Ads

December 20, 2012

Day 1 : Padang & Bukittinggi Trip - Lunch @ Pak Datuk, Pandai Sikek, Pasar Atas & Dinner @ Padang Sederhana



Sambung lagi.
Kami meneruskan lagi perjalanan. Masa ni jam menunjukkan ke angka 12.30 tghari waktu Indonesia. Time utk makan. Ramai yang rekemen makan di tempat makan ini iaitu Rumah Makan Pak Datuk. Lokasinya tepi jalan ajer iaitu masa perjalanan ke Bukittinggi. Pak Sopir kata.....kalau bawa tamu di sinilah tempat yang selalu orang singgah makan. Kami pun dah kelaparan ketika ini.

Sebaik sampai didapati banyak kenderaan di perkarangan rumah makan ini. Hmmm...agak-agaknya sedap tak makanan di sini? Jom kita tengok gambar dulu.


sebaik sampai mari kita posing dulu....huhuhu

aummmm....nampak menarikksss!!!

kalau dah namanya nasi padang...mestilah lauknya banyak kann. Kami pilih lauk yg kami nak makan ajer. Aku pilih rendang daging, ayam masak lemak (pic belah kanan sekali), sambal hijau dan satu lagi sayur. Itu ajer kot kami makan.

penuh satu meja.....tak sabar nak makan. Sekali masuk ajer nasi dalam mulut dan merasai kenikmatan lauk-lauk di atas....fuhhhhhhhhhhhhhh....sedap giloss!! Suka sangat rendang daging tuuuu dan ayam masak lemak tuuuuu....pedas berapiiii!!!! Pedas tapi sedap uolsssss. Bila dah makan tu....terasa mcm tak nak bangun dari kerusi tu. Dukkk melekat ajer kat punggung hahahaha. Memang ini lah namanya nasi padang yang sebenar. Kalau nak rasa nasi padang yang sebenar kena datang sini....tak leh lawan nasi padang di daerah lain. Tetiba aku terfikir.....orang minang ni memang pandai masak dan kena pada selera aku. Nak tengok apa jadi pada aku???

>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
tadaaaaaaaaaaaa


licin lauk !!!Tengoklah pinggan aku tu. Makan sampai tambah nasi uolsssss......tak payah nak diet datang sini hokay!!! Sudah kenyang...mari kita beredar dari sini. Bila masuuk ajer kereta...terasa perut ketat. Tetiba rasa menyesal makan...sebab kenyang sgt hehehehe.


Lepas makan...kami pergi ke Pandai Sikek pulak. Tempat ini banyak kedai menjual sulaman yg menarik dan cantik-cantik. Kualitinya bagus. 

korang jatuh cinta tak tengok sulaman tu? Aku jadi gila hokay

satu persatu kain di buka. Adik ni melayan ajer kerenah ahkak baju merah yg songeh tu ahakss.

memang org kata tempat ni mahal sikit tetapi it worth buying. Tengoklah kualitinya. Kalau beli kat pasar memang murah tp kualiti sulaman dan material kain jauh berbeza

kain telekung ada....sulam jubah ada...sulam ela ada...mcm2 jenis sulam ada. Aku lupa dah apa nama sulam2 tu. Mak cepat lupalah lately ni.

cantikkann!!!

sulam utk kebaya ada...utk baju kurung pun ada....untk jubah pun ada. Lama jugak aku lepak di sini. Akhirnya aku terbeli 4 pasang kain sulaman yg belum dijahit. Bagi aku still murah ikut harga di KL

sambung perjalanan lagi...singgah beli kueh bika

katanya sedap sebab kueh ini dimasakn atas bara api guna kayu api

ada 2 perisa...satu yg dibuat daripada kelapa campur gula putih dan satu lagi dibuat guna gula merah campur pisang. Kami beli dua-dua jenis.....tamak sangat. Akhirnya sampai hotel....makan sikit ajer tak habis. Kenyang sangat masa tu!!!

sudah beli...jom kita sambung lagi perjalanan

Sebaik sampai Bukittinggi....kami terus check-in hotel. Stay di Hotel Royal Denai yang Aldi tolong bookingkan. Rate mahal skit sebab ni hotel 3 star kononnya. Kami bayar Rp600,000 utk satu malam tetapi kami stay 2 malam di sini. Ada swimming pool, ada aircond dan breakfast. Ada hotel yg takda aircond hokay...kononnya sini sejuk. Hmmmm...takda maknanya...tetapi panas mcm KL tau!!! Sampai hotel kami lepak dulu di hotel....ketiduran sebab penat sangat tak cukup tidur malam tu. Then jam 5 petang turun semula,.......pergi shopping plak. Kami nak shopping di Pasar Atas

kami nak cari telekung di Pasar Atas. Nampak kain sulaman di atas...cantik jugakkan tetapi banyak utk kebaya.

pusing sana pusing sini...akhirnya dapat beli telekung. Beli sampai 5 pasang...sajer beli lebih. Alhamdulillah habis dah jual....ramai yg amik. Jujur cakap...aku suka telekung Bukittinggi. Kualiti sangat bagus dari segi sulaman dan kainnya. Memang murah beli di Bukittinggi. Tetapi kalau nak lebih murah....jangan beli di Pasar Atas...belilah di Pasar Aur Kuning. Kami gatai tak sabar sangat......terus beli di sini huhuhuhu. 

FM dan keychain pun ada di jual di sini......banyak kedai jual tetapi pepandai kita nak pilih yg boleh bagi harga murah dan boleh sikit lebih kurang. Kena cari kedai yg tersorok sikit kay.

Cukuplah sudah membeli di sana.....baru hari pertama dah membeli belah sakan. Jom kita turun bawah tengok apa yg dijual di sini pulak

ehhh nampak org jual pisang bakar.....tapi mcm geli nak beli sebab mcm kotor ajer

nak beli tshirt pun banyak

ehhh kenapa makcik tu pandang aku mcm tu????? apa salah aku????

nampak jam gadang uolssss.

dari atas tu nampak pekan Bukittinggi dan gunung merapi

masa ni dah nak dekat malam....tetapi orang pun makin ramai


terus singgah Restoran Padang Sederhana. Malas nak makan nasi. Kami order sate minang, murtabak mesir dan es teller

sama ajer rasa mcm murtabak kita......tapi yg kita punya banyak telur

sedap sate minang di sini aummmm...highly recommended

es teller pun sangat sedappppppppppp........ok sudah kenyang jom kita balikkk!!!

tetiba kat luar nampak ada jual apam balik. Orang sini panggil murtabak pulak hmmmmm. Padahal dah kenyang tu.....tapi gatal mulut nak rasa murtabak ni pulak. 

mcm pelik pulak...kenapa warna coklat?? Ooooo murtabak brownies.  Kami nak perisa pisang dan cheese. 

selain daripada murtabak....ada juga jual roti bakar. Nampak mcm sedap tetapi entah sedap ke tidak huhuhuhu.


Sebaik sampai di hotel semula....keletihan sebab mcm kenyang sangat. So, murtabak tu kami tak jamah pun. Sampai ke esok dan lusa...ia masih tetap tidak di usik. Aduhhhhh....tu lah tamak sangat. Semua benda nak rasa dan nak makan tetapi tak termakan rupanya. 

Ok....aku sambung lagi nanti......lepas ni aku cerita kisah hari kedua kami di sana. Ke manakah kami pergi? Tungguuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!


p/s - tak sabar nak bercuti tapi hati tak tenang pikir kerja






10 comments:

Marsha~ said...

seronoknyeeeeeeee berjalan... jeles i

Aku Seorang Pengembara said...

Salam Yong

Apam balik tu nampak sedap jer Yong...sian tak dijamah...

~~zana@pb~~ said...

Assalammualaikum, entry ni menggamit akak kesana. Penat cuti Bandung hari tu tak hilang, penat shopping. Nmpknya nk cuba Bukit Tinggi pula.

Bib & Tee said...

wahhh rindunya .. kampung saya tu.. dah try makan keropok janget kulit? :)

Azizan Zolkipli said...

Wahhhh, banyaknya menu nasi padang kak Leez makan ! Satu padang tu, wa cakap lu hehehe ...

Murtabak brownies ? Udah rupa macam pizza pun ada ...

Anonymous said...

Bukit tinggi memang seronok... last year pergi sana... tapi sayang istana bosa pagaruyung terbakar tengah renovate... tahun ni dah siap kut... kat sana memang sulamannya cantik... pergi bandung bulan nov lepas rasa macam tak best je... sebab sulaman kat bukit tinggi memang cantik..

NORAZILA ABDUL RAZAK said...

memang best kat bukit tinggi... sulamannya memang cantik...

Azian Elias said...

YA ALLAH leezzzzz..gerem akak dgn awak ni tau.. jalannnnn jee.. now dah kat Korea pulakk.. geremmmm..

NEKCIK said...

mmg lupa diri kalau ke padang atau bukit tinggi..leez ada tak gambar kat kawasan pasar lama di padang..bagaimana rupa lah ye..nekcik pgi sblum gempa

Anonymous said...

happy new year leez.