Ads

February 14, 2011

Day 1 - Suarabaya Trip : Coban Rondo & Bandar Malang




Lepas solat dan membersihkan diri di hotel, kami bergerak semula ke destinasi seterusnya. Kali ni kami bgtau Pak Marji nak gi tempat air terjun di Coban Rondo.

Aku tanya ......
"Jauh tak Pak Marji?


Pak Marji jawab ......
"Ya lumayan jauhnya"

"Berapa jauh?" ......aku tanya lagi. "Setengah jam".


Alaaaa tak lah jauh banget pun. Pak Marji sajer jer wat suspend kat kita orang. Ingatkan 2-3 jam macam tu. Masa ni dah dekat kul 5.30 petang. By the time sampai Coban Rondo jam menunjukkan jam 6 petang...udah gelap sikit masa tu. Seram gak..hehehe. Mengikut cerita Pak Marji kalau mana-mana couple pergi ke tempat ini pasti akan berpisah. So, kalau korang bercouple nak berkelah berdua-duaan kat tepi air terjun ini baik tak payah yea. Ada cerita di sebalik namanya. Aku pun dah tak ingat..hehehe.

Jalan menuju ke tempat ini sangatlah sempit. Hanya muat untuk sebuah kenderaan sehala sahaja. Terkejut tengok ada bas boleh sampai ke tempat ini. Seram aku tengok. Entrance termasuk semua dan kenderaan ialah Rp23,000. Kami kena berjalan kaki sedikit untuk masuk ke dalam tempat ini. So, minta tolong Pak Marji temankan kami masuk ke dalam. Masa ni hujan renyai-renyai.



deruan air yg sgt deras....






Ya Allah so amazing tengok air terjun ni. Sangat tinggi dan percikan air tu boleh sampai ke kita dari jarak jauh. So, masa aku nak snap pic ni terpaksa off the flash. If not, akan nampak percikan air pada gambar yg diambil. Masa kami sampai ni suasana agak gelap sedikit dan serammmm jugak. Sib baik Pak Marji temankan kami ketika ini.

Setelah spent tima about 15 minits here, kami pun beredar. Ketika ini hujan dah mula turun agak lebat juga. Terpaksa berlari-lari anak menuju ke kereta. Pastu masa sampai kat tempat parking, nampak pulak jagung bakar.....sedapnya my favourite. Aku beli 3 ketul dan yg satu ketul lagi bagi kat Pak Marji.




dua orang pompuan gedikss..hehehe




jagung sebelum dibakar


selepas dibakar...hmmmm




mbak ini sedang membakar jagung...so tradisional kan



Selepas itu, kami gerak turun ke bandar Malang. Perut sudah berkeroncong mintak makanan. Bakso Malang memang terkenal di mana-mana ceruk daerah di Indonesia tetapi malangnya kami tak jumpa pun Bakso Malang di sini. Pak Marji tak tahu di mana tempatnya. Aku memang dari dahulu nak rasa sangat Bakso Malang yg terkenal tu tapi apakan daya masih tidak berkesempatan.

Susahnya nak cari restoran yg betul-betul jual bakso. Takat tepi jalan tu memang melambak tapi kami tak sanggup nak pi makan hehehe. Pening pusing sana sini akhirnya aku bgtau Pak Marji "hantar kami ke Mall aja lah pak". Itulah jalan yg terbaik. Akhirnya kami pi CentrePoint ajer. Punyalah pusing dan pusing nak cari bakso.....kami makan kat food court Giant ajer. Nak tengok camana rupa bakso tu??? Tengok kt bawah ni.


bakso yg not up to my expectation.... dull sangat


catz order es teller ni...pun tak sedap..


aku order alpokat lagi....hmmmm boleh tahan sedap




Lepas makan, kami jalan-jalan di sekitar mall ini. Nampak ada jual produk juice dari ladang Agro Kusuma itiew. Tak beli pun. Aku masih lapar tau.....mana cukup makan bakso meleset tu ajer. So, aku beli roti ajer kat bakery situ. For me, tempat ni not badlah. Ok gak macam-macam barangan di jual. Jangan tak tau....kami terjumpa kiosk jual air mata kucing Kuala Lumpur. Hehehe....hebatkan ada nama KL tu.

Penat dah berjalan sana-sini. Ketika ini hujan lebat membasahi bumi Malang. Kami terus balik ke hotel untuk berehat. Dari pagi kami bertolak ke Surabaya dan hingga malamnya kami tak berehat langsung. Penat gilerrrr.

masa ni singgah beli roti


air mata kucing Kuala Lumpur


di kiosk ini.....




Lepas sampai hotel, kami mandi-manda dan berehat sebentar. Tapi bukannya kami terus tidur pun. Aku dan Catz kuar malam tu ke cafe situ untuk guna wifi. Biasalah hidup tanpa on-line bukan aku namanya. Wifi hanya terdapat di cafe ajer. Kat bilik tak ada. Sempat jugak aku update FB and letak gambar2 siang tadi......hehehe. Gambar di atas ialah permandangan bandar Malang di waku malam. Pic taken from our hotel.




6 comments:

Yan said...

Laa..kesiannya makan bakso meleset.. Daif sangat rupanya Leez..

Alin Marlini said...

rindunye ngan ikan garumi...

Anonymous said...

Leez, ada phone no Pak Marji ? How much per day untuk trnasportation ye? Thought of going there during school holidays..anyway ur blog is one of my favourite coz me myself love travelling...tapi malas sikit nak buat blog..

Leez M. Saaid said...

kak yan - memang meleset dn x sedap langsung.

Leez M. Saaid said...

alin -

akak pun dah lama x makan gurame...
sekali dah jumpa ahri tu...mmg melepaskn rindu dendam ku..hehehe

Leez M. Saaid said...

anony -

thanks for reading my blog :)
i like!!
pak marji ni sopir ajer
but i deal dgn company tmpt dia bekerja.
this is the number:
pak asyirin : +628123247347
harga : Rp500,000 per day
mobil : inova