Ads

October 3, 2013

Day 2 : Sydney Trip 2013 - Blue Mountain


Salam semua.
Welcome to Blue Mountain National Park. Nampaknya dah pun sampai ke tempat yang ditujui. Sebaik kami jejakkan diri di sini....sudah terasa angin bertiup...fuhhh sejuk giler. Jom kita sarungkan jacket yea kawan-kawan. Untuk pengetahuan semua Blue Mountain ini terletak di tempat tinggi....tengok namanya pun dah tau....mountain kan. Ada beberapa tempat menarik yang terdapat di Blue Mountain ni.

The Blue Mountains is a mountainous region in New South Wales, Australia. It borders on Sydney’s metropolitan area, its foothills starting about 50 kilometres (31 mi) west of the state capital. The public's understanding of the extent of the Blue Mountains is varied, as it forms only part of an extensive mountainous area associated with the Great Dividin g Range. Officially the Blue Mountains is bounded by the Nepean and Hawkesbury Rivers in the east, the Coxs River and Lake Burragorang to the west and south, and the Wolgan and Colo Rivers to the north. Geologically, it is situated in the central parts of the Sydney Basin.


Station Katoomba....berhenti di station ini.

agak sunyi di kawasan ini....tak ramai penduduk tetapi ramai tourist.

ahli-ahli jemaah yg vogue

amboi lagak mcm tgh nak tahan train....padahal baru jer sampai huhuhuhu

six roses yang vogue...bab melaram...bergaya...berposing....kamilah juara hahaha.

berjalan kaki menuju ke Carrington Place...melintas jalan depan kedai-kedai ni. Depan ni ada  bus Hop On Hop Off tapi jangan naik bas ni.


Sebaik kami sampai di Katoomba Station. Kami berjalan kaki di bawah terowong dan melintas jalan ke Carrington Place. Sebabnya kami kena naik satu lagi bas untuk berjalan-jalan sekitar tourist attraction di sini. Ambil bas warna coklat (Troleybus) yang berhenti betul-betul di hadapan Carrington Place. Bas ini setiap 30 minit. 

Guna kad Daypass yang AUD22 tu....tunjuk jer kad tu kat driver bus. Bas akan bawa kami jalan-jalan di sekeliling Blue Mountain ini. Attraction place di sini seperti Echo Point, Scenic World dan Chocolate Factory. 


sebaik nampak Carrington Place ni....jom lintas jalan

bas stand ini terletak di depan Carrington Place tadi. Tunggu bas warna coklat di sini. Bas akan datang setiap 30 minit.

yahooo dah dapat naik bas. First station kami ialah di Echo Point.

Ramai betul tourist masa kami sampai ni. Nak bergambar di tulisan Echo Point ni pun berebut-rebut.

orang dah reda barulah ahkak dapat bergambar di sini...gigih tuuuuu...



nice view



The Three Sisters is the Blue Mountains’ most spectacular landmark. Located at Echo Point Katoomba, around 2.5 kilometres from the Great Western Highway, this iconic visitor attraction is experienced by millions of people each year. 

The Aboriginal dream-time legend has it that three sisters, 'Meehni', 'Wimlah' and Gunnedoo' lived in the Jamison Valley as members of the Katoomba tribe. These beautiful young ladies had fallen in love with three brothers from the Nepean tribe, yet tribal law forbade them to marry.The brothers were not happy to accept this law and so decided to use force to capture the three sisters causing a major tribal battle.

memang amazing The Three Sisters ni......one of the World Heritage


permandangan luas di hadapan sana.

warna-warni kami six roses .... di lookout point The Three Sisters..ehhh tetiba nampak seekor kumbang dikelilingi bunga. Nama dia Syawal....kami jumpa dia di airport semalam...kebetulan dia pun stay kat Malaysia Hall. So...dia berbesar hati nak join ahkak2 vogue ni. 

with our superwoman Norlia yang menjadi heroin memandu kereta sepanjang di NZ.

sangat cantikkkk.....betapa indahnya bumi ciptaan Allah. 

puas bergambar dan menikmati panorama indah di Echo Point....kami naik bas semula nak bergerak ke destinasi seterusnya.....kami nak pi Choc Factory. Lihatlah rumah2 yg terdpat di sini........cantikannn. Bunga sakura berkembang indah....very nice spring season here.

pekan di Katoomba

dah sampai Choc Factory....kecik jer tempatnya....ingatkan kilang besauuuu hahaha.

wowww geramnya byk choc di sini....teringat masa bercuti di Belgium tahun 2009 dulu...pelbagai jenis choc yang sedap2. Tapi kena hati2 yea....pastikan cari choc yg tidak bercampur dengan liquor.

kami order hot choc dan choc cake.....tetiba yang sampai....yang ini. Wowwww...nampak agak pelik dan sangat menarik. We just add in the choc into the milk. Siap ada bara api lagi....sentiasa panas dan sangat sedap hokay.

jemput minum....aku order milk hot chocolate.

masing2 muka teruja...ada yg sibuk mengocak air susu+coklat... ada yg sibuk merakamkan gambar dgn kamera dan hp....aku pulak sibuk merakamkan gambar mereka yg leka dengan mcm2 gaya. Nampak tak muka mereka yang sangat teruja....termasuklah aku ni hahaha.

sejuk sangat di luar ni tauuuu...eksyen tak nak minum dalam kedai. Konon tourist kannn....terketaq2 pegang pinggan kek tu....sejukkkkkk.

aikkkk...kak asma malu ke... tunduk ajer......hehehe



Kami balik naik bas dan menuju ke station Katoomba untuk balik ke Sydney. Perut dah lapar......bekalan yang kami bawak pagi tadi nampaknya dah sejuk membeku. So, kami makan nasi goreng ni ramai2 di Station Katoomba. Sejuk giler masa ni,.....tangan terketaq2 menyuapkan makanan ke mulut. Makan nasi tak habis sebab tak tahan sejuk yng amat. Ketika ini jam menunjukkan pukul 3 petang.

Kami naik train dan balik ke Sydney menuju Central Station. Kepenatan kami dalam train...kononnya nak tidurlah sebab perjalanan mengambil masa 2 jam. Tetapi.....ada sesuatu yang terjadi di dalam train. Semua orang dalam gerabak train tak dapat melelapkan mata dan rehat dengan selesa.....kenapakahhhhh tu???? Rasa gerammmm....benganggg....sakithati......semuanyaaa ada masa ni. Nak tau cerita selanjutnya...... tungguuuuuuu next entry. Sajer kasi suspennnn...


p/s - kulit muka dan badan masih kering angkara trip ini...uhukkkkk



13 comments:

DJ said...

wah kami pun baru pergi tgh sept aritu...teringat yg kami pun kagum gler ngn konsep hot choc dia tu...hehehe eh, kek pun sama la..hehehe

btw, info psl choc containing alcoholic beverages tu mmg penting...sbb ada a few choc diorg tambah rum la, etc... =D

Muhammad Khairuddin Lim said...

sungguh bergaya dan teruja...selamat bercuti.

rainini said...

mesti bestkan join akak akak vogue drp si kumbang jalan berseorangan

sejuk cepat lapar tapi kulit kering tu yg tak tahan, end up pedih mengelupas

Jari Manis said...

Wahh...seram pulak bila baca part last tu

Farikica said...

Bila sejuk2 mkn semua benda pon sedapn kan..? esp somethin hot...;)

Anonymous said...

akakkkk.....terharu dapat masuk blog akak yg glemer ini...keep it up kak !!!

love ~ Watie

Leez M. Saaid said...


DJ -

mmeng bestkan konsep hot choc tu....banyak plak tu...kenyang kami masa tu.

OOO u pun baru balik yeaaa.....tapi kami tak puas sbb 3 mlm ajer di sydney

Leez M. Saaid said...


M. Khairuddin -

hehehe sesekali bergaya di negara org...bila lg nak melaram

Leez M. Saaid said...

Rainini -

mmg kulit i kering sampai skrg. Dah sapu lotion masih mcm tu gak.

sian si kumbang tu....tapi dia enjoy ikut six roses yg happening ni.

Leez M. Saaid said...


jari manis -

i dah update psl yg suspen tu hehehe.....jgn lupa baca

Leez M. Saaid said...


farikica -

bila sejuk....perut cepat lapar. Apa sajer nampak depan mata semua nak makan hehehe.

Leez M. Saaid said...


Watie -

hahaha...jgn lupa ikuti journal trip kita dalam blog yg ntap apa2 ni hahaha.

N Farah .nfu. said...

Salam,
Hang Kuah tu akan dtg bagi breakfast dlm pkl brp ye?
Kalau boleh taknak lah keluar ke city lambat sangat hehe
thanks