu. Jangan jeles-jeles okay....tak baik. Orang lain dapat jodoh lelaki yg baik jangan pulak ada perasaan irihati....kita doakan agar dia bahagia dengan kehidupan dia. Itulah lumrah hidup manusia...dengki mendengki mesti ada. Kalau boleh jauhkan lah. 

Kehidupan aku seharian beginilah. Sentiasa sibuk dengan urusan kerja dan diselitkan dengan urusan peribadi. Di samping tu aku tak lupakan juga urusan aktiviti travelling aku yang dah terbiasa sejak azali. Selang 2-3 bulan aku pastikan...i will go somewhere to release my mind. Aku tak bisa kerja ajer tanpa rehat atau  meredakan minda aku kepada sesuatu yang menenangkan. Apalagi.......keluar dari Malaysia ni and find out any country yang aku nak pergi. Aku bukan orang kaya yang duit berguni-guni...tetapi aku hanya seorang yg sederhana sahaja. So, aku akan pergi mana-mana tempat yang aku rasakan aku mampu pergi dengan banyak mana duit poket aku ada ketika itu. Aku bukan seorang yg tamak kalau boleh tiap bulan atau tiap minggu nak pergi ke mana-mana tanpa tujuan. Kalau last month dah pergi Bandung....i dont think so i will repeat that place another 2-3 months again. Pantang tengok flight ticket murah...mcm orang meroyan kelam kabut nak beli ticket. Hmmm...am not like that maa. I will go to places yang aku belum pernah pergi atau kalau aku suka tempat tu i will repeat going to that place in 2-3 years more Insya Allah. 

Banyak tempat sebenarnya dalam minda aku ni yang aku nak jejak sangat. Ikutkan hati yang tamak ni kalau boleh tiap bulan nak terbang sana sini. Issshhh tak boleh macam tu. Kena gak pikir benda lain. Nak gak beli perabut baru....beli baju baru....beli gadget baru. Kalau duk spent duit ke travel ajer...aku mungkin tak berkesempatan nak beli benda-benda tu. Sebab tu kadang-kadang disebabkan otak ni pikir pasal travel ajer....aku tolak tepi hal boyfriend ni. Kalau ada ok dan kalau takda pun aku no hal. Bila dah bercouple plak...aku jadi rimas sebab aktiviti aku nak bertravel terbatas....dia tak restulah...dia tak bagi pergilah...dia kata jangan membazir duitlah...dia jeleslah. Itulah dia asam garam bila dah start bercouple macam ni. Tetiba aku rasa stay single lebih senang....takda sapa nak halang aku pergi mana-mana. Takda sapa nak jeles aku gi travel. Takda sapa nk control aku macam-macam. Sebab itu orang kata bile dah berkahwin kena melakukan macam-macam pengorbanan. Bukan sikit wei...banyakkkkkk!!! Penat nak citer....korang pikir lah sendiri apakah pengorbanan tu. 

So nak bgtau di sini...sesapa sahaja yg membaca blog aku. Bakal suami ke...bakal bf ke...bakal apa-apa lah. Jiwa aku ialah jiwa travel. Kalau di takdirkan aku dah kahwin dengan sesapa pun yg terbaca blog ini....tolong jangan halang aku dengan my cinta hati aku ini (travel lah). Kalau awak kaki travel juga...ok no hal sehati sejiwa. Tapi kalau awak bukan kaki travel....harap awak memahami jiwa saya. Ok itu sajer...ahaksss!!!

Insya Allah lagi 2-3 hari aku akan berangkat ke satu negara ni selama seminggu. Lepas tu i will be very busy with my event. Cabaran Sihat dah nak bermula bulan 6 ni...so get ready yea sesapa yang nak joint. Hadiah lumayan dan aktiviti best!!. Trip seterusnya plan masa raya ni tetapi belum beli flight ticket lagi. Plan nak berangkat raya ke-2 and berada di sana selama 10 hari Insya Allah. Aku malas nak raya ...cukuplah raya pertama ajer. Kos lebih kurang RM5K-6K. Sesapa rasa nak jadi travel partner aku...message me please. Baru plan yea....belum confirm lagi. 

Cita-cita aku tinggi. Aku nak jelajah satu dunia seperti dalam gambar di atas tu.... kalau boleh sebelum menghembuskan nafas terakhir. Ya Allah semoga termakbul cita-cita ku itu hendaknya. Ameen


p/s -  Semoga aku dimurahkan rezeki lagi.....Insya Allah.





17 comments:

Fazlinil Irma said...

sy baru lpas sembang dgn sorg kawan yg dah kawen. dia pun jenis suka berjalan/travel. asal cukup duit, nak pegi travel. terus pegi.

bila dah kawen, aktiviti travel terbatas. even kdg dia ckp dgn suami nak pg mana2. suami dia pk dulu. then kalau tak penting. makanya tak yah la pegi. wpun ada duit.

so bg sy, sementara masih bujang ni. pergi lah mana2 selagi keluarga tak mghalang. nti dah kawen kalau dpt partner yg x suka travel. kurang2 kita dah ada kenangan travel masa bujang.

aisshh.. trpanjang plak komen. :)

Fabulous Me said...

Nice entry :)

Semoga dapat capai apa jua yang di impikan, insyaAllah. And setuju dgn kata2 yg rezeki kta sama Allah beri walaupon kadang2 dgn cara yg berbeza, kite kene bersyukur :)

Btw take care, and have a nice trip. Dont forget to share with us.

erra rika said...

K.leez, best jd akk dpt g smua tmpat n b'jln sana sini..(^-*)

NEKCIK said...

askm Leez..Nekcik ni pun mmg suka merayau rayau masa bujang dulu...suka ikut kampong kengkawan masa belajar dulu...dan alhamdulilah sampai skarang pun nekcik suka bjalan jalan ..kebetulan dapat partner jugak kutu jalan...ha..ha..alhamdulilah adanya air asia..bertambah langkah nekcik...Leez kena buat istikharah dan bnyakan solat hajat agar dapat suami yang serasi dan membahagiakan Leez di dunia dan akhirat..insyaallah

Azian Elias said...

Leez, memang betul bila dah kawen mmg terbatas..Apa2 pun. Tapi akak n hubby mmg suka travel cuma RM je yang jadi kekangan. Satu lagi darling i tu sibuk memanjang.

Cuma akak ni jenis yg boleh traveel sendiri, i pegi je lah... Tapi ke Kashmir tu mmg akka nekad..Heee..

Eh, plan nak ke Kashmir Autumn taun depan, nak tak?? heee...Akak teringin nak pegi autumn pulak..

Awak nak ke mana pulak tu.. I suka u warning bakal laki, balak bf you tau.. Heee...

Rozita said...

Saya suka travel. Syukur dapat suami yg kaki travel jugak. Hanya wang jer membataskan ... maknanya bila dah berhajat nak ke mana mana, simpan duit dgn intensifnya agar cukup duit masa nak pergi nanti.
Banyak org banyak ragam leez. Nasib la kita dpt partner yg cam mane.

jarimanis said...

Assalam Leez,

Saya peminat setia blog ni...hari2 check kalau2 ada entry baru..enjoy to read...entry ni mmg best sbb saya pun minat travel..hobi utama travel pantang ada tiket murah..mesti nk grab..hihih..mcm Leez ckp lah..bila idup bujang ni..Allah bg rezeki utk Travel..klau boleh tiap2 bln nk travel..tp contraint on budget..

jarimanis said...

Salam perkenalan Leez,

Sy dh lama follow blog ni...nice entry...hari2 check kalau2 ada entry baru...enjoy to read..

Saya pun kaki travel gak..pantang ada tiket murah mesti nk grab..kalau boleh tiap2 bln nk travel tp budget contraint :-) dan juga susah nk cari partner tuk travel..masing2 ada family..

I like this entry :-)

Badar The Great said...

as salam leez ...

akak pn sama suka travelling ni cuma akak ni budget traveller aja la. Pantang AA ada promo pasti grab but i make it akak travel twice a year la , 1 dlm negeri n 1 luar negeri plus join ofis trip. Org selalu ingat akak ni loaded la selalu travel pada hal akak berjimatla bila dh beli tix murah tu , carila info tmpt yg nak d lawati tu on places to visit n hotel yg sederhana aja. janji enjoy.

zana-norzana said...

selamat bercuti ya!!!

Farikica said...

Salam, nampaknya cita2 kite same..saya pon memang bercita2 nak mengembara kalau baloh ke seluruh negara kat dunia ni..he..he.. semoga cita2 kita tercapai la hendaknya satu hari nanti..amin!

fatt said...

betul leez, aku setuju dgn entry ni. klu dah berdua ke bertiga ke mesti susah nak ke mana2. langkah pun mungkin dah pendek. silap haribulan tak ke mana langsung. so oleh itu better kita buat jek apa kita suka sblm diikat. kalau dpt partner yg sama interest no hal, ada jgk yg tetiba pas kawin kena kontrol...aiseh camne kan?

rezeki ni Allah dah bagi sama adil kat sume org. cuma camne kita nak grab setiap peluang tu jela..pandai ke tak grab peluang. klu nak seribu daya, taknak seribu dalih...giteww

~YaNa~ said...

Salam kak leez..
Betul ape yg kak leez ckp. Kehidupan single lg best dr kehidupan ber'couple'. Semoga impian kak leez tercapai utk mengelilingi dunia..

Nashays said...

tetiba melekat pulak baca blog akak nih..
hellu....

Sgt agree wit diz, pastu ble kite asyik travel ade plak mulut kata ko xpe laa bujang, xde komitmen lagi boleh laa bila2 angkat kaki..eh sentap pulak..bunyik macam jeles pon ade...muehehehee

SaidatulNafisah said...

salam.lama dah baca br tergerak nak komen.hehehe 100% agreed!hehehe saya face the same thing mcm kakleez juga..kwn2 yg dah kwin nak jeles2 sy selalu jalan2...dah depa tak pikir kadang saya terjeles juga tgk diorg dah berkeluarga...hehehe tp saya redha n terima apa yg ditentukan...InsyaAllah ada yang terbaik utk kita!

miss $h0rty said...

salam saya pon memang kaki travel. tpi prob saya, saya slalu xde partner nk travel. ye lah kita perempuan, susah la parents nk lepas klo pegi sorg2 kn. tp kdg2 saya nekad juga pegi. cth last g bandung sorg2 n diz nov pon pegi lagi. saya dah try ajak org len tp susah sgt. diorg tu terikat dgn komitment len n xleh nk decide or plan trip awal2. jadi klo tggu diorg alamat x jadi trus la trip nya selain tiket promo sure habes. boleh x klo saya nk join akak? n pengkomen2 kt atas ni? klo ada nk pegi trip mana2, tlg lah roger saya. boleh emel saya syokzshopping@gmail.com. saya mmg nk sgt join org jalan2

fini zaini said...

leez, klu i tak kawen lg rsa jd cam u gak la..sbb mmg dr dulu suka berjln cuma dlu pak tony xde kn..mna kn mampu nk terbang...mesia saja..bila pak tony ade..kawen sudah..tp berjln ttp berjln..pepndai la planing kn..smntara sihat..org 5 star kita bajet sudah..jnji merasa pergi jgk..eheheh