Ads

January 12, 2015

Day 2 & 3 : Family Day Kuantan Trip - Outdoor Activities & Back to KL


Salam semua.
Hari kedua kami di bumi Kuantan. Cuaca memang cantik. Syukur.
Pagi lepas subuh aku dan En Bos dah get ready untuk acara pagi. Ikut jadulal kami akan adakan acara volleyball pantai. Sepatutnya semua diarahkan turun ke pantai pada jam 8.30 pagi. Tapi....seorang manusia pun takda kecuali kami berdua. Aduhai.....janji tak boleh pakai dorang ni. Padahal dah bgtau semalam semua berkumpul jam 8.30 pagi. So, aku dan En Bos pergi breakfast dulu apa yg patut. 

After breakfast barulah nampak muka sorang2. Tapikan.....yg beranak pinak dengan baby dan anak kecil yg aku nampak dulu. Mana pergi yang bujang2 ni? Ni mesti terlajak tidur susah nak bangun. Aku hantar whatapp....siap korang aku datang bilik dengan baldi isi air hahahaha. Kelam kabut dorang turun bawah. Yelah....kalau kita start lambat nanti matahari terpacak memanglah tak best main panas terik. Lebih kurang jam 9.30 pagi juga baru start perlawanan volleyball pantai. Group ikut warna rumah masing-masing. Memang kelakor....sebab yg terror main hanyalah guys. Yang girls plak alahai ayunya pukul bola. Yang pasti...siapakah yg digeruni??? 

masa aku sampai....sorang pun takda.

bila aku dah jerit pakai haller...barulah nampak sorang-sorang turun ke pantai...heheheh. Jangan main2 yea....urusetia ni memang strict...ahaksss.

nampaknya group kuning dan merah berentap sangat sengit....Siapakah hero yg digeruni itiewwww???
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>

Siapa lagi...En Boslah. Dorang semua takut kalau En Bos take turn serve bola hehehe....Yang baju kuning tengah hayun tangan tulah dia.

tengah main tapi ada jugak yg sempat duduk dalam gelanggang tu...hahaha. Macam2 perangai....ahkak jugak yg pening.

tepat jam 11.00 pagi matahari terik betul2 atas kepala.....dah terasa hangat semacam. Jom kita stop dulu. Petang nanti sambung lagi sukaneka pulak.

Petang jam 4 kami start acara sukaneka pulak. Ada 4 group semua mengikut warna rumah. Aku bukan peserta....aku lah emcee...akulah pengadil...akulah juri...akulah tukang susun barang. Aduhai...letih giler masa ni. Sampaikan tekak sakit asik bercakap ajer.

Rumah merah....termasuk budak2 sekali.

Rumah hijau....ada yg last minute tarik diri...terpaksa ganti org lain.

Rumah kuning.....tengoklah yg terbaring tu.....macam2 hal hehehe.

Rumah biru....hamboi sehati sejiwa. Jom kita tengok apa game yg dorang main.



First game ialah bowling padang guna buah kelapa. Tapi takda gambarlah. Tau tak...tengahari tu aku dan En Bos puas pusing pantai Kuantan nak cari kelapa kering. Mula2 kami redah Tanjung Lumpur....senyap2 aku amik kelapa depan rumah orang...tapi luar gate lah. Depan rumah dia ada banyak pokok kelapa. Ambik mcm seludup barang. En Bos marah kat aku sebab duk berlari lepas amik kelapa tu...nampak sangat mcm mencurigakan hehehehe. Pastu...cari plak kat pantai apa ntah...sebelah Teluk Cempedak. So total ada 3 buah kelapa kering.

Bukan mudah nak golekkan kelapa kering dan jatuhkan botol2 mineral uolsss. Lepas tu....ada acara-acara lain plak. Semuanya lebih kurang ada 10 acara. Tak ke penat ahkak ni. 

Amboi En Bos buat apa tu? Sakan bukan main...kekeke.

Masa ni nak start acara baling belon isi air ke belakang....memang lawak wei....sebab habis basah kuyup.



pelbagai telatah dan gaya...memang mencuit hati

Ni plak acara sehati sejiwa....lari ikat kaki dengan kain sarung suami isteri. My bro yg baju kuning tu berpasangan dengan anaknya...tapi main ngelat. Ada ke dia dukung anak dia. Aku tiup wisel terus pangkah....tak pasal2 kena terminate hehehe.

suami isteri sehati sejiwa dalam kain sarung. Bukan mudah wohhhh nak berjalan 2 orang dalam satu kain...hehehe

Ni plak acara tiup tepung...tangan siap kena ikat tu. Kalau tak buat mcm tu memang ramailah menipu uolss.

mcm2 rupa dan telatah. Ada jugak yg kata alergic dgn tepung...hmmm alasan sebenarnya.

setiap kumpulan ada 5 orang dewasa dan seorang kanak-kanak. 

group merah menang acara ni...sebab depa tangkap belon berisi air tu dengan baju....patutlah menang.

lepas habis acara di atas pasir tadi...aku buat acara isi air laut dgn botol tapi menggunakan tangan. Ada berani? Sapa tangan besar memang boleh menanglah. Then...acara bebas. Masing2 berendam dalam laut sambil main ombak.

Malam lepas maghrib plak ada BBQ di hotel. Tapi dengan tema pakaian "Hawaian Nite". Tengok lah depa tiga orang ni...siap pakai baju yg sama. Ni dah mcm baju celoreng askar...hahaha petutlah tak menang. 

Ini ialah pemenang utk pakaian yg mengikut tema bagi kategori wanita....staff.  Dapat cash RM200

Bagi kategori lelaki plak jatuh ke tangan my nephew...cayalah danish. Juri yg memilih ialah F&B Manager hotel yg kami stay ini


hadiah utk kanak2 memang meriah. Keseluruhan utk pemenang outdoor games ialah rumah Merah. En Bos rumah kuning dapat tempat kedua.

Penampilan khas kami laki bini huhuhuh.....entah kat manalah bunga tu kami belasah..hikss


Malam tu kami kepenatan yang amat. Ingatkan nak lepak dengan yang lain layan live band kat hotel ini...tapi aku tak mampu membuka mata. So, En Bos kata dia nak tengok bola jap kat luar...sedar2 aku tengok dia dah terlelap kat atas sofa lobi. Kalau aku tak kejutkan dia....sampai pagilah dia kat situ hahahaha. Sian penat.

Esoknya kami acara bebas. Lepas subuh memang sambung tidur balik. Nak dekat pukul 10 pagi barulah kami pergi breakfast kat hotel ni. Then bersiap untuk check out. Sempat singgah di rumah kawan aku kat Kuantan ni utk solat zuhur dan terus kami balik. Singgah RnR Temerloh untuk lunch...layan ikan patin. Sampai rumah maghrib jugak. Jalan jem menuju ke KL. 

Tiga hari dua malam berkampung di Kuantan memang sangat fun. Walaupun aku dan En Bos bukan staff company ini tetapi kami tetap enjoyyyy. Tahun depan jemput lagi kay huhuhuhu.

p/s - Lagi seminggu nak terbang....yahoooo.

3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

seronoknya

@xiM said...

percutian ngan family memang seronok kan akak!!!

Azian Elias said...

meriahnyaaa...