Ads

December 5, 2014

Day 2 : Bali Honeymoon Trip 2014 - Pasar Ubud & Tegalalang Rice Terrace



Salam semua.
Sambung lagi perjalanan kami di Bali.

Awal pagi jam 8.00 pagi kami dah keluar dari hotel. Memang sajer nak keluar awal sebab banyak tempat nak cover hari ini. Pagi ni pekerja Pak Isme yang datang bawa kami jalan...iaitu Pak Yadi. Sebelum tu kami ambil breakfast terlebih dahulu di hotel. Untuk pengetahuan semua makanan di hotel ini adalah halal menurut salah seorang pekerja di sini. Kat dalam bilik juga ada arah kiblat. So, instinct aku berkata tidak rasa was-was...InsyaAllah.

Percutian ke Bali ini merupakan kali yg ke-4 bagi diriku. Ok takpa aku repeat lagi jalan2 tempat yg sama...tapi kali ini bersama suami tercinta. So, jom kita pergi Pasar Ubud dulu. Pagi2 lagi di hari yg pertama kami dah shopping. Rasa mcm kekok jer tetiba terus shopping. Tapi di Bali ni bagus kalau shopping awal pagi...pelaris katanya. Minta tawar harga habis-habisan. Aku memang dah tau harga barang2 kat sini....mati akal peniaga bila tengok aku tawar harga. Senang citer...kalau dorang tak bagi aku angkat kaki jer. Kalau sekiranya dorang tak panggil balik....aku cuba pulak kat kedai lain. Sekiranya pun tak bagi jugak....maka aku up skit. Itulah cara aku bargain harga di Bali ini. En Bos pun terkebil-kebil tengok isterinya menawar harga...hehehe.

My last trip to Bali was 5 years ago...aku dapati banyak perubahan di Pasar Ubud banding dulu. Dah makin luas pasarnya hingga jalan ke belakang. Tapi barangan nya tetap benda yang sama. Takda pun benda baru yg aku rasa boleh shopping. Dulu aku sakan bershopping barangan Bali...lepas tu bila dah boring aku jual balik di Car Boot Sales. Now...takkan aku nak beli balik. En Bos dah pesan tak payah beli barang2 perhiasan lagi sebab nanti aku tak guna pun. So, di sana kami beli souvenir untuk family ajer. Untuk diri sendiri aku hanya beli baju tidur batik 3 helai. 


Ozz Hotel di Kuta...hotel 3 star yg kami stay. Air dalam pool tu sangat bersih....i like this hotel

makanan di sini juga sangat sedap. Simple breakfast but still mengenyangkan.

4 hari kami di sini...nampak kami berdua ajer org Malaysia. The rest are Orang Bule. 

kami naiki mpv Suzuki kepunyaan Pak Isme tapi yg drive ialah Pak Yadi.

Dah sampai di Pasar Ubud. Pak Yadi kata dia bagi 45 minutes ajer.....hehehe more than enough.

hiasan ceramic daripada fosil dan kayu manis ini memang dari dulu lagi dah ada....cuci mata ajerlah. 

Kami hanya singgah di Pasar Ubud...tak singgah Pasar Sukawati pun. 

awal pagi mbak ini sudah meniaga bunga untuk sembahyang penganut Hindu di Bali.


Pagi-pagi dah start shopping memanglah mood ke laut. Aku kalau dapat peniaga yang buat muka ketat time meniaga...memang aku tak layan. Banyak lagi kedai lain yang aku boleh beli. What i can see kebanyakan peniaga di Ubud ni agak kekwat berbanding peniaga di Tampaksiring yang sangat mesra...siap tarik tangan korang suruh membeli di kedai mereka. Dapat murah pulak tu. 

Di Ubud ni boleh dikatakan ramai jugak pelancong sebab ada banyak hotel juga di sini. Sebab itu mereka akan meletakkan harga yang agak tinggi ketika anda bertanyakan harga. Dulu aku memang suka membeli di sini tapi bila aku banding kan sekarang terus mind aku dah berubah. Not the best place for me anymore.


kat dalam tu ada banyak lagi peniaga. Tapi half way kami dah patah balik

Peniaga ni baik...rajin melayan aku. So banyak juga aku beli kaftan untuk bonda ku di sini.

En Bos bersungguh-sungguh memilih beg souvenir ini. Kami beli 4 unit di sini....ingatkan harga yang kami tawarkan tu dah murah. Rupanya di Tampaksiring dapat lebih murah. Hehehe....pengalaman katanya.

sukanya dia.....katanya nak belikan untuk rakan sekerja. Habis membeli di sini...tetiba En Bos nampak sesuatu......aku perhatikan ajer mana dia nak pergi. Rupanya dia dah tertarik dengan satu benda ni...apakah ia?????


>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>




Adakah ini??? Opssssss.......bukan ini  dahhhhhh.

tutup mata jangan tengok.

Sebenarnya dia dah jatuh cinta dengan benda ini......sila scroll bawah lagi

<<
<<
<<
<<
<<
<<
<<
<<
<<
<<



Tadaaaaaaaaaa..........................

gitar comel ini yang menarik perhatian dia. Dulu aku tak jumpa benda ini. Ini benda baru di Bali. Siap peniaga tu try alunkan gitar ini...memang bunyinya sedap. 
Terus aku tanya En Bos.......pandai ke main? Takut nanti jadi besi buruk jer kat rumah. Dia kata....tak pandai main. Cik abe ....kita lupakan ajer. Baik kita beli baju HRC Bali. Terus aku tarik tangan dia berlalu dari situ...hahaha.


cuaca ketika ini agak panas walaupun masih di awal pagi. Menurut Pak Yadi dah lama tak hujan di Bali. Ooooo patutlah....


Next kami meneruskan perjalanan ke Tegalalang Rice Terrace. This place is famous for its beautiful scene of rice paddies. The high roadside location is cool and breezy and it is well-known spot for tourist to stop and take photos. A beautiful place for painters and nature lovers.

Kejap ajer kami berada di sini. Puas bergambar sana sini...sempat juga bergambar dengan makcik pesawah siap beraksi dengan topi gitiew. Memang rezeki kami datang bulan Nov sebab padi subur tumbuh menghijau.....very nice scenery.




monopod memang banyak membanti kami ketika tiada siapa nak tolong kami ambilkan gambar. Pak Yadi sempat merakamkan candid photos kami berdua ketika sibuk bermonopod.

 candid photo again

hasil monopod kami

tadaaaa....over plak laki bini ni ahakssss

Ok selesai untuk entry kali ini. Next entry aku sambung lagi perjalanan kami seterusnya. Memang bestlah jalan-jalan berdua di Bali ni....betul2 namanya honeymoon. Bila En Bos terlelap ajer....aku kacau dia suruh bangun tengok permandangan. Rugi kalau pi travel tapi tidur dalam kereta. Tapi kadang-kadang tu aku pun terlelap jugak hehehe. Takpa...ahkak dah gi 4 kali....tertidur tak kisah...sama ajer permandangannya. Nanti next entry aku ceritakan kenapa rumah orang Bali kecil2 ajer.

Next entry........kami stop di satu tempat ini. Tetiba aku ternampak sesuatu...terus termuntah. Di mana yea? Kenapa yea? Tungguuuuuu.......

p/s - no more percutian di bulan Dis...hehehe




8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

enjoy

Badar The Great said...

haha ...bestnye pi honeymoon je ya. Akak pn dh 4x pi Bali tp tetap nk pegi lg. Plan nk pegi lg 2015. hehe..

aKSARAfENDI said...

harga hotel kat sna dlm lngkungan bape ye?

@xiM said...

comelnya laki bini ni.. :)

Leez M. Saaid said...


nurzakiah,

yea sangat2 enjoy honeymoon di sini

Leez M. Saaid said...


Kak Badar,

Mmg saya pun suka bercuti di Bali. Dah gi byk kali pun masih tak puas kan. Cepat booking tix kak.

Leez M. Saaid said...

Aksarafendi,

Harga hotel di sini bergantung berapa star. kalau nak yg mahal ada..dan yg murah bawah Rm100 pun ada. Cuba check kat AGoda.

Leez M. Saaid said...

Axim,

Terima kasih memuji kecomelan kami hehehehe...senyum sampai telinga.