Ads

July 14, 2011

Day 2 - Perhentian Getaway Trip - Snorkeling Session2






Hai semua...bersambung lagi. Maaf dua hari tak update blog coz busy yang teramat plus mind agak tak berapa stabil. Bila aku dalam keadaan stress memang satu apa pun aku tak boleh buat. Kurang tidur...kurang rehat dan kurang makan. Cuma berat badan ajer tak kurang..hehehe. Alhamdulillah burden dalam kepala aku dah terlerai. Memang aku agak shock dengan berita ini but aku lihat dari sudut positif...memang itu petunjuk yang sangat baik Allah dah bagi kat aku. Now mind dah clear and i can move on... bernafas dengan keadaan lega sekali. Hikmah Allah itu indah sekali...malah memberikan aku semangat untuk meneruskan hidup. Syukur Alhamdulillah. Apa tu yea? Mesti korang blurkan...hehehe abaikan. Hanya luahan hati seketika.


Ok citer pasal Perhentian pulak...ada 2 entry lagi nak habis. Pagi hari kedua....bangun awal walaupun mata mengantuk. Hehehe pasal apa tidur lambat. Jam 8 pagi kami breakfast di B'First Cafe. Menu kami ialah nasi goreng, mee goreng dan keropok yg sedap. Fullamak sedap banget makanan yg disediakan. Tapi pagi tu kami nak gi snorkeling takkan nak makan banyak kan. Lepas makan ....masih ada baki makanan kami tapau ajer. Kot-kot lapar kat atas boat nanti. Selalunya lepas swimming and snorkeling memang akan cepat lapar.





sedapnya mee goreng ni....


keropok ni sedapppp sangat...aku suka



Masa kami sedang breakfast, kami ternampak Mizi dah sampai awal. Patutnya jam 9.30 pagi dia sampai tetapi dia datang jam 9.00 pagi. So, kami ajak dia breakfast....sambil tu aku balik bilik tukar baju mandi. Tak sabar nak gi snorkeling sebab kali ni kami bawak roti...huhuhu. As usual aku yang last naik atas boat..hehehe. Gitulah organizerkan.


Masa ni rupanya Mizi pun ada bawakkan roti untuk kami. Baiknya hati dia....orang lain tak mcm ni pun. Yelah kalau kita ikhlas dengan kerja kita....tak mustahil rezeki kita akan bertambah lagi. Terima kasih Mizi...anda memang seorang instructor yang sangat baik dan kami sangat berpuashati. Agaknya ke mana kami nak snorkeling kali ini? Semestinya nak cari penyu....shark....nemo dan melihat coral yang cantik-cantik. Jom tengok gambar-gambar kami.


laut kebiruan


ikan apa ni yea? Cantik berbelang kuning


bila kami keluarkan roti...inilah hasilnya. Ikan-ikan akan menjadi jinak dan menghampiri kita....cayalahhh aku suka.


tapikan....kenapa asik jumpa ikan banduan ajer....masa kat Redang pun ikan ni gak.


coral yg cantik...ikan belang tu pun cantik


tengok ikan belah kanan tu duk menjeling kat camera


anak sapolah ni duk main-main dengan ikan. ahakss


tiga orang pakar skin dive.....tapi pakar ke? hehehe


yang kat belakang tu lagi pakar....pakar ketawa...hehehe.




Dah puas bergambar dan main-main dengan ikan....Mizi bawak kami ke tempat lain pulak. Kali ini nama tempatnya ialah Lighthouse.....di tengah-tengah laut tetapi ada menara kat situ. Sesiapa nak buat acara terjun...bolehlah ke situ. Masa ni laut agak tenang tetapi tetiba macam hujan renyai pulak. Ahhhh....peduli...kami terjun ajer ke laut. Sekali dah masuk dalam laut.....perrrghhhhhhhhhh memang superb!!!! Coral di sini memang terbaiklah!! Sangat cantik uolsss. Ikan pun banyak dan berwarna-warni. Memang puashatilah.


Mizi bagi kami masa agak lama gak di sini sebab terpegun dengan kecantikan coral di tempat ini. Reason why i said perhentian is better than redang......inilah jawapannya. Di lighthouse ini menjadi sebab aku kata dasar laut di perhentian lagi cantik. Puashatilah.



nampak tak puncak menara tinggi tu....inilah dinamakan lighthouse...ooooooo...


jangan jeles uolsss.....aku jumpa siti dan datuk k di sini. Depa pun snorkeling mcm kami. Jeles ler tu !!!!!!......hahahaha...aku tipu ajer. Gambar ni aku curik kat internet....mmg Datuk Siti pun pernah snorkeling di sini...ngeh3...sajer wat suspen tadi.


pic aku dgn mizi...


di lighthouse....tengoklah coral dia....cantikkan.


hi Nemo...kami jumpa anda di sini.....soooo comel...


alahai malu ke?? hehehe



Then, kami ke turtle area.......sangat superb gambar ni. Sebabnya.....penyu ni tengok duk take off ke atas.



jumpa lagi penyu lain...gambar ni memang terbaik lah. Comel pulak penyu ni kan. Penyu menangis siapa yang tahu.


gi tempat lain...nampak pulak ikan colourful ini.


kami bergerak pula ke shark point. Sempat amik gambar dari jauh....yang putih kat belah atas tu. Laju bebenor shark ni berenang. Mizi siap pesan...sesapa tengah period jangan turun bawah laut sebab shark amat sensitif dengan darah. Ayohhhhh.....masa ni aku memang tengah period...tapi aku degil turun gak hehehe....tapi masa ni tak heavy dah hujung-hujung. Selamat...nasib baik shark tak gigit...ahaksss.



sampai hati ikan tu duk menjeling kat aku...motif??????


tengoklah ikan tu dengki kat aku...dia duk halang tangan aku buat good!!....mengadakan....


masa kat shark point...kami terjumpa ikan pari bintik putih. Fuhhhhh...memang rezekikan. Tapi awas...ekor ikan pari berbisa tau.





Habis dah acara snorkeling kami pada hari itu...semua kami dah tengok dan ambil gambar. Memang puashatilah. Ehhhh....motif aku letak pic mereka bertiga kat blog aku???? Sajer jer nak bagi depa glamer di sini..hehehe. Jejaka hot trip ini....dari kiri miji, ajuan dan ajim (sengaja tukar huruf z kepada j....ahakss). Penat giler mereka bertiga ketika ini...sebabnya masa turun ke shark point depa berenang melawan karen yg kuat dalam laut. Si ajim pulak tak pakai life jacket.....letih diknon. Masa ni aku dah tersadai dalam boat .....penat giler.


Habis snorkeling Mizi bawak kami ke satu tempat yg cantik. Namanya ialah Pantai Air Berani. Apakah istimewa tempat ini? Sebabnya di sini ada mengeluarkan air mineral dari celah-celah batu di tepi pantai ini...so miraclekan. Bukan air bukit tau. Siap Mizi siram kami semua dengan air ini. Sejuk giler air ini....dan bagus diminum untuk kesihatan. Best betul lepak kat sini. Kami tapau makanan breakfast tadi....kami siap berkelah makan makanan tersebut. Yang pening kepala naik boat....lega kepala lepas siram dengan air berani ini.



boat tersadai di tepi Pantai Air Berani


air itu bukan keluar di celah-celah batu ini....


tetapi di batu-batu ini air itu keluar...nampak tak kat belakang tempat kami duduk tu?? Ada kepungan air mineral tersebut.


Geng Pee Ai yang happening dan best!!! Miss all of you....pas raya kita lepak penang yea. Gambar diatas menunjukkan kami berjaya dengan trip ini...Alhamdulillah.


Habis dah untuk entry ini. Sambung lagi esok Insya Allah...aku dah mengantuk ni hehehe.




23 comments:

kasihredha said...

kat lighthouse tu coral dia memang cantik...kebanyakangreen coral :)

Akak rugi sebab tak ada kamera unk snap ikang2 tuh...uwaaaa

uja said...

sangat enjoy baca blog awak.. :)

@xiM said...

saya pun enjoy lah baca blog awak..

awak ni blogger fofularr kan..

saya suka tengok gambar underwater tu..santek santekkkk semuanya..

salam kenal syarliz.:)

zila said...

walawehhhh!!!!

power arrrr

Rozita said...

Enjoy baca blog u ....rase cam nak gi ke tempat tu semua...

Syiera said...

Cantik gambar2 dlm air..sukaa!! Kena plan p explore sana jgk ni..thanks for the great info & pics kak..:)

fatt said...

tgh aku layan gmbr2 tetiba tkejut tgk ada gmbr ct & datuk k...hehe..siot jek. tp gmbr penyu & nemo tu mmg cantik la. aku pun suka snorkel kat lighthouse sbb ctu mcm2 ada. cantik2 sume kaler coral bwh tu

bdk2 said...

cantikkknyaaa pics kat underwater tu!!!

Leez M. Saaid said...

kak hanim -

memang cantik sgt2 kat lighthouse tu kak....sy terpegun seketika.
Syangkan tak bawak underwater camera.....leh tgk sebagai kenang-kenangan.

Leez M. Saaid said...

uja -

thanks sudi singgah ke blog ini. Dtg lagi yeaa..nanti sy blogwalking blog awak

kemang~ said...

fuiyo best nyaaa..lawa coral nye...

Leez M. Saaid said...

axim -

terima kasih awak sudi nak kenal dgn sayer. Ehhh bukan ke awak pun blogger fofuler???
Saya pun ada kawan yg sama muka dengan awak....pelanduk dua serupa agaknya...ahakssss

Leez M. Saaid said...

zila -

amenda yg power??? hehehe..
biasa2 ajer ahaksss

Leez M. Saaid said...

zila -

amenda yg power??? hehehe..
biasa2 ajer ahaksss

Leez M. Saaid said...

Rozita -

thanks baca blog saya. Semoga u juga dapat pergi ke tempat2 itu..Insya Allah.

Leez M. Saaid said...

Rozita -

thanks baca blog saya. Semoga u juga dapat pergi ke tempat2 itu..Insya Allah.

Leez M. Saaid said...

Syiera -

harap2 info2 yg diberikan membantu. Syok gi sini....sesekali gi untuk mereleasekan tension kan.
Thanks syiera .

Leez M. Saaid said...

fatt-

hehe..aku sajer buat gempak letak pic datu ct and datuk k ahaksss.

Jom aku plan nak amik PADI licence next year...lagi ramai lagi murah dan meriah.

Leez M. Saaid said...

bdk2 -

memang cantik sgt2. kalau kita berada di situ...lagilah cantik..Subhanallah.

Leez M. Saaid said...

kemang -

memg best sgt2....coral sana mmg superblahhhh.

zila said...

Suker arr adventure cmni..syok arr dpt geng cam u. I punya travel geng xsuker adventure2 cmni.. :(

@xiM said...

ehhh ye ker awak kenal saya..pelanduk dua serupa lah tu kot..kem salam kawan awak yang ensem tu yer.heheee

My True Life Begin said...

hi kak. sy ade tebace blog akk ni.. sgt ngetopp (best) dlm kpala otak ni dh bnyk kali rse nye mulut ni beribu2 kali dok nyebut nk phentian ni.. tp x tau re nk pi sane.. n pakej2 die sume.. 33o tu utk 1 kpala 3day 2 night?