Ads

May 27, 2012

Day 3 - Korea Be Inspired : Bicycle Ride @ Yeouido Park






Hari ke-3 di Korea.
Bangun pagi bersemangat baru untuk exercise kaki lagi. Korang mampu jalan beribu2 kilometer dan naik turun tangga beribu2 anak tangga? Pecah rekod aku di hari ke-3 ni sebab hari yang paling penat dibanding hari-hari yg lain di bumi Seoul ini. Sebabnya? Jom ikuti kisah aku di sini.

Pagi tu jam 8.00 pagi kami dah bertolak naik subway untuk ke Yeouido Park yang terletak disepanjang Han River di Seoul. Kawasan rekreasi ini memang sangat terkenal di kalangan orang Korea untuk mneghabiskan waktu di hujung minggu bersama family dan kawan-kawan. Masa kami sampai ni agak awal pagi dan cuaca sangat sejuk berkabus. Masa ni kelihatan orang Korea dah start datang beramai-ramai bawak family memacak khemah di sepanjang kawasan rekreasi ini. Ada juga yg datang bersama kawan-kawan dan dorang akan create apa aktiviti yg akan diadakan di situ. Kalau kat negara kita time mcm ni memang tak sesuai sebab panas berbahang. Tetapi di sini sejuk dan nyaman ajer.

Selain daripada itu, di sini juga ada aktiviti sihat seperti berjoging dan berbasikal. Baguslah dorang mengamalkan gaya hidup sihat mcm ni. Sebab tu kalau korang tengok orang Korea ni slim melim...tak nampak pun yg berbadan besaq. Apa taknya....kerja dorang asik duk turun naik tangga 24 jam. hehehehe.


 musim bunga...sudah tentu banyak bunga

 ketika ini cuaca sejuk dan berkabus

 ada trek untuk berbasikal. Kami semua plan nak sewa basikal....jalan punya jalan nak cari tempat sewa basikal. Di sini memang terkenal dengan pokok cherry blossom yg berbunga lebat pada musim bunga. Akan tetapi masa kami sampai dah habis gugur bunganya....sedihkannn. Seelok2nya uolss gi dari awal April hingga pertengahan April.


Direction ke Yeouido Park

From Myeong-Dong Station
Direct to Yeouido Station (Seoul Subway Line 5)
Take Exit #3 walk 5 minutes towards National Assembly building


 di sekitar park ini banyak perumahan flat

 nampak anak Korea ni duk sakan main air ni.

 tengok tu...dah ramai duk sibuk memacak khemah dan tikar



Yeouido Park is a large recreational area located on Yeouido Island in the central part of Seoul. It was once originally covered with black asphalt, and people frequented the place for bicycling and roller-skating. The construction began in 1997, and opened officially in February 1999. It is now the place where many people in the city come to rest and enjoy strolling around, play sports, and cultural events. 


The park is divided into theme-based sections: the Traditional Korean Forest, Grass Square, Culture Square, and Nature’s Ecosystem Forest. In the Traditional Korean Forest, only traditional Korean trees are planted, and it has a pond and an octagonal pavilion, with a trail walk that completes the feel of an elegant Korean garden. Grass Square has a low hill, with grass field and various trails, and nearby there are evergreens and deciduous trees to reflect the changing of the seasons. Many performances and events are held at the Cultural Square, and because there are many zelkova trees lined up nearby, it is a great place to rest. One particular part of the park that is most enjoyed is the Nature’s Ecosystem Forest – it is where you can observe nature and learn from an ecologically sensitive pond and forest, right in the middle of the city. Composed of a swamp area, waterline area, grassland area, and a forest, you can observe various kinds of life forms living in these areas. 

One of the must-see areas is the Yunjunro Street, behind the National Assembly Building. This place is famous for having the loveliest cherry blossom street in Seoul. Cherry blossom trees, 30 to 40 years old, line up for about 6km, and is very popular in the spring.



 yeahhhhh dah nampak basikal. Waduhhhh jauh sgt kami berjalan di sini nak cari basikal

 shima baru nak belajar naik basikal....dah terlambat dik oi!!!

 aku dah jumpa basikal yg sesuai. Tengok kat belakang tu...Kasma tengah cuba nak bawak Shima naik basikal 2 seats. Akan tetapi.....apa yg telah terjadi???

 depa buat trek khas untuk basikal...bestkannn.

masa ni makin bertambah ramai warga Korea datang sini untuk beriadah

Kepada pengikut Drama Korea....bila korang tengok sampan angsa ni teringat citer apa? 

Han River ni memang sangat luas dan menjadi daya tarikan kepada pelancong....sungainya bersih.

masa ni dah nak tengahari.....kabus mulai berkurangan dan nak mengambil gambar pun nampak clear skit.

akhirnya aku tukar basikal. Aku ambil basikal yg dua seats ini dan membawa Shima sekali di belakang. Kesian tengok Kasma terkial-kial nak carry Shima dengan basikal ni. Dalam gambar ni Siti...bukan Shima. Sajer jer nak berposing masa ni.


ticket ke cruise

sebenarnya ada 2 tempat utk sewa basikal. Better korang gi yg bersebelahan dengan tempat cruise berlabuh. Kami pi tempat lain yg satu lagi...agak jauh nak menapak masa tu. Setelah sejam berbasikal...kami nak naik cruise plak. Harganya ialah KRW11,000 (RM33) untuk seorang. Cruise ini bergerak setiap setengah jam.

jom kita naik cruise menyusuri sepanjang Han River. 

sebaik kami masuk dalam cruise...tempat duduk di luar dah penuh. Kami duk dalam ajerlah....ada aircond. 

melepak dalam cruise sampai merehatkan kaki yg kepenatan berjalan. Kami berada di dalam cruise ini selama sejam.

tempat duduk di bahagian luar cruise...dah penuh uhukkkkk.

boleh nampak pertunjukan fountain di sini.

dah selesai sejam dalam cruise. Jom kita balik....

makin ramai warga Korea yg datang beriadah di sini...tak kira tua muda besar kecil. Best tengok dorang beridah macam ni. Kalau negara kita sejuk...mesti bestkan. 

masa berjalan menuju ke Yeouido Station (subway)...nampak ada orang meniaga di tepian jalan ini. Family Mart pun ada.

orang Korea ni tengah meniaga ulat goreng..errkkkkkk. Korang nak cuba??

sebelum kami turun ke subway belah kiri ni...tetiba nampak ada orang jual sotong bakar. Jom kita cuba.

Memang sangat sedap!!!!!


Ok sekian sahaja entry beriadah ini. Esok aku sambung lagi destinasi kami seterusnya lepas tu. Ke manakah kami? Kami gi solat di sebuah masjid yg terletak di Seoul ini...dan juga kami try Korean Halal Food. Tungguuuuuuuuuuuuuuu!!!!!


p/s - sangat stress dengan event aku next week.




10 comments:

~US~ said...

bilaaa la nak sampai sini ni..

Azian Elias said...

bestnyaa... apa kah akak mampu lagi berrbasikal.. boleh cuba nanti kann..

Ogy azmin said...

Tgk sampan itik tue buatkan sy semakin windu cite lie to me

WawaYuni said...

Yeee...cerita Lie to Me
teringat dua-dua terjun tasik
wow..macam nak pergi je nanti

Leez M. Saaid said...

US -

boleh sampai punya Insya Allah.
Sy beli tix ke korea...setahun yg lepas. Still hv time kumpul duit

Leez M. Saaid said...

Kak yan -

saya dah lama x naik basikal....sekali naik huru hara kejap. Pastu ok ajer

Leez M. Saaid said...

Ogy -

sy x follow citer tu tp ada member bgtau psal ada drama kora shoot kat sini...

Leez M. Saaid said...

Wawa -

saya tak follow citer tu tp tanya kat blog mcm tau2 ajer citer apa kan hehehe

Muna said...

ye..btol2 cite lie to me...hehehe ah jung ssi..;)

Tyra dan Zami (Tyrazami) said...

tinggalkan bicycle kat cruise tu x hilang ke? atau memang ada park bicycle kat situ?